aniagrab 06.06.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Witam,mam dojazd do swojej działki drogą gminną, która jest na razie tylko na mapie. Na odcinku drogi przylegającym do mojej działki rosnie kilka wysokich modrzewi. Jak zgodnie z prawem powinnam postąpić? Napisać do gminy, żeby usunęli te drzewa bo chcę utwardzić drogę dojazdową do mojej działki?dzięki za pomocAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.06.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Witam, mam dojazd do swojej działki drogą gminną, która jest na razie tylko na mapie. Na odcinku drogi przylegającym do mojej działki rosnie kilka wysokich modrzewi. Jak zgodnie z prawem powinnam postąpić? Napisać do gminy, żeby usunęli te drzewa bo chcę utwardzić drogę dojazdową do mojej działki? dzięki za pomoc Anka Możesz w jednym liście do gimy poprosić ich o utwardzenie drogi dojazdowej do działki i jeżeli gmina nie ma na to środków zaoferować się, że sama ja utwardzisz. Jednak do tego celu potrzebujesz zgody na wycięcie tych a tych drzew znajdujących się na w/w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 10.06.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Drzewo ma obowiązek usunąć ten na czyjej działce rośnie drzewo.Oczywiście po wcześniejszych zgłoszeniach, zgodach itp. Jeśli jest to droga gminna to nie możesz sobie jej sam utwardzić, bez pozwolenia, zgody gminy.U nas była taka sprawa że facet utwardził droge gminną, ale znalazł się "dobry" sąsiad któremu to się nie spodobało, napisał do gminy, że pan XY podniósł grunt, że go teraz zalewa, że nie miał prawa utwardzać, że nie miał pozwolenia, zagroził oddaniem sprawy do sądu, itp. No cóz pan XY ma klopot ciagnący się już pół roku - a gmina sama lepszej drogi by nie zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1k 11.12.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 witam podobnie jak aniagrab do naszej działki prowadzi droga która jest tylko wykreślona na mapie a w rzeczywistości jej nie ma, więc wnieśliśmy wniosek do gminy o wykonanie tej drogi (działkę kupiliśmy od gminy)zgodzili się ,ale po lewej stronie wjazdu stoi granicznik tj 50letni buk lub dąb(nie znam sie) ktory należy oczywiście do pomników przyrody,wnieśliśmy do gminy o usunięcie tego drzewa ale wynikają coraz to nowe problemy!!!Moje pytanie czy ktoś mial taka sytuację i może powiedzieć jak skutecznie sie za to zabrać bo już mi ręce opadają!!!dodam że droge do działki musi zrobić gmina ale stwierdzili ze nie maja funduszy na taka inwestycje bo jest tam kilkanaście wywrotek piachu do usunięcia, utwardzenie i usunięcie 2mniejszych drzew na drodze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts