Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

renowacja parkietu czy nowy?

akwec

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Mam dylemat. Zamieszkałem w mieszkaniu o dużym metrażu w bloku zbudowanym w latach 60-tych. Jest tutaj parkiet już mocno zużyty ale cyklinowanie chyba by mu dało radę. Jednak klepki się ruszają i skrzypią. W dodatku wychodzą czasami jakieś małe robaczki z okolicznych dziurek. Myślałem, że zmienię parkiet ale przy moim metrażu i moich skromnych środkach (gdy zorientowałem się w kosztach, to spadająca szczena aż trzasnęła o podłogę) zacząłem się zastanawiac, czy może taniej byłoby zdjąc parkiet, wytruc te robaczki, zrobic nową wylewkę, założyc z powrotem stary parkiet i wycyklinowac. Oczywiście przy pomocy jakiegoś fachowca.

Czy ma to jakiś sens, czy lepiej jednak kupic nowy parkiet? Czy takiemu potencjalnemu fachowcowi będzie się chciało w ogóle za coś takiego brac i czy da się wytruc takie robactwo?

Z góry WIELKIE DZIEKI za pomoc!

Pozdrawiam

Wacław

• 4 weeks później...

Miałem podobny problem w domku.

Co do zdzierania parkietu i kładzenia ponownie tego samego, to nikt się nie chcial tego podjąć, ze względu na klej, którym były te klepki klejone do podłoża ( coś jak lepik).

Były rozważane opcje:

- zdjęcie parkietu, na posadzke montaż płyty osb, do płyty nowy parkiet.

- zapuszczenie środkiem, który ma troche związać istniejący parkiet, przykleić go do podłoża, szpachlowanie i cyklinowanie.

Ad. 1

Po policzeniu kosztów innym wzrokiem patrzyłem na to co mamy (jeszcze jest ok :D )

Ad. 2

To widziałem u wujka.Moim skromnym zdaniem dobre na rok czy dwa. Porażka.