Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kanałów wentylacyjnych opartych na stropie

adams187

Recommended Posts

Witam. Chcę wybudować trzy dodatkowe kanały wentylacyjne oparte na stropie /podłodze poddasza/Wymagana wys. to ok.4,3m.Konstrukcja ma powstać przy ścianie i obecnym kominie.Wykonłem otwory przez strop do niższej kondygnacji, oraz wzmocniłem podstawę przyszłego "komina" kształtownikami stalowymi 5/3 cm,na której to chcę postawić bloczki systemowe z keramzytobetonu.Jednakże ciężar budowli będzie znaczny bo waga 1-go bloczku o wym.540/250 i wys.330 to ok. 30kg.W moim przypadku to ok.400kg usadowionych na 0.15 m2. Zastanawiam się nad innym materiałem np. perlibeton, który stosuje się do lekkich wylewek na stropach, /potrafię zrobić formę do wykonania takich elementów/. A może Państwo znają inne materiały,lekkie i w miarę tanie. Proszę o radę

400kg na 0,15m2 to zabójstwo. Z tego co wiem to 500kg na 1m2 ma nośność standardowy strop...

Może lepiej zrobić te kanały z lekkiego materiału - rury / kształtki pcv albo stalowe (pytanie do fachowców co będzie lepsze) a całość tylko obudować lekkim materiałem (może ytong 5cm albo coś w tym stylu) żeby dało się na koniec powyżej połaci dachu jakoś estetycznie wykończyć.

:o :o :o

CO Ty tworzysz?!

Podaj cel działania a nie sposób realizacji, jaki sobie wymyśliłeś...

Bo jak myślę dobrze to, co mi się wydaje, że Ty myślisz, to myślę, że da się to zrobić i szybko i solidnie...

Adam M.