Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenosny tartak - robienie wiezby bezposrednio na dzialce

Recommended Posts

Slyszal ktos o takim wynalazku. Slyszalem ze sa firmy ktore sa "obwoznymi tartakami". Kupujesz drewno w lesnictwie, bale do siebie na dzialke przywozisz a oni (przewozny tartak) robia u ciebie wiezbe zgodnie z projektem. Ile takie cos kosztuje, jaki jest zysk wzgledem tartakow, kto takie uslugi swiadczy...

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki za odp, to moze przeliczmy: ktos kto tak zrobil,

- ile zaplacil za m3 drewna prosto z lasu

- ile zaplacil za przetarcie tego

- ile zyskal (o ile zyskal) wzgledem kupna bezposrednio z tartaku

- ceny netto preferowane

Rozumiem ze regionalnie jest roznie, ale mimo wszystko dalo by to jakas wiedze czy gra jest warta swieczki???

35zl -zwykly vs 85zl przenosny - fakt roznica jest, ale w tym zwyklym narzuca pewnie na drewnie, inne koszty sobie policza i dadza marze... nie wierze ze mozesz tam jechac z wlasnym drewnem i oni zrobia co trzeba po 35zl/m3 i koniec...

U nas 320zł/m3 drzewo z lasu

100zł/m3 przetarcie

impregnacja i przywóz z lasu we własnym zakresie. Sami musimy zdecydować czy to się opłaca :roll: Tartak woła 800zł/m3 netto.

tylko nie zapomnij wziąć pod uwagę tego że w lesie kupjesz praktycznie drzewo a nie drewno przetarte na regularne przekroje, ile procent z drzewa za 320 będzie gotową wieźbą? wcale nie tak duzo, szczególnie przy długich i grubych elementach (jest jeszcze argument opału czy nibydesek z oflisów ale tu przecież dysktujemy o materiale na więźbę)

100zł/m3 przetarcie

impregnacja i przywóz z lasu we własnym zakresie. Sami musimy zdecydować czy to się opłaca :roll: Tartak woła 800zł/m3 netto.

Przykładowo na 10m3 więźby będziesz potrzebować 15m3 drzewa w klocku.

Nie będzie dużej róznicy - 100-150zł /m3, a jeszcze trzeba przewozić a już nie wspomnę o straconym czasie aby to wszystko dograć.

100zł/m3 przetarcie

Przykładowo na 10m3 więźby będziesz potrzebować 15m3 drzewa w klocku.

Nie będzie dużej róznicy - 100-150zł /m3, a jeszcze trzeba przewozić a już nie wspomnę o straconym czasie aby to wszystko dograć.

Przykładowo to ja powiem, że z 30 m3 drzewa surowego, miałem około 15m3 drzewa gotowego. Jak podał taki stopień odpadu drwal i gość od traka przewoźnego, to myślałem że jaja sobie robią. I się sprawdziło :o

Jakbym oddał na tartak, to bym miał wrażenie że ktoś mnie r...cha, a tak widziałem na własne oczy ... Samych wiórów było około 2m3, ale ile ścinek do palenia :lol:

A czas - fakt - potrzeba go dużo, dużo siły i samozaparcia. Ale jak kto lubi, nie :wink: ?

pozdrawiam, majki

nie pamiętam jak mi wyszedł współczynnik m3 drzewa do m3 drewna, ale plusy są następujące: 1. wiesz, że nikt ci nic nie ukradnie 2. dodatkowo zyskałem trochę desek, które zamierzam przerobić na podłogowe 3. samodzielnie impregnujesz - wiesz jak i czym zaimpregnowane jest drewno 4. dodatkowy plus - drewno kupiłem rok temu i przetarłem, wyschło w sposób naturalny - wilgotność sprawdzona między 14 a 16 %. Minus podstawowy to fakt, że trakt przewoźny ma swoje ograniczenia co do długości, nie dało się zrobić krokwi o długości 12,5 metra.

przerazil mnie tens tosunek 15/10.

w takim ukladzie nie wiem czy ma to sens rzeczywiscie... ;)

wydawalo mi sie ze jest lepszy odzysk - przeciez robi sie jeszcze laty, kontrlaty itp. Zrzynow nie powinno byc az tak duzo...

rozmawialem z gosciem ktory robil przetarcie u siebie - bardzo sobie to chwalil - ale praca robiona byla 3 lata temu - kiedy relacje cenowe byly inne - tzn znacznie tansze bylo drewno w lesie, i o wiele taniej byl transport. Do tego oczywiscie brak bumu budowlanego - jak w 2007 - wspolczuje - wiec i usluga o wiele tansza...

teraz kazdy bedize liczyl sobie transport/podroz bo przeciez ceny paliw, nie wspomne o cenie drewna w lasach - i suma sumarum morze byc zysk rzedu 100zl na m3.

• 2 weeks później...