Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

prosze powiedzcie mi jak to jest z materiałami, chodzi mi o sprawy sypkie, uzbierało mi się kilka pozostałośći w workach (szkoda wyrzucić)i teraz (bo coś tam potrzebuje do poprawek) jak to rozrabiam to jest ok , ale później niby powinno ładnie wyschnąć, ewentualnie dać się szlifować abo powinien być silny beton lub klej i niestety nie nadaje się.

Może opisze conieco:

ostatnio połoyłem kilka sztuk płytek klinkierowych, no i miałem fuge (dobra fuga z gornej półki) z tym że używałem ją ok 2 lata temu ale wydawała sie dobra, więc położyłem ją, teraz wyschła, minął już miesiąc i jest praktycznie jak zastygnięty piasek a nie mocna fuga ??

Miałem troszke do poprawki gładzią szpachlową (gładz tez miałem z przed roku) rozrobiłem położyła się niby ok, a później chcem przeszlifować a tu jak mąka wszystko leci ?

3 dni temu rozrobiłem gotową zaprawe cementową ( kupiona w zeszłym roku - fakt że termin z opakowania już miną) dziś sprawdzam czy jest mocna i lipa, kruszy się strasznie i rozdrabnia i ściera ?

dodam że to wszystko przetrzymuje w warunkach suchych, temp ok 20 stopni czały czas (kotłownia w domku) wszystkie te zeczy materiały nie były skamieniałe, są normalnie sypkie

Co jest przyczyną że tak się dzieje, przecież to nie żywność

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/102998-zawsze-co%C5%9B-zostaje-tylko-czemu-p%C3%B3%C5%BCniej-si%C4%99-nie-nadaje/

oj chyba nie wilgoć, to znam, po dostaniu się wilgoci inaczj wygląda materiał sypki, są bryły, nie jest taki jak po otwarciu nowego worka, a te oje materiały to śa jakby właśnie były świezutkie

Młodej dziewczyny też jest szkoda... :wink:

A w temacie to każdy produkt ma termin przydatności do użytku, a jeśli zostało otwarte opakowanie to czas biegnie bardzo szybko.

No słuchajcie wszytko widomo z terminem do "spożycia" że upłyną, ale co się dzieje że ak jest a nie inaczej? coś się ualatnia ?

No bo nie bardzo to rozumiem

Może być różnie. Za wilgotno. Za sucho. Może być tak jak piszesz, że jakieś składniki się ulatniają. Coś może się utleniać. Mogą zachodzić inne różne reakcje chemiczne. Powdów może być sporo i nie wszystkie mogą być nam znane.