Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanie, ponieważ sąsiad się grodzi i od mojej strony na długości 30m stawia solidne ogrodzenie na podmurówce ze zbrojeniem do tego montowane słupki do których będzie montowane ażurowo-stalowy płot. Sąsiad powiedział że cena jaka mu wychodzi za 1m bieżący z bramą po utargowaniu się wynosi 600pln/mb,

i teraz mam pytanie do szanownej braci forumowej, czy cena ta jest uczciwa?

oraz czy od strony rozgraniczającej powinien wcześniej zapytać się mnie czy robić droższy czy tańszy wariant ogrodzenia np ze zwykłej siatki?

proszę o poradę co powinienem zrobić aby było dobrze, czy zapłacić całą kwotę za połowę ogrodzenia tj 15x6 =9tys? czy porozmawiać i dojść do jakiegoś porozumienia czyli niższej ceny?

pozdrawiam

m.

https://forum.murator.pl/topic/103064-rozliczenie-z-s%C4%85siadem-za-ogrodzenie-graniczne-dzia%C5%82ek/

Cena faktycznie z kosmosu.... ja bym nie zapłaciła...całe moje ogrodzenie (130mb) z siatki z dwoma bramami i furtką (+ 4 słupy z klinkieru) kosztowało mnie coś koło 8000zeta :roll: .

Nie są to przyjemne sytuacje .... i kurcze coś mi się widzi, że to będzie kość niezgody (tfu tfu ...obym sie myliła).

Powiedz sąsiadowi, że Ty zamierzałeś wykonać cały płot swoimi siłami z siatki, i że ta kasa za którą on stawia ogrodzenie jest za duża jak na Twoje możliwości.

Jeśli powie "ok" to w porządku. Jeśli nie powie , to powiedz mu że w takim wypadku każdy robi płot dla siebie i żeby nie korzystać z jego płotu Ty postawisz po swojej stronie swój płot taki na jaki Cię stać. Czyli każdy z Was musi sie odsunąc od granicy o te kilkadziesiąt cm żeby była taka mozliwość.

Są jeszcze inne opcje takie jak olanie sytuacji , przeczekanie , przemilczenie , udanie wariata.... :lol:

O płotach i sąsiadach napisano tu już wiele poszukaj. Tam beda odp na Twoaje pytania.

Ogrodzenie w granicy? ---> finansujecie razem (powinien uzgodnić co i jak i za ile)

Czy na działce sąsiada? ----> sąsiad sam płaci

Co do ceny dla mnie jakiś kosmos. Coby to nie było.

Jeśli ogrodzenie jest stawiane w granicy to na wspólnym odcinku powinniście ponieść koszty po równo. Wyliczyć z sąsiadem wspólne ogrodzenie i uregulować i przybić transakcję Jasiem wędrowniczkiem .

jasssne....wy chyba poszaleliście ... chyba by mnie szlag trafił jakbym miała wydać 9000 za 15mb ogrodzenia :o

wiecie co za to można mieć dodatkowo? saunę, albo zajb. balusrady na cały dom, albo extra wypasione meble kuchenne i starczy na stół z krzesłami, albo dachówke ceramiczną zamiast cementowej, albo ..... i tak bez końca :roll:

9000zeta to cena z kosmosu ...jesli sąsiada stać- niech se stawia , Ty nie musisz się żyłować tylko po to coby mu dobrze zrobić :roll:

dokładnie o to mi chodzi, wiem że powinienem sie rozliczyć za połowę i chcę to zrobić ale muszę zweryfikować cenę ,

dlatego pytam się Was ile może kosztować ogrodzenie na podmurówce ze zbrojeniem i do tego wysoki na 1.6 ażurowo-stalowy płot?

czy cena 600 jest ceną rynkową okolic Wawy czy każdy by na moim miejscu przybij bez próby weryfikacji 9tys za 15metrów?

generalnie umawiałem się z nim że będę chciał się rozliczyć aby nasze stosunki sąsiedzkie były od początku dobre, tylko troszkę mam wrażenie że cena ta jest przez sąsiada jest ceną wynikającą z braku wyszukania tańszej ekipy do zrobienia ogrodzenia, tym bardziej że uważam że rozgraniczające płoty nie muszą być tak wystawne jak frontowe.

proszę o informacje cenowe

pozdrawiam

m.

