Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenosny tartak - robienie wiezby bezposrednio na dzialce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 years później...

witam

czy ktoś oreientuje się jaki mogłby być koszt wycięcia koźliny plus deski.

Potrzebne by mi bylo 12m3 koźliny + 5m3 desek.

Ile potrzebne na to by było drzewa w balach i czy to było by oplacalne.

Tartak wycenił mi to na prawie 12tyś zł

witam

czy ktoś oreientuje się jaki mogłby być koszt wycięcia koźliny plus deski.

Potrzebne by mi bylo 12m3 koźliny + 5m3 desek.

Ile potrzebne na to by było drzewa w balach i czy to było by oplacalne.

Tartak wycenił mi to na prawie 12tyś zł

moge dac numer na tartak ktory zrobi wiezbe z dobrego drewna(stuletnie sosny w cenie 700zl/m3 za tarcice impregnowana, a nie wiatrolomy z gruntow porolnych) i do pana, ktory swiadczy uslugi tartakiem obwoznym, czlowiek zna sie na rzeczy i nie produkuje niepotrzebnych zrzynow, bo wiekszosc zycia pracowal w tartaku profejonalnym. Ja korzystalem z takiej uslugi i jestem zadowolony, wyrzynalem krokwy i jetki, oraz murlaty. Drzewa mialem ze swojego lasu, a za wytarcie 10 m3 kantowizny zaplacilem 450zl. Rejon dzialania raczej na wschod od warszawy.

Ja przecierałem to co było ścinane na działce i 2 raz chyba bym się nie bawił...

Głównie dlatego że wycięte u mnie na działce drzewo nie było najlepszej jakości. Udało mi się uzyskać z tego całą więźbę na garaż, murłaty na cały dom, sporo desek na szalunki (jednak na strop do szalowania to te dechy średnio się nadawały - sporo oflisu, kiepsko z grubościami) i coś tam jeszcze mi zostało.

Drewno które zamówiłem z tartaku było dużo lepiej pocięte (bardziej trzymało wymiar). Jak bym miał 2 raz zamawiać to chyba zamówił bym wszystko w tartaku, i impregnował zanurzeniowo u siebie na działce.

Właśnie zastanawiam się nad opłacalnością samemu wycięcia koźliny a kupnem w tartaku.

poglądy są bardzo różne co osoba to inne zdanie jedni doradzają a drudzy odradzają i dlatego

chciał bym żeby mi ktoś pomógł obliczyć szacunkowy koszt wycięcia takiej ilości samemu ;)