Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic zaprawe murarska?

Recommended Posts

zadalam konkretne pytanie i jesli nie potrafisz odpowiedziec to madrosci nie wypisuj. Tak, sama bede murowala i musze znac proporcje , a o plastyfikatorze wiem, a co wiecej tam jest przepis ile go dodac.

3 łopaty piasku, 1 łopata cementu, plastyfikator.

3 łopaty piasku, 1 łopata wapna, ćwiartka łopaty cementu.

Zapomniałem o wodzie, też dodaj.

1:3 będzie za mocna a i cementu szkoda ;)

0,5 : 1 : 5-8 plus woda by uzyskac odpowiednia konsystencje. Odpowiedznia tzn ze nie splywa pod wlasnym ciezarem z kielni. Wapni lasowane bądź hydratyzat ale moczony co najmniej dzień w wodzie

gdzie w kolejności: cement : wapno : piasek - oczywiście najlepszy rzeczny płukany a nie kopany

1:3 będzie za mocna a i cementu szkoda ;)

0,5 : 1 : 5-8 plus woda by uzyskac odpowiednia konsystencje. Odpowiedznia tzn ze nie splywa pod wlasnym ciezarem z kielni. Wapni lasowane bądź hydratyzat ale moczony co najmniej dzień w wodzie

gdzie w kolejności: cement : wapno : piasek - oczywiście najlepszy rzeczny płukany a nie kopany

Koleżanka nie podała do czego zaprawa(tylko do ściany z cegieł), lepiej żeby chałupa sie nie rozwaliła :wink:

ogólnie zasada jest tak aby "moc" zaprawy nie przekroczyła wytrzymałości materiału jaki jest nią wiązany

No to fakt - nie podała ale chyba murowanie miała na myśli bo do tynków proporcje są jeszcze inne :)

szpryca - 1 : 3 sam cement z piaskiem - konsystencja plynna

narzut - 1 : 3 : 8-10 (cement, wapno, piasek rzeczny) - konsystencja plastyczna

gładź - 1 : 3 ( wapno, piasek kopalny przesiany przez bardzo drobne sito - najlepiej przesiewać już gotowa masę tynkarska, Mozna dodać odrobinę 0,1-0,2 cementu by mocniejsze było i szybciej wiązało) - konsystencja plastyczna

No i oczywiście wapno najlepiej lasowane z dola lub kilkudniowy hydratyzat zalany np. w wannie

Swego czasu bardzo dziwiłem sie dlaczego po budowach wanny sie szlajają ;)

chciałbym koleżankę zobaczyć po dniu machania kielnia ;) ale później wolałbym nie zarobić z tej dłoni sierpowego :lol: ślubny - ty sie już boj :) :) :)

Acha... dawniej jeszcze jedna rzecz robiono z cegłami przed murowaniem. Wsadzano je do wiadra z woda by nią nasiąkły (i przy okazji by kurzu je pozbawić) i nie zabierały zbyt szybko zaczynu z zaprawy

• 11 years później...
Potrzebuje informacji jak zrobić zaprawę murarską, czasem jest potrzebna do zalepienia dziur po kołkach rozporowych. Robię według książkowej receptury 1:2:10 i 1,7 części wody(załącznik poniżej) i nic z tego nie wychodzi, przede wszystkim tej wody jest za mało, ale z drugiej strony tak jest w książce. Mam małe naczynka na moją małą ilość zaprawy. Daję 50 ml cementu, 100 ml zlasowanego ciasta wapna hydratyzowanego i 500 ml piasku i 0,85 ml wody ale wychodzi z tego jakaś ledwo zwilżona braja a nie zaprawa. Powiedzcie mi czy może ja coś źle robię czy przepis jest do kitu? Może problem jest na poziomie ciasta wapiennego? Jaka ma być konstystencja wapna po zlasowaniu? Obraz (2).jpg

Obraz (2).jpg