Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop - {betonowy (wylewany), terriva, akerman} czy {drewno?

Recommended Posts

4. adaptacyjność - jest drewniany to poddasze nieużytkowe - strych
A skąd taki wniosek? U mnie strop drewniany jest pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym.Potem finalnie będzie też pomiędzy poddaszem użytkowym a strychem w pół użytkowym.

Klasyczny strop drewniany (w budownictwie _tradycyjnym_), z reguły, przewiduje obciążenie w granicach 80 kg/m2. Użytkowość wymaga 200kg/m2.

Pozdrawiam.

A skąd taki wniosek? U mnie strop drewniany jest pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym.Potem finalnie będzie też pomiędzy poddaszem użytkowym a strychem w pół użytkowym.

Klasyczny strop drewniany (w budownictwie _tradycyjnym_), z reguły, przewiduje obciążenie w granicach 80 kg/m2. Użytkowość wymaga 200kg/m2.

Pozdrawiam.

?

Dane skąd? :D

Pozdrawiam.

?

Tutaj podpierałem się wypowiedzią swojego architekta.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

?

Tutaj podpierałem się wypowiedzią swojego architekta.

Pozdrawiam.

To się chłopak chyba musi pouczyć jeszcze.

obciążenie użytkowe stropów w budynkach mieszkalnych to min. 1,5 kN/m2.

słusznie gdy możliwy jest poprzeczny rozdział obciążeń, albo 2,0 gdy nie

Witam,

w projekcie c126/a nie mozna zrobic stropu drewnianego bo konstrukcja dachu opiera się na 8 słupach, które przenoszą obciążenie na strop. Popatrz w projekcie i zobaczysz, że inaczej nie można. ...?

a niby dlaczego nie?

Ciekawe, że uczestnicy tego forum podpierają się w swojej argumentacji opiniami ludzi, którzy z konstrukcją budynki nie mają wiele wspólnego:

- opinią architekta odpowiedzialnego zasadniczo za projektowanie funkcji i wyglądu obiektu (wspaniałe. wystarczy popatrzeć na stare i nowe projekty :cry: ) , czy

- opinią inwestora.

Ale do sprawy bonart1:

- jeżeli bonart1 ma ochotę na strop drewniany niezochydzony przymocowanymi doń płytami gipsowo-kartonowymi, to niech to zrobi jako oryginał , a nie jako imitację.

Bonart1, nie martw się o obciążenia i słupy, to jest sprawa inżyniera, a nie architekta.

I nie szukaj wiążącej i odpowiedzialnej wypowiedzi na tym forum, gdyż niestety nie jest to odpowiednie miejsce, chociażby z powodu anonimowości większości tzw. doradców.

Przed wyborem stropu drewnianego trzeba pamiętać, że jest on trochę głośniejszy niż betonowy. U mnie jeszcze cała konstrukcja nie jest skończona (brakuje stelaża i zabudowy od dołu) i trochę dudni jak się na górze chodzi. Mam nadzieję, że będzie trochę ciszej, jak się położy rigipsy od spodu i zagospodaruje poddasze. Inaczej ciężkawo będzie -trzeba będzie się przyzwyczaić do odgłosów chodzenia na poddaszu.

• 2 months później...

Dzieki za odpowiedzii...

Nie domknalem sprawy adaptacji projektu, na wakacje cale dalem sobie spokoj w tym temacie. Dzis temat wrocil...

Zdecydowalem sie na zelbetonowy (wylewany - tradycyjny) bo zalatwilem w miedzyczasie pret zbrojeniowy za bardzo dobra cene. Przymierzam sie do adaptacji - i planowalem isc do mojego adaptatora i zgodzic sie na to co proponowal sam... Jednak dzis rano podjechalem na jakas budowe zagadac murarzy czy by przyszli do mnie budowac, i powiedzialem o moim pomysle z zelbetonowym.

Ci poinformowali ze tradycyjny zelbetonowy strop to najdrozszy strop ze wszystkich mozliwych, nawet jesli mam juz prety zbrojeniowe i moglem je miec niemal za darmo.

Na pyt dlaczego odpowiedzieli:

- ze w takim przypadku trzeba jeszcze dac dwuteowniki co X cm (a tego nie mam i wiem ze to ogromny koszt),

- zdziwilem sie, nie zakladalem wiecej metalu na stropie niz tylko kratownica z preta. Sciany wewnetrzne - przeprojektowac na nosne/mocniejsze jesli trzeba i powinny wystarczyc. W oryginale projekt ma akermana.

Kto ma racje - MURARZE czy JA. Wszystko wplywa na moj kosztorys, a on mi sie zmienia co chwile...

Moze ktos wtajemniczony w te tematy odpowie...

Wszystko zależy od projektu - rozpiętości stropu

Oglądali chociaż Twój projekt? Bo jak nie to nie brałbym takich majstrów, co to od razu się asekurują, bo pewnie innego stropu niż Teriva to nigdy nie kładli

Takie rzeczy to może powiedzieć jedynie projektant. Uderz najlepiej do architekta z uprawnieniami, który ew. będzie projekt adaptował

Moim zdaniem (ale to tylko osobisty bzik) do rozdzielenia dwóch osobników gat. Homo Sapiens, tupiących na sąsiednich kondygnacjach nadaje się wyłącznie żelbet gr. 20 cm, nawet gdy należą do tej samej rodziny.

O zbrojeniach i teownikach(?) nie gadaj w ogóle z majstrami, tylko z architektem, a raczej - konstruktorem. Zmiany mogą być spore.

PS. Weź również pod uwagę koszt drewna na szalunek i dostępność gotowego betonu z pompą ... i możliwość dojazdu dla pompy.

• 11 months później...
ja zrobiłem terrivę, koszt na ten projekt to 12k bloczki + belki, 4k beton+ stal ale już nie pamiętam ile. rury od reku położysz wierzchem. Nie daję steropianu jak w projekcie tylko wełnę 18 w krokwie. Mój znajomy ma c126 i bez styropianu i przy -20'C miał +12'c na poddaszu. Za 2 dni będę miał projekt rekuperatora do c126a więc może porozmawiamy. Jak ktoś chce drewno na stropie niech je ma, każdy ma wybór