adams187 07.06.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Witam. Chcę wybudować trzy dodatkowe kanały wentylacyjne oparte na stropie /podłodze poddasza/Wymagana wys. to ok.4,3m.Konstrukcja ma powstać przy ścianie i obecnym kominie.Wykonłem otwory przez strop do niższej kondygnacji, oraz wzmocniłem podstawę przyszłego "komina" kształtownikami stalowymi 5/3 cm,na której to chcę postawić bloczki systemowe z keramzytobetonu.Jednakże ciężar budowli będzie znaczny bo waga 1-go bloczku o wym.540/250 i wys.330 to ok. 30kg.W moim przypadku to ok.400kg usadowionych na 0.15 m2. Zastanawiam się nad innym materiałem np. perlibeton, który stosuje się do lekkich wylewek na stropach, /potrafię zrobić formę do wykonania takich elementów/. A może Państwo znają inne materiały,lekkie i w miarę tanie. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 10.06.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 400kg na 0,15m2 to zabójstwo. Z tego co wiem to 500kg na 1m2 ma nośność standardowy strop... Może lepiej zrobić te kanały z lekkiego materiału - rury / kształtki pcv albo stalowe (pytanie do fachowców co będzie lepsze) a całość tylko obudować lekkim materiałem (może ytong 5cm albo coś w tym stylu) żeby dało się na koniec powyżej połaci dachu jakoś estetycznie wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.06.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 CO Ty tworzysz?! Podaj cel działania a nie sposób realizacji, jaki sobie wymyśliłeś... Bo jak myślę dobrze to, co mi się wydaje, że Ty myślisz, to myślę, że da się to zrobić i szybko i solidnie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts