Gość neta2 18.09.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Prosze o pilna rade. Mam juz zamowiony towar i zrobiona oblozona jedna sciane styropianem 10, gdzie sciana jest z suporeksu 24'. Czy ocieplenie z 10 jest wystarczajace? Jak zaczelam szukac w forum , to okazuje sie , ze chyba nikt z Was nie ociepla 10, tylko 12 lub jeszcze wyzej. Powiedzcie prosze, ze nie bede miala w domu zimno. Nie moge przez to spac, bo przeciez na zmiane juz za pozno - towar juz mam Moj kierownik twierdzi , ze 10 od 12 prawie nie rozni sie papamertami, stad ten wybor. Ale teraz juz nie jestem taka pewna.Powiedzcie cos prosze na ten temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość nerwowy 18.09.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Cześć,Ja mam 15cm (na porotherm 25), miało być 12 cm a wg wykonawcy miało wystarczyć 10cm (ale tylko wg niego...). Podejrzewam, że kupil te 10'ke bardzo tanio i koniecznie chce Ci ja upchnac za normalna cene. Znam te numery, trzymam kciuki, kazda wojne mozna wygrac - o ile jeszcze nie zaplacilas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.09.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 To jeszcze zalezy jaki suporex ale 10 cm to może być mało. Ja przy MAX25 daję 14 cm. - Daje to k=0.24- 0.25 PS.To czym ocieplasz ściany nazywa się styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość neta2 18.09.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Dzieki Pawel, to tylko taki maly bledzik przy tym wiekszym (wybor grubosci). Suporeks ma grubosc 24. Jestem w kropce, za towar oczywiscie zaplacilam, ale wymienic to nie jest problem, problem w tym , ze jest juz oblozona jedna sciana... a to chyba za duzy wydatek zeby sciagac?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.09.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Sądzę że bez problemu można dokleić (i złapać kołkami) dodatkowe 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 18.09.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Ja mam 10cm, ale w ścianie trójwarstwowej : 25cm silikat+ 10cm styropian+ 12cm cegła elewacyjna. Jeżeli pytasz o radę to zasada jest prosta - wydasz teraz więcej, to przez dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuugi czas koszty ogrzewania będą mniejsze... , porozmawiaj a kierownikiem budowy, zwiększ ocieplenie a na już ocieplonej ścianie, o ile to możliwe ... , dodaj te kilka cm... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość neta2 18.09.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Dzieki za rady. A co myslicie o tym , zeby dokleic te 4cm na tej scianie , ktora juz jest zrobiona, a reszte zrobic w 15' ? Towar moge wymienic.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 18.09.2003 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Nie panikuj, te 10cm + BK na pewno spełnia normę k<0.3W/m2K. http://www.abcdom.pl/art/art.asp?artykul_id=461Koszty ogrzewania przy 10cm zamiast 15cm wzrosną Ci tylko o 5% (chciałbym mieć taki tani kredyt), co w skali roku da około 150zł. Zwróci Ci się więc ta inwestycja dopiero po kilku latach. Może będzie już czas na remont. Dane te są i tak chyba zawyżone bo podawane przez producentów ocieplenia. Jeśli nie masz kredytu lub jest on tańszy niż 5% to docieplaj. Jeśli droższy to Ci się chyba nie opłaca. Są również wady zbyt grubej warstwy izolacji, takie jak: zmniejszenie okapu dachu, kłopoty z mocowaniem do ściany itp. Było już coś o tym na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 19.09.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Nic nie stoi na przeszkodzie aby ta jedna ściana została z 10 a reszta z 12 czy 14 czy jak tam sobie życzysz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.09.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 .... Moj kierownik twierdzi , ze 10 od 12 prawie nie rozni sie papamertami, stad ten wybor. /quote] Powiedz kierownikowi, że co prawda umówiliście się na jego wynagrodzenie w kwocie np. 1200 zł ale zapłacisz mu tylko 1000 bo to prawie to samo i stąd ten wybór Przelicz sobie na kalkulatorze http://www.paneltech.com.pl/styr_kalkulator.php?mur=10&styr=12&step=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 19.09.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Powiem więcej! Nie przejmuj się za mocno, pewnie, że im więcej styropianu, tym lepiej, ale jak z 3 lata standardem będzie 20 cm, to zerwiesz te 15 które jutro położysz, albo będziesz jeszcze docieplać? Ja też mam zamiar dać 10 cm i nie wnikam. Weź też pod uwagę to, że rady na forum dają Ci też w większości laicy. którzy robią coś po raz pierwszy i każdemu się coś wydaje, albo wziął mądry wzór coś podstawił i coś mu wyszło. A ile ciepła ucieknie drzwiami, oknami, wentylacją, od ziemi, od dachu? Rad trzeba wysłuchać, ale decyzję trzeba podjąć samemu - moja rada jest taka, jeśli jest jakiś kłopot z wymianą styropianu, masz już coś zrobione, to sobie odpuść i zostaw 10 cm. Jak np. palisz papierosy, to więcej miesięcznie przepalisz, jak zaoszczędzisz na tych 2 cm styropianu. Tylko niech mi ktoś zaraz nie odpowie, że jak jestem taki mądry, to mogę w ogóle nie ocieplać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izak 19.09.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Neta - pracuję w mieszkaniówce i różne budynki stawialismy. Proponuję ci zwiększyć przynajmniej do 12 cm ocieplenia. Z doswiadczenia wiem, że 10 cm to może byc mało, a oszczędności na ogrzewaniu to ważna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.09.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Zimno ci nie będzie, ale ekonomiczniej było by założyć 12cm. Jeśli już jednak nasz ocieploną jedną ścianę 10cm, to zrywanie tego było by bez sensu. Nie jest to jakiś straszny błąd więc nie osiwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Mam ścianę 30 cm BK 600 na klej + 10 cm styropianu. Mój projektant wyliczył k=0.24 - 0.25 .... Zaznaczył, że jeśli postawiłbym ścianę na zwykłą zaprawę to musiałbym dać styropian 12 cm. Wg mnie doklej na 10 cm jeszcze 4cm, a resztę ścian minimum 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.09.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 gościu - coś bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.09.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Doklejanie drugiej warstwy to głupi pomysł - poszukaj na forum - było o tym w zeszłym tygodniu. Ściana z BK 24 (odm.600) +10 cm styropianu ma wsp U=0.26 Ściana z BK 24 (odm.600) +12 cm styropianu ma wsp U=0.23 Różnica to nie 5% jak ktos podał tylko 11% Nie oznacza to, że w domu będzie 11% zimniej tylko że straty (koszty ogrzewania) będą o 11% wyższe, czyli zapłacisz za ogrzewanie o jakieś 2 stówki rocznie więcej. BTW. Zwiększeie grubosci ocieplenia o 2cm to tylko dodatkowe 2-5 kubika styropianu więcej (zależy od powierzchni ścian), a to oznacza że czas zwrotu to circa 2 lata. Z ekonomicznego punktu widzenia zwiększanie grubości styropianu z 10 do 12 cm jest jak najbardziej opłacalne. Zwiększenie grubości ocieplenia do 16cm to wsp U=0.19 czyli zysk 25%. Koszty inwestycycji rosną o około 1.000, a wydatki na ogrzewanie maleją o około 400-700 zł rocznie. W tym przypadku również czas zwrotu wynosi około 2 lata. Oczywiście są to wyliczenia przybliżone i w gre wchodzi jeszcze wiele innych czynników. Ogólny morał jest taki - im więcej tym lepiej, ale skoro już jest 10 to lepiej to tak zostawić. Postaraj się zamienić zamówione 10cm na 12cm - teraz jest kryzys - firmy na ogół bez szemrania idą klientom na rękę - i resztę ścian zrób dwunastką. A na kierownika uważaj - jeśli dla niego 10% to żadna róznica to sprawdź czy jeszcze gdzieś sobie nie "ułatwił" życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 19.09.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Jasiu,nie masz racji. Ściana to tylko jeden z elementów. Ciepło ucieka jeszcze przez dach, podłogę i okna i inne mostki cieplne. A zwiększony wydatek na ogrzewanie dla ściany 10 i 12cm to tylko 3%. I tak podają producenci ocieplenia. Parę postów wyżej jest link do diagramu, który to ilustruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 19.09.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 ja tez mam w projekcie beton komorkowy 24 murowany na zwykle spoiny + wartswa ocieplenia, przychylam sie do betonu o gestosci 500 i ociepleniu ok. 16 cm, spotkalam sie jednak z opiniami, ze przy takiej warstwie ocieplenia nie ma specjalnie roznicy jezeli chodzi o parametry cieplen betonu 500 a 600, polecano mi nawet odmiane 600, wskazujac na jego wieksza sztywnosc -a wiec sztywnosc calej sciany... jakies wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.09.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Kochani. Wychodzę z założenia, że koszt zamiany grubości styropianu z 10 na 12 jest minimalny w stosunku do wartości całego ocieplenia ścian wraz z tynkiem. Więc dlaczego kiedyś w przyszłości miałbym sobie zarzucać to, że nie wykorzystałem szansy polepszenia warunków termoizolacyjnych swojego domu. To, że ciepło ucieka nie tylko przez ściany, nie oznacza, że można zlekceważyć ten problem. Neta 2 rozważ możliwość zmiany zamówionej grubości styropianu. Jestem przekonany, że sprzedawca wyrazi zgodę. Ostatecznie jest to dla producenta tylko kwestia przestawienia rozstawu noży w gilotynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 19.09.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Chyba trochę przesadzacie, ciepły kożuch niewiele da na mrozie jeśli jest się w sandałkach i bez czapki. Osobiście wolałbym ciepłe buty i lżejszą kurtkę. Jak chcesz mieć rzeczywiście cieplejszy dom, musisz zadbać o wszystkie elementy, no i koniecznie mieć rekuperator i GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts