gonzo93 04.06.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 W necie znalazłem coś takiego: http://www.logmatic.com/pics/product_pics/lm_250_hr.gif Jest to "klinowata siekiera". Tu jest strona producenta: http://www.logmatic.com/eng/index_eng.php Na stronie producenta jest także film z użycia... Jestem ciekaw, czy dałoby się wykonać coś takiego samemu. Głowice z przecinaka do muru, dwie rury hydrauliczne stalowe dopasowane średnicami. Wątpliwości: 1. Czy przecinak da się naostrzyć? 2. Czy da się przeciąć przecinak w celu skrócenia trzonka? 3. Czy da się przyspawać przecinak do rury? 4. Czy rura wewnętrzna będzie wystarczająco ciężka? 5. Czy przecinak do muru jest wystarczająco klinowaty? Jestem bardzo ciekaw opinii Co o tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.06.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Ja tam wolę dobrą kutą siekierę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.06.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A do lupania jakiego drzewa mialoby to sluzyc?Jezeli chcesz tym lupac drzewo do kominka to mam lepsze rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.06.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A do lupania jakiego drzewa mialoby to sluzyc? Jezeli chcesz tym lupac drzewo do kominka to mam lepsze rozwiazanie. Np. takie : http://www.allegro.pl/item372696420_klin_luparka_do_drewna_hydrauliczny_10t_.html albo http://www.allegro.pl/item372471226_nowy_rebak_do_drewna_atika_afs43_praca_w_ciszy_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.06.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Strasznie drogo . Dobra siekiera kosztuje 50zł, a jak się dołoży 10zł to sama będzie rąbać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.06.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 gonzo93 a dlaczego dublujesz tematy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.06.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 HenoK ,tez moze byc,ale mialem na mysli cos tanszego i prostrzego.Poprostu siekiera,ale o troche innym ksztalcie obucha(?),sluzaca wlasnie do lupania,a nie rabania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.06.2008 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Ta dzida to na dinozaury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.06.2008 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Chodzi o szybkość rąbania przy minimalnym udziale siły własnej. Rębak nożny - ciekawy, ale mało wydajny Rębak hydrauliczno-ręczny - chyba trzeba się nieźle namachać Rębak hydrauliczno-elektryczny - skuteczny, głośny - ale chyba taki kupię. Ta "dzida na dinozaury" - może być skuteczna, wydajna i tania w samodzielnym wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.06.2008 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 gonzo93 a dlaczego dublujesz tematy ? Bo nie wiedziałem czy dział "Zrób to sam" jest intensywnie czytany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phum2 05.06.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 W necie znalazłem coś takiego: http://www.logmatic.com/pics/product_pics/lm_250_hr.gif Jest to "klinowata siekiera". Tu jest strona producenta: http://www.logmatic.com/eng/index_eng.php Na stronie producenta jest także film z użycia... Jestem ciekaw, czy dałoby się wykonać coś takiego samemu. Głowice z przecinaka do muru, dwie rury hydrauliczne stalowe dopasowane średnicami. Wątpliwości: 1. Czy przecinak da się naostrzyć? 2. Czy da się przeciąć przecinak w celu skrócenia trzonka? 3. Czy da się przyspawać przecinak do rury? 4. Czy rura wewnętrzna będzie wystarczająco ciężka? 5. Czy przecinak do muru jest wystarczająco klinowaty? Jestem bardzo ciekaw opinii Co o tym myślicie. badziewie jakich malo. w filmie baba i chlop trzymaja pierwszy raz siekiere w rekach. a suche brzozowe drzewo fajnie sie lupie. zycze powodzenia przy swierzo scietej sosnie lub swierku do tego jeszcze z sekami, nie wspomne o buku i debie. kup sobie siekiere 1,6 kg, 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.06.2008 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Strasznie drogo . Dobra siekiera kosztuje 50zł, a jak się dołoży 10zł to sama będzie rąbać Taaaa.... chodzi właśnie o alternatywę do machania siekierą. Jednak trzeba trochę się namęczyć siekierą by połupać na drobne kniaczek drewna..... No i bezcenna wprawa też jest nieodzowna. Jeśli chodzi o siekierę która "sama łupie" to wygląda coś takiego tak: http://www.vipukirves.fi/images/isokuva_kirves1.jpg A tu jest strona od tej siekiery: http://www.vipukirves.fi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phum2 05.06.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Strasznie drogo . Dobra siekiera kosztuje 50zł, a jak się dołoży 10zł to sama będzie rąbać Taaaa.... chodzi właśnie o alternatywę do machania siekierą. Jednak trzeba trochę się namęczyć siekierą by połupać na drobne kniaczek drewna..... No i bezcenna wprawa też jest nieodzowna. tylko dziwne ze kazdy pokazuje filmiki z drzewem brzozowym. niech pokaza jak to idzie na buku lub debie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.06.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 nie ma uniwersalnego rozwiązania, suche i mokre drewno rządzi się innymi "prawami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.06.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Strasznie drogo . Dobra siekiera kosztuje 50zł, a jak się dołoży 10zł to sama będzie rąbać Taaaa.... chodzi właśnie o alternatywę do machania siekierą...... kupić połupane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 05.06.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 patrzac na te filmiki, albo sie namachasz, albo nabiegasz dookoła pieńka można jeszcze do rąbania podesłać teściową ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.06.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 patrzac na te filmiki, albo sie namachasz, albo nabiegasz dookoła pieńka można jeszcze do rąbania podesłać teściową ;D teściowej się nie rąbie teściową się rżnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phum2 05.06.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 patrzac na te filmiki, albo sie namachasz, albo nabiegasz dookoła pieńka z filmu wynika ze sie nabiegasz i namachasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.06.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Kup sobie fiskarsa 2500 g rozłupującego i sama przyjemność z rąbania bez dużego wkładu siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 05.06.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 ja dziękuję jakie ceny ten fiskars ten cenowo odpowiedni nie ma co a mnie w łupaniu drewna nie męczy machanie siekierą tylko ustawianie pniaków i układanie drewna mnie męczy a do łupania mam siekierę kupioną na targu już nie pamiętam ile dałem ale max 50 zł + konkretny klin jak by co no i oczywiście parę browarków i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts