bonart1 05.06.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Slyszal ktos o takim wynalazku. Slyszalem ze sa firmy ktore sa "obwoznymi tartakami". Kupujesz drewno w lesnictwie, bale do siebie na dzialke przywozisz a oni (przewozny tartak) robia u ciebie wiezbe zgodnie z projektem. Ile takie cos kosztuje, jaki jest zysk wzgledem tartakow, kto takie uslugi swiadczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 05.06.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Są takie przewoźne tartaki, ale cena za przetarcie będzie sporo większa - ok.80zł/m3 , a u mnie tartaki (stałe) przecierają drzewo za 35zł/m3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 05.06.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dokładnie tak robiłem, wszystko opisane w dzienniku.Cena za przetarcie u mnie 1m3 drzewa - 70 zł/m3. pozdrawiam, majki PS. Trak przewoźny był tańszy niż tartak miejscowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 06.06.2008 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 dzieki za odp, to moze przeliczmy: ktos kto tak zrobil, - ile zaplacil za m3 drewna prosto z lasu- ile zaplacil za przetarcie tego- ile zyskal (o ile zyskal) wzgledem kupna bezposrednio z tartaku- ceny netto preferowane Rozumiem ze regionalnie jest roznie, ale mimo wszystko dalo by to jakas wiedze czy gra jest warta swieczki??? 35zl -zwykly vs 85zl przenosny - fakt roznica jest, ale w tym zwyklym narzuca pewnie na drewnie, inne koszty sobie policza i dadza marze... nie wierze ze mozesz tam jechac z wlasnym drewnem i oni zrobia co trzeba po 35zl/m3 i koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 koledze z tego forum pod Warszawa tak robili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 06.06.2008 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 jakies dane... jakiemu koledze? bo szukam po slowach kluczach i nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 koledze z tego forum pod Warszawa tak robili piotrulex, zapodaj proszę jakiś namiar na ten przenośny tartak pod Warszawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.06.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 bonart1 - różnica ( ceny na styczeń tego roku ) były takie : 350 zł/m3 drzewa na więźbę mojego vs 800 zł /m3 drzewa ze składu drewna ( w okolicy najtańszy ). W obu przypadkach drzewo impregnowane. Ceny netto pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 09.06.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 U nas 320zł/m3 drzewo z lasu 100zł/m3 przetarcie impregnacja i przywóz z lasu we własnym zakresie. Sami musimy zdecydować czy to się opłaca Tartak woła 800zł/m3 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 09.06.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Oczywiście 800zł/m3 netto za wieżbę dachową z impregnacją w zwykłym tartaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.06.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 U nas 320zł/m3 drzewo z lasu 100zł/m3 przetarcie impregnacja i przywóz z lasu we własnym zakresie. Sami musimy zdecydować czy to się opłaca Tartak woła 800zł/m3 netto. tylko nie zapomnij wziąć pod uwagę tego że w lesie kupjesz praktycznie drzewo a nie drewno przetarte na regularne przekroje, ile procent z drzewa za 320 będzie gotową wieźbą? wcale nie tak duzo, szczególnie przy długich i grubych elementach (jest jeszcze argument opału czy nibydesek z oflisów ale tu przecież dysktujemy o materiale na więźbę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.06.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 U nas 320zł/m3 drzewo z lasu 100zł/m3 przetarcie impregnacja i przywóz z lasu we własnym zakresie. Sami musimy zdecydować czy to się opłaca Tartak woła 800zł/m3 netto. Przykładowo na 10m3 więźby będziesz potrzebować 15m3 drzewa w klocku. Nie będzie dużej róznicy - 100-150zł /m3, a jeszcze trzeba przewozić a już nie wspomnę o straconym czasie aby to wszystko dograć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 10.06.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 A co to za roznica? Tylko taka ze bedziesz miec syf na dzialce. Ale jak masz piec to se to spalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.06.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 U nas 320zł/m3 drzewo z lasu 100zł/m3 przetarcie impregnacja i przywóz z lasu we własnym zakresie. Sami musimy zdecydować czy to się opłaca Tartak woła 800zł/m3 netto. Przykładowo na 10m3 więźby będziesz potrzebować 15m3 drzewa w klocku. Nie będzie dużej róznicy - 100-150zł /m3, a jeszcze trzeba przewozić a już nie wspomnę o straconym czasie aby to wszystko dograć. Przykładowo to ja powiem, że z 30 m3 drzewa surowego, miałem około 15m3 drzewa gotowego. Jak podał taki stopień odpadu drwal i gość od traka przewoźnego, to myślałem że jaja sobie robią. I się sprawdziło Jakbym oddał na tartak, to bym miał wrażenie że ktoś mnie r...cha, a tak widziałem na własne oczy ... Samych wiórów było około 2m3, ale ile ścinek do palenia A czas - fakt - potrzeba go dużo, dużo siły i samozaparcia. Ale jak kto lubi, nie ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esteban 11.06.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 nie pamiętam jak mi wyszedł współczynnik m3 drzewa do m3 drewna, ale plusy są następujące: 1. wiesz, że nikt ci nic nie ukradnie 2. dodatkowo zyskałem trochę desek, które zamierzam przerobić na podłogowe 3. samodzielnie impregnujesz - wiesz jak i czym zaimpregnowane jest drewno 4. dodatkowy plus - drewno kupiłem rok temu i przetarłem, wyschło w sposób naturalny - wilgotność sprawdzona między 14 a 16 %. Minus podstawowy to fakt, że trakt przewoźny ma swoje ograniczenia co do długości, nie dało się zrobić krokwi o długości 12,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 11.06.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Dokładnie tak robiłem, wszystko opisane w dzienniku. Cena za przetarcie u mnie 1m3 drzewa - 70 zł/m3. pozdrawiam, majki PS. Trak przewoźny był tańszy niż tartak miejscowy ... Witam , dziekuje za pozdr. w imieniu mojej 4 tygodniowej córeczki MAJKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 12.06.2008 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 przerazil mnie tens tosunek 15/10. w takim ukladzie nie wiem czy ma to sens rzeczywiscie... wydawalo mi sie ze jest lepszy odzysk - przeciez robi sie jeszcze laty, kontrlaty itp. Zrzynow nie powinno byc az tak duzo... rozmawialem z gosciem ktory robil przetarcie u siebie - bardzo sobie to chwalil - ale praca robiona byla 3 lata temu - kiedy relacje cenowe byly inne - tzn znacznie tansze bylo drewno w lesie, i o wiele taniej byl transport. Do tego oczywiscie brak bumu budowlanego - jak w 2007 - wspolczuje - wiec i usluga o wiele tansza... teraz kazdy bedize liczyl sobie transport/podroz bo przeciez ceny paliw, nie wspomne o cenie drewna w lasach - i suma sumarum morze byc zysk rzedu 100zl na m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 21.06.2008 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 To zalezy ile potrzebujesz drewna do budowy domu,Ja potrzebowałem okolo 40m3, dlatego wybrałem kupno drzewa w lesie i tartak na działce, po rozliczeniu pozostało mi w kieszeni okolo 40% forsy.Ale.....! musiałem prawie doktorat zrobic z technologii przecierania, transportu, organizacji...itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 22.06.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Jednak zdecydowaliśmy się na kupno drewna w lesie i przetarcie u sąsiada, który ma taki właśnie tartak. Za ok. miesiąc dam znać jak na tym wyszliśmy i czy się opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 23.06.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Jestem pewien, ze sie opłaci, pod warunkiem, ze trafisz na uczciwych ludzi i potrafisz wszystkiego dopilnowac. Najlepiej naucz sie przeliczac drewno z kloca, nie wierz, ze z jednego solidnego klocka wychodzi okolo 1m3, bo sa rozne klocki, sekate, krzywe, przerosty...itd...Daj znac jakk wyszło/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts