Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenosny tartak - robienie wiezby bezposrednio na dzialce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem pewien, ze sie opłaci, pod warunkiem, ze trafisz na uczciwych ludzi i potrafisz wszystkiego dopilnowac. Najlepiej naucz sie przeliczac drewno z kloca, nie wierz, ze z jednego solidnego klocka wychodzi okolo 1m3, bo sa rozne klocki, sekate, krzywe, przerosty...itd...

Daj znac jakk wyszło/

Racja. Nam cieśla też radził ,żebysmy na miejscu drzewo cieli. Roboty więcej ale zawsze cos zostanie.

a u mne wlaśnie dziś kończa przecierać i wyniki są żałosne : z 25m3 drzewa nie wyszło nawet 8m3 krokwi : bo krzywe, bo krótkie itp ... w dodatku oprócz właścicelowi trzeba jeszcze zapłacić 3 pomocnikom a robili to 7dni (mieli robić w 3) ... a miało być tak różowo ... fakt że dużo desek wyszło i jakieś nieprzewidziane awarie były , ale jednak moim zdaniem opłacać to się może jedynie tym którzy mają drzewo za darmo z własnej działki - tym co kupują z lasu ciężko będzie wyjść na zero w kalkulacji (no chyba że siła robocza gratis)

SYMPATYK FORUM (min. 10)

Wysłany: Pon, 23 Czerwiec 2008 12:43 Temat postu:

to moze jakies wskazowki, jak to przeliczyc, na co zwrocic uwage... jakie ceny biora ci przewozni, jakie ceny za drewno u was w lesnictwie (jeski ceny sa rozne w zaleznosci od regionu ...).

To kilka wskazowek:

Po pierwsze zalezy na co ma byc drewno, jesli na wiezbe, to zwracasz uwage oczywiscie na długosc, szacujesz, ze potrzebujesz 8 metrowe krokwie/8-16/ przykladowo, wiec potrzebujesz drzewo 10 metrowe dobrze proste, gdzie pierwsze gałezie zaczynaja sie na okolo 6 m i nie sa zyb geste. Unikniesz seków, a takze masz gwarancje na wysoka smolistośc czyli gestosc .

Jezeli kupujecie drewno w lesie pytajcie o lata lasu, tego nie da sie oszukac.

Drzewa młodsze jak 50 lat nie nadaja sie na wiezbe bo nie sa zbyt geste. To oczywiscie teoria, bo w tartaku kupisz krokwie z wiatrołamu, sprzedadza jak I gatunek, zapłacisz słono i tez chałupa bedzie stała.

Co do opłacalnosci, to oczywiscie jak mowiłem, to wychodzi okolo 1/3 taniej, plus zostaja ci odpady, ktore tez jest gdzie wykorzystac na budowie.

Co do cen, to oczywiscie czysta dywagacja, bo zalezy od regionu, lasow, włascicieli itd.... ale na Mazurach płace okolo 100-140 zł za klocek.

Podam stronke do super fajnych trakow

A z impregnacja i skladowaniem nie dochodza problemy , tylko radosc i zadowolenie, bo zaimpregnujesz sobie czym chcesz, jak chcesz i ile chcesz, a nie opowiadaja ci czary w tartaku jak to oni zanuzaja w basenach z fobosem....najczesciej poniewieraja drewnem po brudnej wannie od rozcienczonego koncentratu, tak ze tylko kolor masz a nie impregnat.

A składowanie polega na dokladnym rozdzieleniu i ulozeniu segmentow, tak, ze cieslom jest wygodnie brac i nie przewracaja ci kupy materialu.

Ale nie martw sie, ja tez opanowałem to dopiero na trzeciej budowie.

• 2 months później...

kurcze, gra jednak warta swieczki ale to ty masz to szczescie ze:

- masz pozadna ekipe - moze jezdza po polsce? (skad ty/oni sa bo ja z kuj-pom)

- masz albo swoje drewno albo kupujesz (skad: lesniczy/znajomosci) z dobrego i taniego zrodla

to 2 elementy krytyczne by to wypalilo, nie chcialbym skonczyc jak ten forumowicz ktory mowil o tragicznych rezultatach...

caly czas to przede mna - jeszcze do wiezby nawet nie podchodzilem wiec temat ciagle aktualny i otwarty...

pozdr! dzieki za dane swieze, no i moze znajdziesz chwile na pare slow komentarza...

kurcze, gra jednak warta swieczki ale to ty masz to szczescie ze:

- masz pozadna ekipe - moze jezdza po polsce? (skad ty/oni sa bo ja z kuj-pom)

- masz albo swoje drewno albo kupujesz (skad: lesniczy/znajomosci) z dobrego i taniego zrodla

to 2 elementy krytyczne by to wypalilo, nie chcialbym skonczyc jak ten forumowicz ktory mowil o tragicznych rezultatach...

caly czas to przede mna - jeszcze do wiezby nawet nie podchodzilem wiec temat ciagle aktualny i otwarty...

pozdr! dzieki za dane swieze, no i moze znajdziesz chwile na pare slow komentarza...

Wiesz, ja tez sie tego musiałem nauczyc na własnej skorze, bo porwałem sie na budowe duzego domu, z drewnianym stropem! i z elewacja muru pruskiego, wiec drzewa mi potrzeba sporo, jak na razie poszło 48m3, dlatego chciałem jakos to inaczej rozwiazac jak kupno mokrego w tartaku. Jestem w połowie szwedem i u nas budowa z drewna jest duzo prostsza, bo materiału jest wiecej, wszystko jest gotowe, na wymiar.

Budowa tutaj to istna katusza!

Przecieranie drewna ma sens, jezeli masz w poblizu las, a nie sciagasz materiał z duzej odległosci, bo to podnosi koszty. Przewozne tartaki są ogolnie dostepne i pewnie jak sie rozpytasz , to u siebie tez znajdziesz taki.

U nas na wsi/a mieszkam 180km na poludnie od Sztokholmu/ prawie kazdy ma taki domowy traczek. Podsyłam link do takiego urzadzenia.

http://www.logosol.no/_kundeservice/nyheter/index.php?todo=show&id=6117

U mnie "operacja więźba" rozegrała się w miesiącach styczeń - luty 2008.

Potrzebowałem około 15m3 więźby (na dom i garaż).

Najtańszy tartak jaki znalazłem wtedy w okolicy to 650zł/m3. Czyli trzeba by zapłacić 9750

Zdecydowałem się kupić sosny (sami wybieraliśmy w lesie). Kupiłem ok. 23m3 (28 sosen) za ok. 6 tys. Do tego transport 350, koszt przetarcia 800zł.

Czyli jak dla mnie wyszło taniej o 2600.

Oczywiście trzeba było popracować trochę samemu wraz z 2 szfagrami. Ale też i wyszło z tego jeszcze troche desek i sporo łat.