rrmi 07.06.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 http://wiadomosci.onet.pl/1764527,11,item.html Normalnie szok , ciemngrod . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Za mało mózgu, za dużo świąt religijnych, kiepski program szkolny, bezwładne sądownictwo i niemrawa Policja a do tego często niespójne prawo.... My jakieś wielkie organizacyjne przedsięwzięcie mamy robić?! Podobno jakieś igrzyska czy mistrzostwa dla reszty świata przygotowujemy.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.06.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 brak słów ... nie dość, że jedną traumę mała przeżyła to jeszcze ksiądz-kretyn jej drugie piekiełko zafundował - publiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.06.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 No straszne to... Ku.wa no przecież ona ma 14 lat. Wiem, że niektórzy mnie zakrzyczą ale ja jestem za prawem kobiet do aborcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 07.06.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 "Ręce i nogi się uginają" Wpier...anie się w cudze życie było, jest i pewnie pozostanie domeną wielu katolickich księży i panius spod znaku Dulskiej. Niestety, księża myślący realnie. cociaż są, to gina w tłumie tępych paranoików. Przykre i straszne!! Pięści mi się zaciskają i z ochotą dałabym w mordę !!! Szkoda dziewczyny, szkoda jej matki, to jest chore!!! P.S. Również jestem za prawem do aborcji, poprzedzonym PORZĄDNĄ edukacją na temat seksu i jego konsekwencji oraz szeroko pojętą antykoncepcją!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 07.06.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 No niech mi ktos powie, Że czarni nie mają władzy. Sąd sie przed nimi ugiął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.06.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Żeby nie było: dziewczyna powinna bezwzględnie mieć prawo do dokonania aborcji po gwałcie. A teraz pewnie zostanę ciemnogrodem, ale... Powiedzcie mi - czy powoływanie do życia istoty ludzkiej to to samo, co np. robienie zdjęć? Jeśli zdjęcie nie wyjdzie, kasujemy je. A jeśli dziecko jest niepotrzebne, zabijamy je? Powinien tkwić w każdym z nas głęboki szacunek do samej istoty życia. W tym życia ludzkiego. Jakaś para powołuje życie. Kurna, ona nie miała zajśc w ciążę, to przypadek. Wewnątrz niej jednak żyje już istota ludzka. Nie będę się potarzać, wszyscy mniej więcej wiemy, jak postępuje rozwój płodu. Zanim dojdzie do zabiegu, jest to niewątpliwie istota ludzka. Jestem głęboko przeciwna zabijaniu nienarodzonych dzieci, bo komuś guma pękła albo nie chciało mu się jej założyć. Kimże jesteśmy, aby uzurpować sobie prawo do decydowania o życiu dziecka - zabić czy zachować przy życiu? Nie chcesz dziecka? Chcesz sama decydować o swoim brzuchu? No to decyduj sama i po prostu zrób wszystko, co trzeba, aby nie zajść w ciążę - są prezerwatywy, środki antykoncepcyjne, seks nie musi kończyć się ciążą. Decyduj sama o swoim brzuchu - czy dopuścisz do ciąży czy nie. Ale skoro już zaszłaś, to to nie jest decyzja o Twoim brzuchu. To jest decyzja o zabiciu istoty ludzkiej. Tak lekko to przychodzi? Tragicznym wyjątkiem od takich sytuacji są ciąże będące wynikiem gwałtu. Poświęciłabym świadomie życie nienarodzonego dziecka po to, by jego niedoszła matka nie cierpiała katuszy psychicznych przez wiele miesięcy i lat. Taka decyzja jest kontrowersyjna i dyskusyjna, ja jednak podjęłabym ją. Za skandal uważam wtrącanie się księdza do dziewczyny. Kto wpuścił księdza na oddział? Kto mu pozwolił na rozmowę z dziewczyną? Dlaczego szpitale nie podjęły wszelkich środków, aby zapewnić swojej pacjentce niezbędny dla zdrowia komfort psychiczny? Ordynator i dyrektor powinni mieć grube nieprzyjemności. Ksiądz nie ma prawa wtrącać się w życie innych. Nigdy. Zwłaszcza wtedy, kiedy nikt sobie tego nie życzy. Ciekawe, co by było, gdyby to w jego rodzinie dziewczynę zgwałcono. Też by kazał jej rodzić? No to niech potem wychowuje te dzieci i płaci za terapię psychologiczną matek. Ze swoich pieniędzy. Dzieci też osobiście niech chowa, nie jakieś tam siostry w jakimś zakładzie. Wtedy pogadamy. No jak można komuś tak życie zabagnić? Jak można do tego stopnia draniem być, żeby dziewczynie tyle łez i bólu dodać i uniemożliwić jej aborcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.06.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 A jeśli dziecko jest niepotrzebne, zabijamy je? Niepotrzebne ? Raczej niechciane. Lepiej usunąć ciążę teraz niż potem znaleźć dziecko w beczce.... Otwarcie przyznam, że jestem za prawem kobiet do aborcji. Szczególnie w Polsce, gdzie nadzwyczajną ochroną objęło się płód zapominając zupełnie o poczętym z tego płodu dziecku i jego matce. No bo przecież prawo do życia to nie to samo co prawo do godnego życia prawda ? A tak na marginesie, jakby Tobie ktoś "zrobił takie zdjęcie" to raczej też byś je chciała wykasować z dysku a i zapewne przeformatować co nieco aby zapomnieć o takim "przeżyciu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.06.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Kurna, ona nie miała zajśc w ciążę, to przypadek. Nie, to nie był przypadek. Nie "puściła" się na imprezie tylko została zgwałcona. Myślisz że fajnie jej bedzie przez resztę życia patrzeć na to dziecko "jakie to ono podobne do tatusia"? Nie rozmawiamy tu o tym że laska traktuje aborcję jako zamiennik antykoncepcji. Jestem przeciwnikiem aborcji jako zamiennika antykoncepcji ale jednocześnie nie wyobrażam sobie aby narzucać komuś moje poglądy i sankcjować je prawnie. Za większość aborcji wykonywanych w tym kraju (podziemie aborcyjne) odpowiada Kościół Katolicki i jego "wyznawcy" którzy nie chcą widzieć w szkołach rzetelnej edukacji seksualnej a i antykoncepcja też im nie w smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.06.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Też uważam, że powinniśmy uczyć nasze dzieci jak zapobiegać. A poza tym uważam, że osoba, która decyduje się na aborcję ot tak, bez przemyślenia tego i traktuje to jako antykoncepcję nie zasługuje tym bardziej na posiadanie dzieci, więc może lepiej, że usuwa, bo co dopiero jak by musiała decydować o urodzonym i żyjącym dziecku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.06.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Cały czas skupiacie się na tym CO JEST TERAZ!!!Pomyślcie chwilkę o tym CO POTEM!!!Ile to POTEM potrwa i ile będzie musiało kosztować!WCALE tu nie myślę o złotówkach! Proponuję, aby cała ta ortodoksyjna banda antyaborcyjna Z MOCY PRAWA brała na siebie trud wychowania i utrzymania KAŻDEGO w taki sposób "wymuszonego" życia poczętego!!! Cholernie nie chciałbym być obywatelem "C" kategorii.Wiecie ile razy człowieka pytają o jakieś 'naturalne" przecież dane przy wypełnianiu kartotek, rubryczek itp...Imię i nazwisko , imiona rodziców....I JUŻ SIĘ ZACZYNA!!!!Uczucia mieszane, współczucio-odraza... Litość?I tak do pełnej samodzielności....TO jest główny koszt na jaki taki brzdąc jest skazany!KTO chciałby tak żyć?I to właśnie wtedy, gdy kształtują się nasze postawy wobec innych, świata...I faktycznie - powstaje "C" obywatel...Taki... gorszy...Adam M. Ponad 6 miliardów ludzi to chyba już dość...Wszystkie dzieci powinny być "chciane", bo tylko takie są kochane.Nie chciałbym być otoczony ludźmi z głębokimi urazami, z pretensją do wszystkich i wszystkiego, z traumą...Wolę szczerych, otwartych, wesołych o nieskomplikowanym życiorysie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 08.06.