TOMEKR 18.09.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Czy macie jakieś doświadczenia z kominiarzami. A chodzi mi o to czy Czy instalacja wyłazu dachowego jest obowiązkowa mam taki piękny dach że nie chce go szpecić wyłazem schodkami i podestami (nie wspominając o kasie oszczędność 1500zł) dom jest stosunkowo niski więc drabina powinna rozwiązać sprawę z resztą czy kominiarz naprawdę zagląda do komina w którym jest stalowa rura i tylko spaliny gazowe. Więc jak to jest zgodnie z prawem i praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.09.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Chyba przesadzasz, wyłaz+schody z klapą nie są aż tak drogie. Masz obowiązek zapewnić dojście do kominów, jeśli chcesz to zrobić z drabiny to i tak musisz zamontować od okapu do kominów stopnie i ławy kominiarskie, kto wie, czy to nie bedzie większy koszt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKR 18.09.2003 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Wylaz kominiarski - 300 zł, ława kominiarska - 700, każdy stopień 200 złw sumię 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.09.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 schody z klapą to ok. 300zł. Nie wiem, jaki masz dach, ale zwykle wyłaz robi sie w pobliżu kominów - może obyć sie bez stopni, a jeśli kominiarz ma wchodzić po drabinie, to stopni pewnie będzie dużo wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 18.09.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Tomker no i uważaj, bo kominiarz może ci uszkodzić dachówkę.Lepiej wyłożyć parę groszy i mieć święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.09.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Mi kominiarz - mistrz kominiarski z papierami - powiedział, że ani wyłaz, ani żadne schodki, czy ławy nie są wymagane. Trzeba zapewnić możliwość wglądu do komina i wyczyszczenia go. W zupełności wystarcza zwykła wyczystka zamontowana na poddaszu. Czy to jest lepsze rozwiązanie? Nie wiem, ale napewno tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKR 18.09.2003 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Mi kominiarz - mistrz kominiarski z papierami - powiedział, że ani wyłaz, ani żadne schodki, czy ławy nie są wymagane. Trzeba zapewnić możliwość wglądu do komina i wyczyszczenia go. W zupełności wystarcza zwykła wyczystka zamontowana na poddaszu. Czy to jest lepsze rozwiązanie? Nie wiem, ale napewno tańsze. O i to jest super wiadomość zainwestuje w konfortową drabine i raz na parę lat znajde kominiarza który nie musi mieć podestów z dywanami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.09.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Mi kominiarz - mistrz kominiarski z papierami - powiedział, że ani wyłaz, ani żadne schodki, czy ławy nie są wymagane. Trzeba zapewnić możliwość wglądu do komina i wyczyszczenia go. W zupełności wystarcza zwykła wyczystka zamontowana na poddaszu. Czy to jest lepsze rozwiązanie? Nie wiem, ale napewno tańsze. A co z czyszczeniem odcinka od wierzchołka komina do wyczystki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 19.09.2003 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 A co z czyszczeniem odcinka od wierzchołka komina do wyczystki? Tego nie wiem, bo nie znam się na czyszczeniu kominów. Ale wystarczy wyczystkę zamocować tuż pod dachem - po to jak się domyślam Tomkowi drabina - i szczotką na drucie można to wyczyścić. Firma "Wyciorex" - ta od Ferdka Kiepskiego - poradzi sobie. Wadą takiego rozwiązania jest napewno to, że kominiarz i jego robota do czystych nie należą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabibi 29.09.2003 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 A czy kominiarza interesuje piec CO z zamkniętą komorą spalamia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts