Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa drogi.

corvim

Recommended Posts

Witam,

Mam oto taki problem.

Burmistrz miasta wbrew mojemu sprzeciwowi wyrażonemu na pismie wybudował drogę przez moją działkę rolną. Na mapach nie było zadnej drogi, w planei zagospodarowania nie była planowana. Nie ma w wykazie dróg gminnych.Była tylko wydeptana w terenie scieżka Prace polegały na wyrównaniu terenu, utwardzeniu, położeniu recyklingu oraz cienkiej nawieżchni bitumicznej. Przebiegały bez pozwoleń, zgłoszeń ,planów i bez nadzoru kierownika budowy.

Decyzja Powiatowego inspektora w skrócie jest następująca: to nie była budowa a tylko utwardzenie terenu, było wykonane na działce rolnej więc niby nie potrzeba żadnych pozwoleń i umożył postepowanie - wspomnę tylko ze to dobry znajomy burmistrza.

Jak powołując się na przepisay prawa w odwołaniu do wojewody udowodnić ze to była jednak budowa drogi a nie tylko utwardzenie. Czy nie decyduje o tym przeznaczenie a nie sposób wykonania? Nawet jesli to jest działka rolna to czy można tam wykonywać inwestycje nie związane z produkcją rolną ?

Pozdrawiam,

napisałeś tak niewiele, że trudno Ci odpowiedzieć

Wszystkie drogi publiczne mogą być teraz realizowane specustawą (Ustawa o zmianie ustawy o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych oraz o zmianie niektórych innych ustaw) i budowa drogi gminnej może być realizowana na podstawie decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi, nie musi być plan zagospodarowania przestrzennego. W najgorszej sytuacji może nastąpić wywłaszczenie za odszkodowaniem. Powinno być zapłacone jednorazowo w ciągu 14 dni od dnia, w którym decyzja o wywłaszczeniu podlega wykonaniu. O wysokości :evil: pisał już Oskar...

wywłaszczenie

wreszcie się nauczyłam skracać linki :D a co się naszukałam :roll:

To twoja działka i nikt bez Twojej zgody nie ma prawa nic budować, czy utwardzać. Jest to naruszenie Twojej własności, a to "podpada" pod czyne karane.

Do tego masz na piśmie urzędowym, że zgadzają się, że to oni wybudowali na Twojej działce tą drogę. Tak więc nie mogą zaprzeczyć. Myślę, że można dodatkowo żądać odszkodowania za utracone korzyści.

A tak przy okazji - nie myślałeś, aby podzielić to pole na działki budowlane - drogę dojazdową już masz ;)

Działka niestety leży blisko torów kolejowych i nigdy nie będzie budowlana.

Sprawa polega na tym że wybudowano drogę bez zachowania jakichkolwiek procedur. Poprostu firma wynajęta przez urząd przyjechała wyrównała teren, utwardziłą, położyła asfalt. Wcześniej pokątnie dowiedziałem się że gmina ma taki zamiar i napisałem pismo do urzędu że mają to przeprowadzić zgodnei ze wszystkimi procedurami - włącznie z wykupieniem gruntów. Odpisali że nic tam nie będą robić - a potem niespodzianka.

Urząd nie ma pozwolenia na budowę, nie ma decyzji o lokalizacji, drogę przeprowadzono przez prywatne grunty bez dokonania wykupu - nawet bez próby negocjacji.

Droga ma około kilometra długości. Teraz Burmistrz z Inspektorem powiatowym staraja nam się wmówić że to nie była budowa drogi a jedynie utwardzenie terenu. Dodatkowo nie rozpatruje się drogi jako całości a tylko fragment biegnący przez moją nieruchomość.

Jesli potrzebujecie jakiś dodatkowe informacje proszę napiszcie jakie.

Chciałem zapytać jaka jest różnica prawna miedzy budową drogi a utwardzeniem terenu - jak się obronić przed urzędem. Jak wykazać że to była budowa drogi?

Widać ewidentnie ze Powiatowy inspektorat chce ukręcić sprawie łeb. Ewidentnie widać że to jest droga a on twierdzi ze to tylko utwardzenie terenu. Dodatkowo twierdzi ze na gruntach rolnych utwardzenie gruntu można dokonać bez pozwolenia i umorzył postepowanie.

Czy o tym ze to jest droga nie decyduje przeznaczenie ( użytkowanie) ? Na jakie przepisy prawa mogę sie powołac udawadniając ze to jednak droga i że została wybudowana wbrew prawu.

czy zgodnei z prawem Inspektor w postepowaniu moze zająć się tylko moją działką czy musi całą drogą jako jedną budową

Proszę o pomoc. Nie stać mnie na pomoc prawnika.

Teraz Burmistrz z Inspektorem powiatowym staraja nam się wmówić że to nie była budowa drogi a jedynie utwardzenie terenu. Dodatkowo twierdzi ze na gruntach rolnych utwardzenie gruntu można dokonać bez pozwolenia i umorzył postepowanie.

Może i tak jest, że na gruntach rolnych można bez pozwolenia ale musieli mieć Twoją zgodę na "dysponowanie" (czy jak to się nazywa) nieruchomości.

Widać, że oboje są na przyjacielskiej stopie. Uderz może więc piętro wyżej - do wojewódzkiego inspektoratu.

Dolnośląski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego jest organem nadzoru budowlanego pierwszej instancji w sprawach obiektów budowlanych, dla których Wojewoda jest organem administracji – architektoniczno – budowlanej pierwszej instancji oraz organem nadzoru budowlanego drugiej instancji w stosunku do powiatowych inspektorów nadzoru budowlanego i w tym zakresie prowadzi postępowanie administracyjne w ramach uprawnień dla tego organu przewidzianych w kodeksie postępowania administracyjnego i w prawie budowlanym.

Może tam będą bardziej pomocni.

wnieś odwołanie do Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego za pośrednictwem Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego, który wydał zaskarżoną decyzję (w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji)

czyli w tytule odwołania: .....Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego

za pośrednictwem

Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego

wysyłasz na adres powiatowego, najlepiej zawieźć i potwierdzić na kopii.

Spreciw ma dotyczyć zbudowania przez gminę....... na Twoim gruncie utwardzonej drogi niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Zaznacz że nie ma planu zagospodarowania , nie przeprowadzono również postępowania zw z decyzją lokalizacyjną. I może zaproponuj jakieś rozwiązanie sprawy, bo szlaban zawsze możesz postawić

To może Ci się przydać:

USTAWA o drogach publicznych z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych

Art. 8.

1. Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe, są drogami wewnętrznymi.

2. Budowa, przebudowa, remont, utrzymanie, ochrona i oznakowanie dróg wewnętrznych oraz zarządzanie nimi należy do zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku - do właściciela tego terenu.

USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane1)

Art. 29.

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

...

5) utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych (a Ty masz rolną);

Art. 30.

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21;

2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych

oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie,

o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2,

Art. 32.

4. Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto:

2) złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym

prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

Próbowałem coś znaleźć na temat definicji utwardzenia drogi ale jakoś się nie udało. Możliwe, że to nie jest zdefiniowane przepisami.

Możesz ich podejść jeszcze z drugiej strony. Jeżeli Ci mówią, że wykonane prace nie wymagają pozwolenia, to poproś o wskazanie odpowiedniego paragrafu na podstawie którego tak twierdzą.[/b]

Meritum sprawy jest w tym, że "wleźli z butami" na czyjąś własność bez zgody właściciela. Jeśli tej drogi nie ma na mapach, ani w akcie notarialnym - to jej nie ma w sensie prawnym. Nawet jeśli jest gdzieś zapis o służebności przechodu, czy przejazdu, to i tak, nikt nie ma prawa "utwardzania" na Twoim terenie, bez Twojej zgody - a już nie mówię, że był sprzeciw na piśmie.

Spytaj burmistrza, czy może nie wymienił by Ci też np. podłogi w salonie bez Twojej zgody.

Wystąp o przywrócenie do stanu pierwotnego. Pozwij ich do Sądu - albo postrasz przynajmniej.

Działanie Urzędu jest jasnym naruszeniem prawa - dysponował czyjąś własnością.

Gdybyś Ty chciał tylko utwardzić coś na swojej działce, już Urząd by znalazł paragraf na bezprawne działanie.

Jeśli działka nie "przylega" do "miejsca publicznego" ogrodź ja. Jeśli przylega np. do drogi zgłoś wykonanie ogrodzenia - niech maja "zagwozdkę".

Sytuacja jest dla mnie absurdalna. Tłumaczenie inspektora jest takie:

Że w mysl Art 29

Art 29.

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających

na:

5) utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych;

I dalej Art 30.

Art 30

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4–6 oraz 9–13;

że jesli jest napisane ze zgłoszenia wymaga utwardzenie na działce budowlanej a nie jest napisane nic o rolnej to zgłoszenie nie jest wymagane na działce rolnej :)

Czy jeśli nie jest napisane w prawie budowlanym ze coś można zrobić ze zgłoszeniem albo wogóle bez zgłoszenia to czy znaczy to że jest do tego potrzebne pozwolenie na budowę ?

A jak sytuacja wygląda na tle ustawy o ochronie gruntów leśnych i rolnych ? Czy nie można na tej podstawie jakoś się obronić.

USTAWA z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych. (Dz. U. z dnia 22 lutego 1995 r.)

Art. 3. 1. Ochrona gruntów rolnych polega na:

1) ograniczaniu przeznaczania ich na cele nierolnicze lub nieleśne,

2) zapobieganiu procesom degradacji i dewastacji gruntów rolnych oraz szkodom w produkcji rolniczej, powstającym wskutek działalności nierolniczej,

Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach zagospodarowaniu przestrzennym.

Art. 15. 1. Właściciel gruntów stanowiących użytki rolne oraz gruntów zrekultywowanych na cele rolne obowiązany jest do przeciwdziałania degradacji gleb, w tym szczególnie erozji.

Art. 20. 1. Osoba powodująca utratę albo ograniczenie wartości użytkowej gruntów jest obowiązana do ich rekultywacji na własny koszt.

To wypis kilku zapisów z Ustawy.