woytec 05.06.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Witam.Właśnie jesteśmy w trakcie zakupu działki budowlanej. Zakup jest finansowany z kredytu hipotecznego zaciągniętego przez moją żonę, mnie i rodziców żony. Właścicielami dzialki jesteśmy ja i moja żona. Czy Urząd Skarbowy może potraktować to jako darowiznę od rodziców mojej żony dla nas? Dodam jeszcze, że została wpłacona przez mojego teścia zaliczka 25tys zł co stanowi około 14% inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.06.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Ale co niby rodzice wam darują? W kredycie są jedynie kredytobiorcami lub poręczycielami - w zależności od tego jak jest umowa sporządzona i na jakich warunkach. A zaliczka - czy gdzieś jest napisane że to teść wpłacił? Czy tylko, że zaliczka została zapłacona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytec 06.06.2008 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 no właśnie problem jest w tym, że zaliczka została zapłacona przelewem z konta teściów. Do tego mamy zamiar w tym roku zacząć budowę na tej działce i rodzice będą ją w znacznym stopniu finansować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.06.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 no właśnie problem jest w tym, że zaliczka została zapłacona przelewem z konta teściów. Do tego mamy zamiar w tym roku zacząć budowę na tej działce i rodzice będą ją w znacznym stopniu finansować. Ok - to finansujecie budowę z kredytu czy od teściów. Czy tylko zakup działki jest z kredytu. Jeżeli kredyt jest na sam zakup, to może rzeczywiście napiszcie jakąś darowiznę. Z tego co pamiętam darowizny w pierwszej linii są bez żadnych podatków. A przynajmniej będziecie kryci jakby US się spytał skąd Was stać na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytec 06.06.2008 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 z kredytu finansowany jest tylko zakup działki.budowa finansowana będzie z naszych bieżących dochodów i przez teściów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 12.06.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Zatem będziesz musiał zapłacić podatek od darowizny od 50% środków otrzymanych od teściów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 13.06.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 z tego co wiem darowizna, żeby nie było podatku może być tylko i wyłącznie na konto córki (czy syna) nie może być na wspólne mienie na przykład: syna i synowej bo wtedy nie jest po pierwszej linii. i znowu polecamINFORMACJĘ PODATKOWĄ tel.0 801-055-055 od 7:00do 18:00 za to płacimy z naszych podatków... przygotuj sobie zestaw pytań i wariantów i specjalista podatkowy wszystko ci ładnie opowie miej coś do pisania bo mówi szybko... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts