Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop - {betonowy (wylewany), terriva, akerman} czy {drewno?

Recommended Posts

witam,

bylem wczoraj u swojego arch od adaptacji proj, - dom parterowy, chcialem zmienic strop z betonowego (w projekcie jest akerman) na drewniany.

- arch odradza z nastepujacych powodow:

- bezpieczenstwo (jak sie zapali to zostana mi tylko mury... a tak jeszcze zdazy siie zawsze wiecej uratowac...

- halas

- izolacyjnosc

- zerowy(!!!) zysk na koscie (bo przeprojektowany dach = grubsze belki, wiecej tego drewna, itd, ciesla tez wezmie wiecej wtedy

- podbie mi cene za adaptacje o 400zl

- brak mozliwosci zaadaptowania poddasza na mieszkalny (tzn wiem ze na drewnianym tez mozna ale bylem na takim stropie i chodzilem i traca mi to totalnym bublem)

- ja sie napalilem na drewniany z nastepujacego powodu:

- po pierwsze myslalem ze bedzie taniej !

- po drugie, moge sobie rozprowadzic tam latwo rury od DGP, rekuperacje itd

- po trzecie nie zalezy mi na poddaszu bo juz mam dom w blizniaku pietrowy i wcale nie uwazam pietrowek za super rozwiazanie (nie chce sie chodzic z gory na dol, rodzina sie lozlazi / izoluje itd) wiec i po co mi na sile betonowy

- po czwarte ciezar takiego stropu, po co oslabiac mury, przesilac fundamenty niepotrzebnym obciazeniem - po co mi to jak i tak nie potrzebuje gory mieszkalnej

Jaka jest wasza opinia. Powiem szczerze - podstawowym argumentem to koszt - ale niby jestem totalnie w bledzie wg arch-adaptatora.

powierzchnia stropu - wg projektu: 195m2

ilosc drewna na dach wg projektu: 11.32m3

powierzchnia stropu - wg projektu: 195m2

ilosc drewna na dach wg projektu: 11.32m3

A ty chcesz mieć stro i wieżbe czy może myslisz o drewninych dźwigarach kratowych?

Ja mam dźwigar kratowy pow. domu 169+zadaszony taras ~30m2=200m2 dachu w rzucie -poszło na to 7,7m3 drewna do tego osobno łaty.

Czy sie to opłaci ? wg mnie tak. Jak widzisz na strop i dach zużyłem mniej drewna niż masz na sam dach.

Jeżeli chodzi o wady zalety to minusem jest pękanie płyt g-k ale to wina złego wykonania sufitu podwieszanego a nie konstrukcji dachu.

dzieki za komentarz...

ta wartosc jaka podalem co do ilosci drewna to aktualna ilosc drewna dla niezmienionego projektu - czyli strop jest betonowy i na sam dach pojdzie tyle drewna

nie, nie musze miec z tego drewna rzeczywistego stropu. Nikt po tym nie bedzie chodzil, nie mam zamiaru robic mieszkalnego poddasza.

- arch odradza z nastepujacych powodow:

- bezpieczenstwo (jak sie zapali to zostana mi tylko mury... a tak jeszcze zdazy siie zawsze wiecej uratowac...

Jeżeli nie planujesz wykorzystywać tego poddasza, to za dużo na nim nie stracisz. No bo co może spłąnąć razem z tym stropem drewnianym? stare pudła i świerszczyki?

Ja u siebie będę miał strop drewniany. I już czekam aż zacznie delikatnie skrzypieć. Do będzie dopiero klimat ;)

A poza tym koszty może i są takie same, jak Ci wszystko robią fachowcy. Jeżeli sam zamierzasz wykańczać, to wyjdzie Ci taniej bo:

- wełnę międzylegary włożysz sam

- OSB na górę nabijesz sam - nie masz wylewki

- sufit od spodu wyłożysz rigipsami i pomalujesz sam - nie masz tynkowania

podejrzewam, że architektowi nie chce się. Woli skasować swoje za minimalną ilość roboty

zastanów się nad stropem i więźbą dachową "prefabrykowaną" - możesz dać do wyliczenia firmie, która się tym zajmuje i porównać z tym co masz w projekcie

P.S. Ja będę miał strop monolit, ale i tak myślę czy w salonie nie wykończyć go od spodu deskami

wybierz drewno - nie będziesz żałował

nie ma nic piękniejszego niż drewniany strop

Widziałem cos piekniejszego.Np.Everest. :lol:

moja żona też jest piękniejsza :-)

podobnie jak ta choc oczywiscie wierze koledze :wink:

to tak jakby kociol przyganial garnkowi choc w sumie chyba moja wypowiedz jest jednak bardziej w temacie niz Twoja, patrzac zwlaszcza na temat posta

pisac jest latwo - myslec juz nie zawsze :wink:

Nie rób tego!

Masz szansę mieć piękny drewniany strop!

Nie do końca rozumiem Pana rozwiązania. Wedle powyższego rozwiązania belki stropowe mają być widoczne? Co w takim wypadku z ociepleniem itp.

Pozdrawiam.

tyle, że z mojej wypowiedzi nie można wyciągnąć złych wniosków odnośnie najlepszego rodzaju stropu w domu parterowym bez poddasza użytkowego

Twoja nieuważnego czytelnika może wprowadzić w błąd

pisac jest latwo - myslec juz nie zawsze

widze ze kolega lubi miec ostatnie zdanie i dorabiac filozofie do wypowiedzianych zdan

z mojej wypowiedzi mozna wywnioskowac to co jest wyraznie napisane, nie trzeba nawet myslec. wystarczy przeczytac ze zrozumieniem a slowa zawarte sa raczej proste i wykladnia jezykowa nie ma najmniejszego sensu :wink: . nie ma tu takze zwrotow semantycznie niedookreslonych czy innych ktore prosza o glebsza analize znaczeniowa

zakladam, ze ludzie ktorzy tu pisza/czytaja maja chocby przecietny IQ, sa w zasadzie normalni i z uwaga czytaja tematy, ktore ich interesuja

EOT czyli spadam z tematu :wink:

Nie rób tego!

Masz szansę mieć piękny drewniany strop!

Nie do końca rozumiem Pana rozwiązania. Wedle powyższego rozwiązania belki stropowe mają być widoczne? Co w takim wypadku z ociepleniem itp.

Pozdrawiam.

Masz dwie możliwości.

Tak jak moja propozycja - wtedy władasz ocieplenie między krokwie i zamykasz wszystko od dołu rigipsami

Zostawić odkryte belki - zrobić drewnianą zabudowę na nich tak aby całe belki były widoczne od spodu i dopiero na tej zabudowie dać ocieplenie. W szczególności, że piszesz iż nie chcesz mieć użytkowego poddasza.

Co do istotnych powodów, które wymieniłeś (twórca wątku) to:

1. hałas - drewno mniej przenosi dźwięki niż beton

2. izolacyjność - tutaj drewniany wygrywa prostotą i naturalnością ocieplenia (ułożone belki są przygotowane do ocieplenia)

3. kasa; drewniany jest tańszy, przeliczenia tylko i wyłączenie bloczków jest słabe, należy również pomyśleć o stali, betonie itp.

4. adaptacyjność - jest drewniany to poddasze nieużytkowe - strych

5. wentylacja/dgp - będzie łatwiej

6. ciężar - zgadza się, lepiej nie przeciążać niepotrzebnie konstrukcji zwłaszcza kiedy masz pod fundamentami np. glinę

Poza tym jeśli zrezygnujesz z stropu ,,betonowego'' to możesz ściany konstrukcyjne na parterze zamienić na nośne.

Pozdrawiam.