bonart1 05.06.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 witam,bylem wczoraj u swojego arch od adaptacji proj, - dom parterowy, chcialem zmienic strop z betonowego (w projekcie jest akerman) na drewniany. - arch odradza z nastepujacych powodow: - bezpieczenstwo (jak sie zapali to zostana mi tylko mury... a tak jeszcze zdazy siie zawsze wiecej uratowac... - halas - izolacyjnosc - zerowy(!!!) zysk na koscie (bo przeprojektowany dach = grubsze belki, wiecej tego drewna, itd, ciesla tez wezmie wiecej wtedy - podbie mi cene za adaptacje o 400zl - brak mozliwosci zaadaptowania poddasza na mieszkalny (tzn wiem ze na drewnianym tez mozna ale bylem na takim stropie i chodzilem i traca mi to totalnym bublem) - ja sie napalilem na drewniany z nastepujacego powodu: - po pierwsze myslalem ze bedzie taniej ! - po drugie, moge sobie rozprowadzic tam latwo rury od DGP, rekuperacje itd - po trzecie nie zalezy mi na poddaszu bo juz mam dom w blizniaku pietrowy i wcale nie uwazam pietrowek za super rozwiazanie (nie chce sie chodzic z gory na dol, rodzina sie lozlazi / izoluje itd) wiec i po co mi na sile betonowy - po czwarte ciezar takiego stropu, po co oslabiac mury, przesilac fundamenty niepotrzebnym obciazeniem - po co mi to jak i tak nie potrzebuje gory mieszkalnej Jaka jest wasza opinia. Powiem szczerze - podstawowym argumentem to koszt - ale niby jestem totalnie w bledzie wg arch-adaptatora. powierzchnia stropu - wg projektu: 195m2ilosc drewna na dach wg projektu: 11.32m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.06.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 powierzchnia stropu - wg projektu: 195m2 ilosc drewna na dach wg projektu: 11.32m3 A ty chcesz mieć stro i wieżbe czy może myslisz o drewninych dźwigarach kratowych? Ja mam dźwigar kratowy pow. domu 169+zadaszony taras ~30m2=200m2 dachu w rzucie -poszło na to 7,7m3 drewna do tego osobno łaty. Czy sie to opłaci ? wg mnie tak. Jak widzisz na strop i dach zużyłem mniej drewna niż masz na sam dach. Jeżeli chodzi o wady zalety to minusem jest pękanie płyt g-k ale to wina złego wykonania sufitu podwieszanego a nie konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 05.06.2008 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 dzieki za komentarz... ta wartosc jaka podalem co do ilosci drewna to aktualna ilosc drewna dla niezmienionego projektu - czyli strop jest betonowy i na sam dach pojdzie tyle drewna nie, nie musze miec z tego drewna rzeczywistego stropu. Nikt po tym nie bedzie chodzil, nie mam zamiaru robic mieszkalnego poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PL-PROJEKT 05.06.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 wybierz drewno - nie będziesz żałował nie ma nic piękniejszego niż drewniany strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 - ja sie napalilem na drewniany z nastepujacego powodu: - po drugie, moge sobie rozprowadzic tam latwo rury od DGP, rekuperacje itd Ale to już byś musiał na etapie projektowania planować. Bo jak Ci projektant da belki wpoprzek to przez nie rury od DGP nie pójdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 - arch odradza z nastepujacych powodow: - bezpieczenstwo (jak sie zapali to zostana mi tylko mury... a tak jeszcze zdazy siie zawsze wiecej uratowac... Jeżeli nie planujesz wykorzystywać tego poddasza, to za dużo na nim nie stracisz. No bo co może spłąnąć razem z tym stropem drewnianym? stare pudła i świerszczyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Ja u siebie będę miał strop drewniany. I już czekam aż zacznie delikatnie skrzypieć. Do będzie dopiero klimat A poza tym koszty może i są takie same, jak Ci wszystko robią fachowcy. Jeżeli sam zamierzasz wykańczać, to wyjdzie Ci taniej bo: - wełnę międzylegary włożysz sam - OSB na górę nabijesz sam - nie masz wylewki - sufit od spodu wyłożysz rigipsami i pomalujesz sam - nie masz tynkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.06.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 podejrzewam, że architektowi nie chce się. Woli skasować swoje za minimalną ilość robotyzastanów się nad stropem i więźbą dachową "prefabrykowaną" - możesz dać do wyliczenia firmie, która się tym zajmuje i porównać z tym co masz w projekcie P.S. Ja będę miał strop monolit, ale i tak myślę czy w salonie nie wykończyć go od spodu deskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PL-PROJEKT 05.06.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 - sufit od spodu wyłożysz rigipsami i pomalujesz sam - nie masz tynkowania Nie rób tego! Masz szansę mieć piękny drewniany strop! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 06.06.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 wybierz drewno - nie będziesz żałował nie ma nic piękniejszego niż drewniany strop Widziałem cos piekniejszego.Np.Everest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 06.06.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 wybierz drewno - nie będziesz żałował nie ma nic piękniejszego niż drewniany strop Widziałem cos piekniejszego.Np.Everest. moja żona też jest piękniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 my mamy 3 poziomy i 2 stropy teriva uwazamy to za dobre, szybkie, praktyczne i tanie rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 06.06.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 ta wypowiedź jest tu trochę nie na temat to tak jakby napisać:a w katedrach są sklepienia krzyżowe i są estytyczne i na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 wybierz drewno - nie będziesz żałował nie ma nic piękniejszego niż drewniany strop Widziałem cos piekniejszego.Np.Everest. moja żona też jest piękniejsza podobnie jak ta choc oczywiscie wierze koledze to tak jakby kociol przyganial garnkowi choc w sumie chyba moja wypowiedz jest jednak bardziej w temacie niz Twoja, patrzac zwlaszcza na temat posta pisac jest latwo - myslec juz nie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 06.06.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 tyle, że z mojej wypowiedzi nie można wyciągnąć złych wniosków odnośnie najlepszego rodzaju stropu w domu parterowym bez poddasza użytkowego Twoja nieuważnego czytelnika może wprowadzić w błąd pisac jest latwo - myslec juz nie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 06.06.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 - sufit od spodu wyłożysz rigipsami i pomalujesz sam - nie masz tynkowania Nie rób tego! Masz szansę mieć piękny drewniany strop! Nie do końca rozumiem Pana rozwiązania. Wedle powyższego rozwiązania belki stropowe mają być widoczne? Co w takim wypadku z ociepleniem itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 tyle, że z mojej wypowiedzi nie można wyciągnąć złych wniosków odnośnie najlepszego rodzaju stropu w domu parterowym bez poddasza użytkowego Twoja nieuważnego czytelnika może wprowadzić w błąd pisac jest latwo - myslec juz nie zawsze widze ze kolega lubi miec ostatnie zdanie i dorabiac filozofie do wypowiedzianych zdan z mojej wypowiedzi mozna wywnioskowac to co jest wyraznie napisane, nie trzeba nawet myslec. wystarczy przeczytac ze zrozumieniem a slowa zawarte sa raczej proste i wykladnia jezykowa nie ma najmniejszego sensu . nie ma tu takze zwrotow semantycznie niedookreslonych czy innych ktore prosza o glebsza analize znaczeniowa zakladam, ze ludzie ktorzy tu pisza/czytaja maja chocby przecietny IQ, sa w zasadzie normalni i z uwaga czytaja tematy, ktore ich interesuja EOT czyli spadam z tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 - sufit od spodu wyłożysz rigipsami i pomalujesz sam - nie masz tynkowania Nie rób tego! Masz szansę mieć piękny drewniany strop! Nie do końca rozumiem Pana rozwiązania. Wedle powyższego rozwiązania belki stropowe mają być widoczne? Co w takim wypadku z ociepleniem itp. Pozdrawiam. Masz dwie możliwości. Tak jak moja propozycja - wtedy władasz ocieplenie między krokwie i zamykasz wszystko od dołu rigipsami Zostawić odkryte belki - zrobić drewnianą zabudowę na nich tak aby całe belki były widoczne od spodu i dopiero na tej zabudowie dać ocieplenie. W szczególności, że piszesz iż nie chcesz mieć użytkowego poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 09.06.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Co do istotnych powodów, które wymieniłeś (twórca wątku) to: 1. hałas - drewno mniej przenosi dźwięki niż beton 2. izolacyjność - tutaj drewniany wygrywa prostotą i naturalnością ocieplenia (ułożone belki są przygotowane do ocieplenia) 3. kasa; drewniany jest tańszy, przeliczenia tylko i wyłączenie bloczków jest słabe, należy również pomyśleć o stali, betonie itp. 4. adaptacyjność - jest drewniany to poddasze nieużytkowe - strych 5. wentylacja/dgp - będzie łatwiej 6. ciężar - zgadza się, lepiej nie przeciążać niepotrzebnie konstrukcji zwłaszcza kiedy masz pod fundamentami np. glinę Poza tym jeśli zrezygnujesz z stropu ,,betonowego'' to możesz ściany konstrukcyjne na parterze zamienić na nośne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.06.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 to możesz ściany konstrukcyjne na parterze zamienić na nośne. Pozdrawiam. A jakaż to różnica między tymi ścianami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts