Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy domku "Na kwadracie"

Halszka

Recommended Posts

Wiesz, strasznie trudno policzyć ile więcej kosztowałby taki domek. Trzeba pamiętać, że jeśli zwiększymy pow. użytkową w ten sposób to oprócz kosztów stropu betonowego dochodzi większy koszt płyt kg na poddaszu, wełny, profili, więcej gwoździ etc. Tak więc ciężko coś sensownego napisać na temat o ile będzie większy koszt.

Wiesz, strasznie trudno policzyć ile więcej kosztowałby taki domek.

Wydaje mi się, że dla fachowca/doświadczonego nie jest to aż tak trudne zadanie:)

Trzeba pamiętać, że jeśli zwiększymy pow. użytkową w ten sposób to oprócz kosztów stropu betonowego dochodzi większy koszt płyt kg na poddaszu, wełny, profili, więcej gwoździ etc.

Oczywiście, że "za darmo" to tylko w erze;)

Trochę więcej trzeba włozyć, nie da sie ukryć.

No, ale mnie mimo wszystko interesuje, ile wtedy wychodzi koszt "góry".

1/2?, 1/3? tego co dół za 1 m2?

Tak więc ciężko coś sensownego napisać na temat o ile będzie większy koszt.

Też uważam, że jak już podawać kwotę, to nie z sufitu.

Newfie napisał

47 metrów to małe dwupokojowe mieszkanie Jak na domek letniskowy to koszty będą kolosalne, a na dom mieszkalny to pomyłka... Jak napisała mynia_pynia, powiększenie domku dwukrotnie powiększy koszty w bardzo niewielkim stopniu, a funkcjonalność diametralnie inna

Wybacz ale nie mogę się zgodzić z takim podejściem do tematu, osobiście lubię małe domki, sam właśnie taki posiadam i wcale nie wydaje mi się aby był mało funkcjonalny, wręcz przeciwnie, jak dla mojej rodzinki jest SUPER, :wink:

wielokrotnie widzę wielkie inwestycje których właściciele nie są w stanie dokończyć, oczywiście jest to sprawa indywidualna danego inwestora, tak krawiec kraje jak mu materiału staje :wink: ja mam takie zdanie i podejście to tematu budowy że jeżeli mam rezygnować z pewnych przyjemności np. z wyjazdu na wczasy lub budować za wielki kredyt bankowy który mam spłacać do końca swoich dni to ja osobiście dziękuję z takiego komfortowego domostwa, oczywiście nie potępiam tych co budują duże domy jeśli tylko ich stać to proszę bardzo. tak więc jak napisałem wyżej jest to indywidualna sprawa każdego inwestora.

a każdy dom ma swoje plusy i minusy, tylko najgorzej jak ktoś stawia wielgachny dom a na dodatek niefunkcjonalny a takie domy też widziałem.

dom duży gwarantuje nam przestrzeń może nawet większy komfort ale minusem jest np. wysoki koszt utrzymania takiego domostwa, w małym domku komfort też może być wysoki np. komfortowe ogrzewanie energią elektryczną na które nie możemy sobie pozwolić w wielkim domku.

Reasumując więc mogę powiedzieć że:

każdy jest kowalem własnego losu :wink: :wink:

Właśnie. Wszyscy mówią o koszcie budowy m2 domu (materiały+ robocizna), a nikt nie dolicza odsetek od zaciągniętych kredytów. Wszak te odsetki to również koszt budowy domu. I teraz weźmy kogoś, kto buduje mały domek bez kredytu i kogoś, kto buduje dom-fortecę z kredytem na 30 lat. Jak policzyć te wszystkie odetki i inne koszty kredytu (prowizje, ubezpieczenia, itp), to już nie jest tak oczywiste, że koszt m2 małego domku jest niewiele mniejszy od m2 dużego domu.

Co do funkcjonalności to kwestia wyboru projektu. Widziałam duże domy, które były znacznie mniej funkcjonalne od mojego małego domku. Zależy co kto lubi i na co go stać.

Aleksandro...

Nie rozumiem doliczania kosztów :wink: kredytu do ceny domu. Nie rozumiem również założenia że ludzie budujący małe domy nie biorą kredytów, a budujący duże domy biorą kredyty na 30 lat. Być może jest to jakaś statystyka, na podobieństwo danych GUS, wg których wszystkim od początku roku pensje wzrosły o 50 procent :wink:

Jest na pewno dużo inwestorów budujących małe domki z kredytu, pewnie tak dużo jak ludzi budujących duże domy bez kredytu.

Co do funkcjonalności - małe domki często są OK, ale... czy da się rzeczywiście zamknąć odpowiedni poziom funkcjonalności dla np 3 osobowej rodzinie na np 40 metrach użytkowych. Wydaje się że jednak nie. Sensowną powierzchnią domku jest około 70 metrów kwadratowych lub oczywiście więcej. Domki mniejsze raczej odpowiedniej funkcjonalności nie osiągną.

Pozdrawiam,

• 3 years później...

Mnie się osobiście także ten projekt bardzo podoba, i interesuje mnie on w wykonaniu szkieletu drewnianego, prosty i nie duży, dla jednej osoby to raj, dla dwóch także wygodne, i bardzo mnie interesują zdjęcia z realizacji tego domku.

Tu właśnie w wersji szkieletowej : http://www.ebenista.boo.pl/strony_php/Realizacje/Dom_na_kwadracie.php