italodisco 08.06.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 przed ogrodzeniem i wpuścic rure i zasypać ziemią aby było ładnie i równo .Mam pytanie ile kosztuje taka rura PCV czy jakaś inna. ewenrualnie proszę o nazwę tej rury. I czy muszę to wykonanie zgłosić do gminy Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 08.06.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 a rów jest Twój, że chcesz go zasypać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.06.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 a rów jest Twój, że chcesz go zasypać ? dokładnie to samo chciałem spytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 09.06.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Jeśli rów nie jest Twój - to robota dość męcząca będzie... 1. Najpierw musisz ustalić czyja jest droga wraz z pasem przydrożnym (w tym rowem). 2. Zgłaszasz się do nich (Zarząd Dróg... odpowiednie wstawić z pkt. 1) i dowiadujesz się o procedurę wykonania czegoś takiego.3. Jeśli papierkowa procedura Ciebie nie przerazi - dostaniesz warunki wykonania czegoś takiego - w tym rodzaj rury jaki musisz tam wstawić...4. robisz projekt, wykonujesz, zgłaszasz, że skończyłeś... Jak budowałem przejazd przez rów (wjazd na działkę) to wyglądało następująco: - lokalizacja (gdzie mogę sobie to postawić, warunki: szerokość, średnica rury min 400mm, zapewnienie odpowiedniej nośności, trwałości, przepustowości, spadku... itp)- przedstawienie projektu do realizacji (oczywiście projekt robiony przez osobę z uprawnieniami - koszty)- akceptacja Z.D., pozwolenie na budowę- zgłoszenie do Z.D. rozpoczęcia prac, zapłata za zajęcie pasa ruchu drogowego, zapewnienie odpowiedniego oznakowania (znaki, barierki itp) i bezpieczeństwa... - zgłoszenie do odbioru- koniec zabaw... Podsumowanie kosztów (z tego co pamiętam, bo dość dawno to było):- papierki i inne takie ~1000zł- przejazd (materiały i własna robocizna): 1200zł Jeśli rów nie jest Twój, to koszty papierkowe będą większe niż położenie rury i jej zasypanie.Istnieje jeszcze wersja dla odważnych - rzucasz rurę do rowu, zasypujesz ziemią i udajesz, że to nie ty, tylko że ktoś w nocy wysypał kilka wywrotek ziemi do rowu... ryzyko:- "życzliwi" sąsiedzi, którzy zgłoszą że coś majstrujesz a im sie to nie podoba albo po prostu dla zasady chętnie komuś dopierdzielą...- przejeżdżający akurat podczas robót samochód zarządu dróg, policji, nadzoru budowlanego czy czegokolwiek innego. Wystąpienie pierwszego wiąże się ze 100% wystąpieniem drugiego. Koniec końców pojawienie się kogokolwiek upoważnionego do kontroli takich prac - może skończyć mandatem / grzywną / inną karą której wysokość przewyższa koszty załatwienia papierków. Moje zdanie - jeśli to tylko kwestia estetyki (w rowie nie stoi woda lub coś innego co generalnie śmierdzi i produkuje owady) - zorientuj sie w "oficjalnej drodze"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts