Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż piekarnika do zabudowy.

Basiaw

Recommended Posts

Witam:-)

Powoli, bardzo powoli, ale kończymy różne prace w naszym domu i w końcu przyszedł czas na kuchnię.

Chciałam Was zapytać o montowanie piekarnika w słupku (mam piekarnik retro electroluxa 53000R). Wczoraj zrobilismy przymiarkę, wchodzi elegancko, ale mamy pewne wątpliwości - czy słupek może być przysunięty całkowicie do ściany? Jak takie pierniki oddają ciepło? Z instrukcji nic jednoznacznego nie wynika, wysłałam maila z zapytaniem do producenta, ale też na razie milczy:-(

I jeszcze jedne obawy - szafka wykonana do zamontowania piekarnika jest wykonana z płyty meblowej a myślałam, że robi się je z jakiejś innej płyty, ze względu na temperaturę... czy piekarniki do zabudowy są tak izolowane, że przez ścianki nie oddają ciepła? Taka wolnostojąca kuchenka z piekarnikiem jest baaardzo ciepła jak się coś piecze, ale może z piekarnikami do zabudowy jest zupełnie inaczej?

Będę wdzięczna za porady.

pozdrawiam

Basia

Ja już ponad 12 lat mam piekarnik do zabudowy w szafce wykonanej

z normalnej płyty. Fakt, nagrzewają się szafki po bokach podczas

pieczenia w nim, ale mi to do tej pory nie przeszkadzało...

W szafeczkach po bokach (są wąziutkie na ok. 20 cm)

mam tylko szkło (kieliszki itp) - więc żadne produkty żywnościowe...

A od tyłu rzeczywiście jest odstęp. W obecnie instalowanym

piekarniku w nowym mieszkanku (w słupku) też mam odstęp

od ściany i piekarnik będzie stał w normalnej płycie.

Ja już ponad 12 lat mam piekarnik do zabudowy w szafce wykonanej

z normalnej płyty. Fakt, nagrzewają się szafki po bokach podczas

pieczenia w nim, ale mi to do tej pory nie przeszkadzało...

.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

Mi też nie będzie przeszkadzało, jesli ścianki szafki się trochę nagrzeją, byle tym ściankom to nie przeszkadzało:-)

pozdrawiam serdecznie

Basia

mam piekarnik zabudowany w niskiej szafce, z normalnej płyty , te piekarniki mają wentylacje przód tył, ale niestety na drzwiczkach szafki obok odkleiła sie okleina

Odkleiła się z powodu gorącego powietrza wychodzącego z piekarnika?

Pewnie wszystko zależy od jakości płyty, moje meble nie są ze szczególnie wysokiej półki, więc też muszę się z tym liczyć, zwłaszcza, że na pewno będę dużo korzystać z piekarnika.

pozdrawiam serdecznie

Basia

• 7 years później...

Witam, A ja mam pytanie, czy ktoś wie jakie powinny być śruby do montażu piekanika do zabudowy w słupku?

Niestety mój zakupiony przez internet nie miał w zestawie śrub z nakładkami, a powinien mieć, bo są dziury w obudowie piekarnika (jak się otworzy drzwiczki) o średniy 9mm ! Proszę o pomoc ! Acha, mam piekarnik KERNAU.