Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam taką sytuację:

Miasto sprzedało 8 działek położonych wokół 9 działki, która została sprzedana pozostałym nabywcom jako współwłasność po 1/8.

Próbujemy się taraz podzielić kosztami budowy drogi i zasatanawiam się co się stanie w sytuacji, gdy jeden ze współwłaścicieli swoją działkę podzieli na 2 mniejsze i na każdej z nich postawi 1 dom.

Wg stanu na dzień dzisiejszy jest właścicielem 1/8 drogi i w tskiej części dołoży się do jej zbudowania.

W momencie podziału jego działki powstanie 9 działka, która będzie korzystać z drogi. Czy właściciel tej działki musi wykupić udział w drodze a przez to dołożyć się do jej budowy.

Jeżeli tak to czy każdy z dotychczasowych 8 współwłaścicieli powinien odsprzedać część swojego udziału.

Poszukuję informacji w jakich przepisach szukać oparcia.

Z góry dzięki za pomoc.

witam,

moim zdaniem nowy wlasciciel zakupi 50% (czyli 1/2) udzialu w 1/8 udzialu dzialki nr. 9.

np. przy calkowitych kosztach budowy drogi 80 tys., przypada 10 tys na 1/8 udzialu.

oznacza dla mnie ze nowy wlasciciel placi 1/2 z tego = 5 tys.

tak my zamierzamy zrobic przy naszym podziale.

Wielkie dzięki. To dużo wyjaśnia w kwestii własności.

A możesz mi podpowiedzieć czy po podziale powiedzmy 1/8 udziału w drodze na 2 razy po 1/16 konieczność partycypacji w kosztach budowy i utrzymania drogi dla tych szczęśliwców wynosi również 1/16 (mimo, że korzystają z tej drogi w takim samym stopniu jak pozostałych 8 współwłaścicieli więc powinni dokładać się w 1/10 do kosztów)?

musze przyznac ze to tylko moja interpretacja.

nie jestem prawnikiem, ale podobnie potwierdzil mi dawniej moj notariusz???

wychodze z zalozenia ze jesli dzieli sie 1 duze mieszkanie na 2 mniejsze, nie przybywa udzialow wspolnych a lokatorow mozliwe tak.

co do

"(mimo, że korzystają z tej drogi w takim samym stopniu jak pozostałych 8 współwłaścicieli więc powinni dokładać się w 1/10 do kosztów)?"

powiedzialbym tak, ale sprawa jest napewno przed podzialem czy sprzedaza do ustalenia.

Ale z drugiej strony, przy ewentualnym odpłatnym przejęciu drogi przez gmine, lub sprzedaży udzialu w drodze, Ty otrzymasz 1/8 wartości całości, a oni po 1/16.

Pamietaj, ze kazdy nakład powieksza wartość (ułamkową) udziału.

art. 206 KC każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli

Współwłaściciele mogą sami określić sposób korzystania ze wspólnej nieruchomości, zawierając na tę okoliczność stosowną umowę.

W braku porozumienia (lub woli zawarcia umowy ze strony innych współwłaścicieli), każdy współwłaściciel może żądać sądowego określenia sposobu korzystania z nieruchomości.

Podstawa prawna dla takiego żądania art. 201 KC: do czynności zwykłego zarządu rzeczą wspólną potrzebna jest zgoda większości współwłaścicieli. W braku takiej zgody każdy ze współwłaścicieli może żądać upoważnienia sądowego do dokonania czynności

Upewnij się u prawnika czy taki zapis w umowie dot.np. zwrotu kosztów czy partycypacja w kosztach przez nowego - to co sobie wymyślicie w umowie - czy będzie się mieścić w ramach zwykłego zarządu bo tego nie wiem :-? (wymagana zgoda większości współwłaścicieli)

art. 199 kc do czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu (wymagana zgoda wszystkich współw) należą czynności rozporządzające...chyba będzie potrzebna zgoda wszystkich

Może wam się przyda też info, że pociągnięcie instalacji w drodze to zwykły zarząd, był wyrok SN - gdyby ew. przybył nowy udziałowiec,

to też powinniście w umowie przewidzieć. Teoretycznie jak już zbudujecie drogę to nowy może jeździć wykupując tylko kawałek udziału i ma prawo rozryć jak uzyska zgodę większości (liczy się udziałami)

Dziękuję wszystkim za pomoc a szczególnie Dusi2006 za podpowiedź, w których artykułach KC szukać oparcia.

Pozdrawiam wszystkich,

Artur :D