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Dla mnie akurat sprawa w tym wypadku jest bardzo prosta. I bezdyskusyjnaJesli prawo polskie dopuszcza usuniecie ciąży wynikłej z gwałtu - to jedynie i wylacznie powinno liczyc sie zdanie tej dziewczynyczy usuwa czy tez nie .koniec . kropkaI wara innym od decydowania o tym co ona zrobi. do namawiania na zmiane decyzji etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 08.06.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 To w ogóle nie jest miejsce na dyskusję "za" czy "przeciw" aborcji. Wstrząsające jest co innego. Niech mi ktoś wytłumaczy: - jakim prawem KTOKOLWIEK poza prokuratorem i lekarzem wiedział o całej sprawie? - gdzie się rodzą barbarzyńcy, którzy tak ciężko doświadczonemu dziecku (bo 14 lat to jeszcze dziecko) próbują odebrać rodzoną matkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.06.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 A tak na marginesie, jakby Tobie ktoś "zrobił takie zdjęcie" to raczej też byś je chciała wykasować z dysku a i zapewne przeformatować co nieco aby zapomnieć o takim "przeżyciu" Dokładnie tak. I dlatego napisałam: dziewczyna powinna bezwzględnie mieć prawo do dokonania aborcji po gwałcie. Barbarzyństwem jest zmuszanie tego dziecka, aby urodziło dziecko poczęte z gwałtu. Ale nie zgadzam się, kiedy piszesz: Niepotrzebne ? Raczej niechciane. Lepiej usunąć ciążę teraz niż potem znaleźć dziecko w beczce.... Dzieci w beczkach było kilkoro. Czy to oznacza, że mamy prawo odbierać szansę na życie wszystkim, które nie są od razu chciane i kochane? Gdyby to było możliwe, to ciekawe, jaka byłaby odpowiedź np. dzieci z domów dziecka - wolałyby, aby je zabito, czy też pozwolono żyć, nawet w domu dziecka? Chyba oboje wiemy, jaka byłaby ta odpowiedź. Nie może być tak, że zabicie uważamy za nic wielkiego i jest to dobra metoda antykoncepcji. Antykoncepcja na czym innym polega i bardzo żal, że w polskich szkołach nie ma możliwości nauczenia młodzieży o co tutaj chodzi, tylko ksiądz i katechetka im wmawiają na lekcjach religii, że kalendarzyk małżeński jest super. Oj, pociągnęłabym gumą... Ale - skoro się było na tyle dorosłym by powołać życie, to teraz trzeba się z tym uporać, a nie zabijać. Kurna, ona nie miała zajśc w ciążę, to przypadek. Nie, to nie był przypadek. Nie "puściła" się na imprezie tylko została zgwałcona. Myślisz że fajnie jej bedzie przez resztę życia patrzeć na to dziecko "jakie to ono podobne do tatusia"? Nie rozmawiamy tu o tym że laska traktuje aborcję jako zamiennik antykoncepcji. I z tym także dokładnie się zgadzam. Pisząc o hipotetycznej parze miałam na myśli parkę z imprezki, a nie tę biedną dziewczynkę. Przepraszam, jeśli niejasno się wyraziłam - chodzi mi o to, że napiją się, przypadkowa ciąza, choć nie z gwałtu, po czym najlepszą metodą rozwiązania sprawy jest aborcja. To jest po prostu barbarzyńskie. Ale w żadnym stopniu nie dotyczy to ciąż z gwałtów. Napisałam przecież: Tragicznym wyjątkiem od takich sytuacji są ciąże będące wynikiem gwałtu. Poświęciłabym świadomie życie nienarodzonego dziecka po to, by jego niedoszła matka nie cierpiała katuszy psychicznych przez wiele miesięcy i lat. Taka decyzja jest kontrowersyjna i dyskusyjna, ja jednak podjęłabym ją. I niżej: Jak można do tego stopnia draniem być, żeby dziewczynie tyle łez i bólu dodać i uniemożliwić jej aborcję? Czyżbym niejasno się wyraziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 08.06.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Depeesiu podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisałaś! Jest tylko jeden problem - jeżeli aborcja nie może być zamiennikiem antykoncepcji, to trzeba dopuścić skuteczną antykoncepcję. Trzeba nauczyć dzieciaki już w gimnazjum, jak się mogą zabezpieczyć. NIe uważam, że tzw. "przygotowanie do zycia w rodzinie" powinno być wyłącznie nauką o antykoncepcji, ale ten temat powinien być poruszony. Nauczyciel powinien mieć bezwzględny obowiązek poinformowania dzieciaków o wszystkich metodach zgodnie z wiedzą medyczną, a nie swoimi poglądami! Dezinformacja powoduje, że dziewczyna boi się tabletek (boi się też poprosić lekarza o receptę), bo jej nauczyciel(ka) nawciskała głupot o ich szkodliwości, boi się prezerwatywy, bo ksiądz powiedział, że to grzech... A kiedy już zajdzie w ciażę, niechcianą - oczywiście, to ze strachu szuka ogłoszeń "aaa ginekolog tanio". I co jest większym grzechem? I kto jest winien?Nie będę już się rozpisywała o tym, co myślę o księdzu, o paniach w berecikach, o tym, od kogo owo szacowne grono dowiedziało się, gdzie jest dziewczyna, bo Depeesia napisała o nich już wszystko, co trzebaDziewczyna ma PRAWO do aborcji, a oni NIE MAJĄ PRAWA jej nękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.06.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 kto z was oglądał w tym tygodniu "rozmowy w toku" gdzie bohaterkami były byłe zakonnice, które wystapiły z zakonów? tam była taka jedna, ktorej ksiądz, opiekun zakonu, zrobił dziecko i dawał kasę na usuniecie ciąży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.06.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Sprostowanie : to nie był gwałt. "tatusiem" jest czternastolatek. Chyba nie wszystko do końca zostało uczciwie opisane.Niemniej akcja fundamentalistów jest totalnym ciemnogrodem.Podobniej jak pomysł zabrania praw rodzicielskich matce dziewczyny.\Ale nie zmieni ato faktu, że cała prawda znana nie jest. Oznacza to też, że ustawa nie przewiduje takich akcji. Współżycie z dzieckiem pon. 14 roku życia jest czynem karalnym. Więc efekt tego czynu powinien podpadać pod ustawę/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.06.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Tak na marginesie tej sprawy to ciekawe postawy daje sie zauwazyc.......Taki Barack Obama musialby byc " C " obywatelem. z zalozenia dla niektorych do konca swiata - uwazajacych sie za szalenie postepowych ..... wtedy w Stanach biala dziewczyna ( nastolatka jeszcze nawet ) z czarnym facetem z Afryki.....no, po prostu tragedia i masakra. Ale dzieki dziadkom sie jednak chlopak wychowal i to jak..... Wiec z jednej strony " postepowi " niby ludzie i tworza kategorie dzieci : chciane , najlepiej z zamoznych domow kat A, niechciane kat B, spolecznie niepozadane kat C ........ta 'postepowosc" jakas taka wsteczna ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.06.2008 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Barbarzyństwem jest zmuszanie tego dziecka, aby urodziło dziecko poczęte z gwałtu. To przepraszam, źle odczytałem Twoje słowa. Pisząc o dziecku niechcianym miałem na myśli tylko i wyłącznie sytuację w jakiej znalazła się ta dziewczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.06.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Jest tylko jeden problem - jeżeli aborcja nie może być zamiennikiem antykoncepcji, to trzeba dopuścić skuteczną antykoncepcję. Trzeba nauczyć dzieciaki już w gimnazjum, jak się mogą zabezpieczyć. Święte słowa!!! I nie powinniśmy żyć pod dyktatem poglądów od babek rydzykowych. Trzeba mieć odwagę głośno się przeciwstawić religijnemu terroryzmowi, który zaczyna się u nas w kraju panoszyć. Nie chcę żyć w państwie wyznaniowym, a jestem do tego zmuszona. Co z tego, że to wyznanie jest bliskie mojemu światopoglądowi. Z wieloma sprawami się nie zgadzam. I to JA chcę decydować, jak mam żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts