Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy styropian 10' wystarczy?

Gość neta2

Recommended Posts

Gość neta2

Prosze o pilna rade.

Mam juz zamowiony towar i zrobiona oblozona jedna sciane styropianem 10, gdzie sciana jest z suporeksu 24'. Czy ocieplenie z 10 jest wystarczajace? Jak zaczelam szukac w forum , to okazuje sie , ze chyba nikt z Was nie ociepla 10, tylko 12 lub jeszcze wyzej. Powiedzcie prosze, ze nie bede miala w domu zimno. Nie moge przez to spac, bo przeciez na zmiane juz za pozno - towar juz mam Moj kierownik twierdzi , ze 10 od 12 prawie nie rozni sie papamertami, stad ten wybor. Ale teraz juz nie jestem taka pewna.

Powiedzcie cos prosze na ten temat.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość nerwowy

Cześć,

Ja mam 15cm (na porotherm 25), miało być 12 cm a wg wykonawcy miało wystarczyć 10cm (ale tylko wg niego...). Podejrzewam, że kupil te 10'ke bardzo tanio i koniecznie chce Ci ja upchnac za normalna cene. Znam te numery, trzymam kciuki, kazda wojne mozna wygrac - o ile jeszcze nie zaplacilas...

Gość neta2

Dzieki Pawel, to tylko taki maly bledzik przy tym wiekszym (wybor grubosci). Suporeks ma grubosc 24. Jestem w kropce, za towar oczywiscie zaplacilam, ale wymienic to nie jest problem, problem w tym , ze jest juz oblozona jedna sciana... a to chyba za duzy wydatek zeby sciagac?

Pozdrawiam

Ja mam 10cm, ale w ścianie trójwarstwowej : 25cm silikat+ 10cm styropian+ 12cm cegła elewacyjna.

Jeżeli pytasz o radę to zasada jest prosta - wydasz teraz więcej, to przez dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuugi czas koszty ogrzewania będą mniejsze...

:p , porozmawiaj a kierownikiem budowy, zwiększ ocieplenie a na już ocieplonej ścianie, o ile to możliwe ... :roll: , dodaj te kilka cm...

Powodzenia.

Nie panikuj,

te 10cm + BK na pewno spełnia normę k<0.3W/m2K.

http://www.abcdom.pl/art/art.asp?artykul_id=461

Koszty ogrzewania przy 10cm zamiast 15cm wzrosną Ci tylko o 5% (chciałbym mieć taki tani kredyt), co w skali roku da około 150zł. Zwróci Ci się więc ta inwestycja dopiero po kilku latach. Może będzie już czas na remont. Dane te są i tak chyba zawyżone bo podawane przez producentów ocieplenia.

Jeśli nie masz kredytu lub jest on tańszy niż 5% to docieplaj. Jeśli droższy to Ci się chyba nie opłaca.

Są również wady zbyt grubej warstwy izolacji, takie jak: zmniejszenie okapu dachu, kłopoty z mocowaniem do ściany itp. Było już coś o tym na Forum.

.... Moj kierownik twierdzi , ze 10 od 12 prawie nie rozni sie papamertami, stad ten wybor. /quote]

Powiedz kierownikowi, że co prawda umówiliście się na jego wynagrodzenie w kwocie np. 1200 zł ale zapłacisz mu tylko 1000 bo to prawie to samo i stąd ten wybór :wink:

Przelicz sobie na kalkulatorze http://www.paneltech.com.pl/styr_kalkulator.php?mur=10&styr=12&step=1

Powiem więcej!

Nie przejmuj się za mocno, pewnie, że im więcej styropianu, tym lepiej, ale jak z 3 lata standardem będzie 20 cm, to zerwiesz te 15 które jutro położysz, albo będziesz jeszcze docieplać?

Ja też mam zamiar dać 10 cm i nie wnikam.

Weź też pod uwagę to, że rady na forum dają Ci też w większości laicy. którzy robią coś po raz pierwszy i każdemu się coś wydaje, albo wziął mądry wzór coś podstawił i coś mu wyszło. A ile ciepła ucieknie drzwiami, oknami, wentylacją, od ziemi, od dachu?

Rad trzeba wysłuchać, ale decyzję trzeba podjąć samemu - moja rada jest taka, jeśli jest jakiś kłopot z wymianą styropianu, masz już coś zrobione, to sobie odpuść i zostaw 10 cm.

Jak np. palisz papierosy, to więcej miesięcznie przepalisz, jak zaoszczędzisz na tych 2 cm styropianu.

Tylko niech mi ktoś zaraz nie odpowie, że jak jestem taki mądry, to mogę w ogóle nie ocieplać :D

Pozdrawiam

Mam ścianę 30 cm BK 600 na klej + 10 cm styropianu. Mój projektant wyliczył k=0.24 - 0.25 .... Zaznaczył, że jeśli postawiłbym ścianę na zwykłą zaprawę to musiałbym dać styropian 12 cm. Wg mnie doklej na 10 cm jeszcze 4cm, a resztę ścian minimum 12cm.

Doklejanie drugiej warstwy to głupi pomysł - poszukaj na forum - było o tym w zeszłym tygodniu.

Ściana z BK 24 (odm.600) +10 cm styropianu ma wsp U=0.26

Ściana z BK 24 (odm.600) +12 cm styropianu ma wsp U=0.23

Różnica to nie 5% jak ktos podał tylko 11%

Nie oznacza to, że w domu będzie 11% zimniej tylko że straty (koszty ogrzewania) będą o 11% wyższe, czyli zapłacisz za ogrzewanie o jakieś 2 stówki rocznie więcej.

BTW. Zwiększeie grubosci ocieplenia o 2cm to tylko dodatkowe 2-5 kubika styropianu więcej (zależy od powierzchni ścian), a to oznacza że czas zwrotu to circa 2 lata. Z ekonomicznego punktu widzenia zwiększanie grubości styropianu z 10 do 12 cm jest jak najbardziej opłacalne.

Zwiększenie grubości ocieplenia do 16cm to wsp U=0.19 czyli zysk 25%. Koszty inwestycycji rosną o około 1.000, a wydatki na ogrzewanie maleją o około 400-700 zł rocznie. W tym przypadku również czas zwrotu wynosi około 2 lata.

Oczywiście są to wyliczenia przybliżone i w gre wchodzi jeszcze wiele innych czynników. Ogólny morał jest taki - im więcej tym lepiej, ale skoro już jest 10 to lepiej to tak zostawić. Postaraj się zamienić zamówione 10cm na 12cm - teraz jest kryzys - firmy na ogół bez szemrania idą klientom na rękę - i resztę ścian zrób dwunastką. A na kierownika uważaj - jeśli dla niego 10% to żadna róznica to sprawdź czy jeszcze gdzieś sobie nie "ułatwił" życia ;)

Jasiu,

nie masz racji.

Ściana to tylko jeden z elementów. Ciepło ucieka jeszcze przez dach, podłogę i okna i inne mostki cieplne. A zwiększony wydatek na ogrzewanie dla ściany 10 i 12cm to tylko 3%. I tak podają producenci ocieplenia. Parę postów wyżej jest link do diagramu, który to ilustruje.

ja tez mam w projekcie beton komorkowy 24 murowany na zwykle spoiny + wartswa ocieplenia, przychylam sie do betonu o gestosci 500 i ociepleniu ok. 16 cm, spotkalam sie jednak z opiniami, ze przy takiej warstwie ocieplenia nie ma specjalnie roznicy jezeli chodzi o parametry cieplen betonu 500 a 600, polecano mi nawet odmiane 600, wskazujac na jego wieksza sztywnosc -a wiec sztywnosc calej sciany...

jakies wasze opinie? :lol:

Kochani. Wychodzę z założenia, że koszt zamiany grubości styropianu z 10 na 12 jest minimalny w stosunku do wartości całego ocieplenia ścian wraz z tynkiem. Więc dlaczego kiedyś w przyszłości miałbym sobie zarzucać to, że nie wykorzystałem szansy polepszenia warunków termoizolacyjnych swojego domu. To, że ciepło ucieka nie tylko przez ściany, nie oznacza, że można zlekceważyć ten problem.

Neta 2 rozważ możliwość zmiany zamówionej grubości styropianu. Jestem przekonany, że sprzedawca wyrazi zgodę. Ostatecznie jest to dla producenta tylko kwestia przestawienia rozstawu noży w gilotynie.