Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła

lupia

Recommended Posts

Temat zabrzmi trochę kuriozalnie, ale sam projekt również jest niekonwencjonalny - stodoła w wydaniu współczesnym. Pytanie do specjalistów oraz osób doświadczonych w budowie - ja jestem zupełnie zielona w tym temacie. Jak kształtowałby się koszt budowy stanu surowego zamkniętego wraz z wszelkimi instalacjami - wodno-kanalizacyjnymi, ogrzewania oraz elektryki według takiego oto projektu

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/tekla/?AreaMaxMenu=120&Part=4

Powierzchnia całkowita to ok. 130 m2, użytkowa ok 110 m2.

Mam na oku również inny projekt w tej samej konwencji, ale niestety bez rzutów:

http://www.parkowe-wzgorze.pl/pl,galeria.php?bck=

Z moich wstępnych informacji wynika, że bardzo ogólnie koszt budowy domu kształtuje się na poziomie 2000 zł/m2, ale czy jest to koszt budowy stanu surowego zamkniętego, czy można przyjąć, że 2000 zł/m2 wystarczy na podstawowe wykończenie wnętrza do stanu deweloperskiego?

W takim razie czy na budowę jednego z powyższych domu o powierzchni 130 m2 wystarczy budżet w wysokości 400 tys. - kwota przeznaczona na budowę domu wraz z papirologią, wykończenie wewnętrzna, przyłącza mediów do domu, zagospodarowanie działki, ogrodzenie.

Wiem, że dużo osób pyta o koszt budowy domu ale na pewno jest to powodowane tym, że przy projektach albo nie podają kosztorysu, albo jest on już nieaktualny, bo np. sprzed 2 lat.

Tak więc nie wiem czy mam sobie zawracać w głowie budową domu bo jak na razie nie wiem czy w ogóle mogę obie pozwolić na to finansowo.

Pozdrawiam i z góry dziękuję zainteresowanym moim problemem za odpowiedz.

Witaj 'lupia' - cytując za Twoim podpisem WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi

Jak przejrzysz trochę to forum, to zobaczysz, że pytań w stylu czy za XXX uda się postawić taki czy inny dom. I każda odpowiedź jest w stylu:

- uda się - nam się udało to i Tobie się uda

- spokojnie starczy

- może zabraknąć bo...

Dodatkowo odnosząc się do Twojego pytania

- zabraknie - potrzebujesz min 100 tyś więcej

- może wyjść na styk

- spokojnie postawisz za 300 tyś.

Weź pod uwagę, że:

- nie wiemy jakie okienka sobie wymarzysz - drewno, pcv (białe/okleina)

- czy będą rolety + inne dodatki w stylu moskitiera czy elektryczne sterowanie

- jaki typ ogrzewania sobie Pani życzy

- jak skomplikowana elektryka i inne instalacje kablowe

- jak daleko masz media

- jaki typ ogrodzenia planujesz

- jak chcesz zagospodarować ogród

- ile i jakie ocieplenie planujesz na ściany i skosy dachu

- jakie pokrycie dachu

- z czego budowany

i wiele innych

Powiesz zaraz, że większość rzeczy jest w projekcie (typ ogrzewania,elektryka, grubość ocieplenia) ale podejrzewam, ze 75% domów powstających obecenie ma te elementy zmieniane na etapie budowy lub nawet planowania. A bo to gniazdek więcej by się przydało. A bo to grubszy styropian się da na ścianę. A bo to ściankę kolankową się podniesie.

dodatkowo nie podałaś w jakim trybie chcesz go budować:

- system gospodarczy

- szukanie poszczególnych ekip

- budowa od a do z

Ale tak od serca Ci mówię - starczy te 400tyś (licząc, że działkę już masz)

Tak więc na początku spóźnione WITAM :oops: oraz podziękowania za szybką odpowiedz :D

A dalej do rzeczy tzn. mam liczyć, że za m2 wyjdzie ok. 2300 zł czyli 130 m2 postawie za 300 tys w stanie surowym zamkniętym z instalacjami bez wykończenia wewnątrz, bo na ostateczne wykończenie można oczywiście jak się chce i ma finanse 500 tys dodatkowo wydać - dobrze rozumiem, o to Ci chodziło?

Jeżeli zaś chodzi o system budowy to prawdopodobnie będzie to ekipa budowlana (sama budowa domu), instalacje (oprócz C.O.) + wykończeniówka będą robione systemem gospodarczym (znajomy znajomego), orientacyjnie wiem, że za postawienie domu o takiej powierzchni z dachem w mojej części kraju (Łódź) życzą sobie 40 tys., ale wolne miejsca są dopiero w przyszłym roku - dlatego sprawę zabookowania ekipy muszę ustalić już w tym roku, a w międzyczasie załatwiać formalności związane z papirologią i przyłączami.

Co do mediów - są w ulicy, a ogrodzenie i zagospodarowanie działki - normalny standard - brama i ogrodzenie drewniane na podmurówce, w ogrodzie trawa :p i altanka, a do tego kostka brukowa na podjeździe.

Tak w ogóle to mam pytanie czy konstrukcja domów, o których wcześniej pisałam jest jakoś bardzo skomplikowana?, bo z tego co wiem to chyba najprostsze konstrukcje to: dom o planie prostokąta + dach dwuspadowy - tak stwierdził budowlaniec z ekipy.

Chciałam się jeszcze zapytać czy rezygnacja z garażu to duża i warta zachodu oszczędność. Czy lepiej pozostać przy garażu i nie zmieniać go w projekcie na wiatę?

Jeszcze raz dzięki za odpowiedz :wink:

A dalej do rzeczy tzn. mam liczyć, że za m2 wyjdzie ok. 2300 zł czyli 130 m2 postawie za 300 tys w stanie surowym zamkniętym z instalacjami bez wykończenia wewnątrz, bo na ostateczne wykończenie można oczywiście jak się chce i ma finanse 500 tys dodatkowo wydać - dobrze rozumiem, o to Ci chodziło?

Chyba nie odczytałaś mojej ironii

- zabraknie - potrzebujesz min 100 tyś więcej

- może wyjść na styk

- spokojnie postawisz za 300 tyś.

Tak więc na początku spóźnione WITAM :oops: oraz podziękowania za szybką odpowiedz :D

Tutaj też nie do końca zrozumiałaś o co mi chodziło. Zacytuję jeszcze raz

Witaj 'lupia' - cytując za Twoim podpisem WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi

Przejrzyj proszę archiwum forum. Tutaj co chwilę pojawiają się podobne do Twojego pytania: Czy mi starczy XX tysiecy. Na takie pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Jak prześledzisz elementy, od któych cena finalna zależy, łatwiej Ci samej będzie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Zawsze miałam problemy z odczytywaniem zamiarów innych w Twoim przypadku ironicznej odpowiedzi :D

Ale dzięki za zainteresowanie.

Zastanawiałam się również po przejrzeniu wielu wątków czy nie lepszy jest projekt indywidualny dostosowany do potrzeb i warunków lokalizacyjnych i gruntowych inwestycji, niż projekt masowy o fundamentach i innych elementach dostosowany do każdego typu gruntu i innych czynników.

Czy projekt indywidualny to duży wydatek? Patrząc na projekty masowe za ok. 2000 + poprawki do masówki ok. 2000 dla architekta - to czy nie lepiej wydać na nowy projekt ale dostosowany w każdym calu do danej inwestycji i zaoszczędzić tym samym na elementach typu fundament, który w masówce jest grubości bunkra.

projekt indywidualny to koszt 8-15tys -

grubość fundamentów to może Ci za parę zł adaptować architekt po zrobieniu badań geotechnicznych (geologicznych?) gruntu.

Jak czytałem ile problemów jest projektami indywidualnymi zrobionymi na odpie&*%ol się za niemałą przecież kasę to bym sięsam jednak nie zdecydował...

Jak czytałem ile problemów jest projektami indywidualnymi zrobionymi na odpie&*%ol się za niemałą przecież kasę to bym sięsam jednak nie zdecydował...

Prawda, ale w gotowcach, zwlaszcza nowych tez moga byc bledy... A co, jesli robiacy adaptacje sie machnie? Kogo winic za ew. bledy? Pytam, bo mam kupionego gotowca i zamierzma wkrotce adaptowac. Prawde mowiac, nie mam tez pojecia ile to moze kosztowac...

lupia tam sa rzuty, wejdz na dom wzorcowy (czy jakos tak) i z lewej pojawią się linki do rzutów.

No włąśnie aj też szukam projektu stodólki, najlepiej podpiwniczonej, całość wraz z piwnicą jakies 230 m najwyzej. Dach dwuspadowy, wejscie od strony ściany szczytowej (tak sie to chyba zwie). Chcemy an dachu umieścic solary i chodzi o to aby był on od strony poludniowej.

Dziękuję wszystkim za rozjaśnienie umysłu - powoli zaczynam pojmować wszystkie zależności i "procedury" związane z budową domu :lol:

baba na budowie

lupia tam sa rzuty, wejdz na dom wzorcowy (czy jakos tak) i z lewej pojawią się linki do rzutów

Dzięki za podpowiedź - ja jestem tak zakręcona, że nie wpadłam na tak prostą rzecz, że rzuty budynków będą znajdowały się w dziale "dom pokazowy" - czasami trudno mi coś przychodzi :oops:

pierwek

projekt indywidualny to koszt 8-15tys

wu

mnie za adaptację projektu architekt zawołał 1000 zł plus VAT

Ok, rozumiem kupujemy gotowca i adapujemy do swoich potrzeb.

W takim razie czy ktoś natchnął się na projekt nowoczesnej stodółki i mógłby podać linki do stron.

baba na budowie Jeśli posiadasz jakieś projekty "stodółek" na oku podziel się "zdobyczami" :D Byłabym bardzo wdzięczna.

Do baby na budowie

Ostatnio widziałam modern stodółkę w realu. Jest bardzo prosta, powiedziałabym nawet, że wygląda jakoś tak ... dziwnie - niby prosty dom na wsi ale z nowoczesną elewacją.

Miałam mieszane uczucia, ale może dlatego że dom stał pomiędzy tradycyjnymi domami na wsi i był bardzo, bardzo prosty - tylko cztery ściany i dach, bez żadnych udziwnień typu garaż wysunięty czy inne "bajery" w bryle.

Dlatego myślę, że taki dom musi stać w odosobnieniu, a nie w lini ciągłej zabudowy domami typu wiejskiego albo co gorsza pseudo "dworkami" z czerwoną dachówką.

Taki dom musi mieć maksymalnie minimalistyczny krajobraz bez innej architektury, która odbiera cały urok.

lupia to ja Ci jeszcze tak podpowiem :wink:

znajdź najpierw konkretnego projektanta i pogadaj

ja przyszłam pokazałam mojemu wydrukowane rzuty domku który mi się podobał i mówię co chciałabym zmienić i czy taka zmiana przejdzie to mi powiedział tak, że kupno gotowca około 2000 adaptacja do działki 1000 plus VAT czyli 1220 to już wychodzi przeszło 3 tysiące no i jeszcze coś za zmiany, a za tą samą cenę czyli - 3 tys. zrobił mi na podstawie tych dwóch wydruków w zasadzie projekt indywidualny :D

Dzięki Wu za poradę :)

Czyli niekoniecznie projekt indywidualny musi kosztować majątek. Zapewne koszt projektu będzie uzależniony od skomplikowania bryły itp., ale jeśli w 3-5 tys można zaprojektować dom (mało skomplikowany) ale za to idealnie dopasowany do potrzeb przyszłych domowników to wybieram jednak projekt indywidualny na podstawie doniesionych architektowi wydruków z innych projektów.

Tak więc zaczynam poszukiwanie projektów, za wszystkie linki będę dozgonnie wdzięczna :wink:

Zastanawiam się jeszcze, czy ktoś?, gdzieś?, kiedyś? widział projekt domu a'la stodółka, który ma okna po "bokach" sięgających aż do dachu tzn. ścianach tam gdzie dach będzie się łączył ^. Czy jest to duży wydatek konstrukcyjny?

W ogóle to marzy mi się dom pełen przeszkleń, oczywiście w granicach rozsądku jak na polskie warunki :wink:

lupia naprawdę nie ma za co po to forum żeby pomagać, ja mam dokładnie taki projekcik jaki chciałam dotąd szukałam typowych aż znalazłam niemal idealny a potem troszkę popraweczek i właśnie wpatruję sie w mój dzisiaj odebrany projekt :D wprawdzie nie bardzo wiem co rozumiesz przez a`la stodółka ale popatrz sobie na http://www.lipinscy.pl mają sporo fajnych domków ja tam znalazłam swój :D