Ja jestem prawie na etapie stawiania ogrodzenia.

Ponieważ będę pierwsza muszę wszystkie koszty ponieś sama. Graniczę z dwoma sąsiadami, reszta to teren gminy.

Na pewno zapytam się o zgodę dwóch sąsiadów czy płot stawiać w granicy, co do gminy to wiem, że muszę po swojej stronie.

Co do kosztów, będzie to ogrodzenie z siatki wysokiej na 1.5m ocynkowanej na podmurówce z kamienia granitowego (nie wiem jeszcze jak wysoka będzie podmurówka muszę sobie narysować, albo gdzieś podpatrzyć).

Ze swojej strony nie będę oczekiwała teraz podziału kosztów, natomiast w momencie, gdy sąsiedzi będą stawiać swoje ogrodzenia, zaproponuje im to – jak mnie spławią to będę miała to daleko w d....

Nie będą to wielkie koszta, tyle, co za materiał - resztę zrobię sama.

Ja nigdy bym nie poszła na układ zapłaty za ogrodzenie np ze złota ;). Po za tym wewnątrz działki będę robiła enklawy wydzielone dodatkowymi murkami i gdyby nie pies to ogrodzenie wokół działki byłoby dla mnie zbędne.

Dodam jeszcze, że widziałam ogrodzenia tak pięknie zdobione, zrobione z pomysłem, które kosztowały fortunę.

I teraz jak ktoś ma działkę obok "fanatyka estetyki" który płacił za ogrodzenie wartość domu to co ma mu zapłacić odpowiednią część ??? Np za 50mb po granicy bagatela 125000 zł ???

to jeżeli mogę zapytać ile Twoje ogrodzenie na podmurówce z siatki będzie kosztować 1mb? bo moim zdaniem takie jest wystarczające do grodzenia pomiędzy działkami.

pozdrawiam

m.

to jeżeli mogę zapytać ile Twoje ogrodzenie na podmurówce z siatki będzie kosztować 1mb? bo moim zdaniem takie jest wystarczające do grodzenia pomiędzy działkami.

pozdrawiam

m.

Poszperaj na allegro masz tam mase ogłoszeń o ogrdzeniach, zarówno elementy jak i wykonanie. Da Ci to orientacje w cenie mb.

Liczyłam cenę mojego ogrodzenia kilka razy. Do ogrodzenia mam 130mb i wyszło mi że muszę zapłacić za materiały (beton, słupki, siatka, kostka, bez robocizny) około 6-7 tyś.

Z czego 2 tyś za siatkę, 1,5 tyś za szłupki (65 szt - co 2 m), 1,5 za kostkę - jedną warstwę, a reszta to cena za beton na fundament.

Frontu ogroszenia jeszcze nie liczyłam.

dlatego pytam się Was ile może kosztować ogrodzenie na podmurówce ze zbrojeniem i do tego wysoki na 1.6 ażurowo-stalowy płot?

czy cena 600 jest ceną rynkową okolic Wawy czy każdy by na moim miejscu przybij bez próby weryfikacji 9tys za 15metrów?

Wiarygodnie to nikt Ci nie poda rzeczywistej wartości.

Oblicz sobie, tzn

1. podmurówka z fundamentem dl 30m x h? x szer?

-mozna założyć 8m3 x 250 zł =2000 zł

2. drut 12-10 szt + drut 6 = 400 zł

3. robocizna mazowieckie Radom wrzesień 2007 to 50 zł mb

Razem 2400 + 1500, czyli ok 130 zł za m

Zadzwoń do okolicznego zakładu ślusarskiego i spytaj o cenę przęsła+słupki.

lub np tu http://www.allegro.pl/item378172169_tanie_ogrodzenia_ogrodzenie_bramabramy_tanio.html

bardzo dziękuję za informację

czyli mogę założyć że ogrodzenie na podmurówce z siatką to około 150-200pln/mb za wszystko materiały+robocizna??

a z stalowo-ażurowe pomalowane to dodatkowe + 100+200pln do 1mb?

oczywiście poszukam jeszcze cen i upewnię się

pozdrawiam

m.

bardzo dziękuję za informację

czyli mogę założyć że ogrodzenie na podmurówce z siatką to około 150-200pln/mb za wszystko materiały+robocizna??

a z stalowo-ażurowe pomalowane to dodatkowe + 100+200pln do 1mb?

oczywiście poszukam jeszcze cen i upewnię się

pozdrawiam

m.

postaw sprawę jasno , powiedz sąsiadowi że cię po prostu nie stać na tak drogi płot i już . niech sobie go postawi na swoim .

mnie sąsiadka nie pytała czy mam ochotę oglądać "beton" przez okno , postanowiła że zrobi taki płot i już , nie chciałem kłótni od początku i dołożyłem się w 50% ,koszt 1mb około 100zł z robocizną - jakby było więcej to bym w ogóle się nie dokładał

mikson

ja bym nic nie dał kasy sąsiadowi za to ogrodzenie, jak mu nie pasuje to niech się cofa z tym płotem na swoje i po temacie, :wink:

czym ty się przejmujesz ??

powiedz mu że cię nie stać na takie ogrodzenie i kropka jak chce kasę to powiedz że możesz zapłacić np. 50 zł za metr / co w/g mnie i tak jest wysoką kwotą/ jak mu pasuje to OK a jak nie to poszedł na drzewo.

A jak by on sobie ogrodzenie ze złota stawiał albo jakieś inne np za 2000 zł/mb to też byś zapłacił połowę kasy ???

ludzie więcej rozsądku.

Sąsiad powiedział że cena jaka mu wychodzi za 1m bieżący z bramą po utargowaniu się wynosi 600pln/mb.

A może niech sąsiad odejmie najpierw tę bramę od kosztów ogrodzenia, bo ona pewnie wspólna nie jest? :roll:

Chyba że coś źle zrozumiałam...

Gość M@riusz_Radom
Jeśli ogrodzenie jest stawiane w granicy to na wspólnym odcinku powinniście ponieść koszty po równo. Wyliczyć z sąsiadem wspólne ogrodzenie i uregulować i przybić transakcję Jasiem wędrowniczkiem .

Tjaaa jasne. Po pierwsze to na postawienie płotu w ostrej granicy potrzebna jest zgoda obu rodzin a po drugie to niedopuszczalny jest fakt, że jeden z sąsiadów narzuca drugiemu jaki ma być rodzaj płoty i ile go ( sąsiada ) to będzie kosztowało. W tym przypadku podziękowałbym sąsiadowi za dobrą wolę i oprosił aby się odsunął ze swoim płotem od granicy a następnie postawił swój płotek - choćby z siatki .. Pewnie po takim dictum sąsiad byłby bardziej skłonny do rozmów na temat z CZEGO grodzić i jakie będą koszta.

więc wyjaśnię,

jak kiedyś z nim rozmawiałem to była mowa że będę chciał dorzucić się za połowę mojej części, kiedy zadzwonił do mnie spytał się czy może wejść z połowie szerokości co o oczywiście jest raczej normą więc zgodziłem się, wtedy powiedział mi że chce robić na podmurówce jakiś ażurowy, ja że oki, ale nie zgadaliśmy się co do ceny wtedy,

kiedy umówiłem się na miejscu porozmawialiśmy i powiedział mi cenę, metra, co mnie troszkę zdziwiło że tak drogo ale rozmowa stanęła na tym że jemu się z tym nie śpieszy i przy okazji pogadamy jeszcze i tyle, nie ustalaliśmy końcowej ceny naszej,

chcę się wywiedzieć co i jak żeby mieć informację jakie mogę zaproponować ceny

sąsiad jest raczej rozsądną osobą i mam wrażenie że w sumie nie brał do końca pod uwagę że w 100% dołożę się do tego kawałka,

chcę być uczciwy i zapłacić za połowę płotu

ale nie takiego jak zrobił, bo powinien mnie uprzedzić że jest taka a taka cena i czy wyrażam zgodę jeżeli mam się dorzucić, a nie zadecydować za mnie jaki ma być

więc sądzę że zaproponuję kompromisowe rozwiązanie w postaci ceny za podmurówkę z siatką cynkowaną o tej samej wysokości co wydaje mi się że tak samo powinien mnie zrozumieć,

tu nie chodzi o to czy mnie stać czy nie na taki płot tylko ja nie mam priorytetu

w robieniu drogiej działówki wolę to przeznaczyć na np wzmacniacz stereo bo to mi przyniesie więcej przyjemności niż posiadanie świadomości lepszej działówki..

pozdrawiam

m.