Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy styropian 10' wystarczy?

Gość neta2

Recommended Posts

Jasiu,

nie masz racji.

Ściana to tylko jeden z elementów. Ciepło ucieka jeszcze przez dach, podłogę i okna i inne mostki cieplne. A zwiększony wydatek na ogrzewanie dla ściany 10 i 12cm to tylko 3%. I tak podają producenci ocieplenia. Parę postów wyżej jest link do diagramu, który to ilustruje.

I mylą się w stopniu nie mniejszym niż ja tylko w drugą stronę.

We współczesnych domach ponad 30% ciepła "ucieka" przez wentylacje, przez ściany podobnież (30% z 11% to twoje 3%), a reszta przez okna, posadzkę i dach. Jeśli jednak dobrze ocieplisz dach i posadzkę, zastosujesz dobrą stolarkę i rekuperator to udział strat przez ściany wzrośnie do ponad 50%.

Tak więc zależności sa dosyć skomplikowane i dynamiczne. Nasze (i nie tylko nasze) wyliczenia mają charakter orientacyjny i mocno uproszczony. Nie uwzględniają np.: wydłużenia okresu wykraplania pary wodnej w murze gorzej ocieplonym, a zjawisko to pogarsza właściwości ciepłochronne muru. etc... W sumie ocieplanie styropianem poniżej 12 cm jest już IMHO nierozsądne :)

Do Honorata - przy 16cm ociepleniu mur może być nawet z betonu :) A tak poważnie - buduj z 600. Nie chodzi o wytrzymałość muru bo ta jest wystarczająca. Chodzi o mocowanie kołków itp duperele. W 600 trzeba już trochę uważać i do cięższych rzeczy używać specjalnych kołków, a z 500 jest jeszcze gorzej.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym kryzysem to już przesada. Ja właśnie kupiłem styropian i wiem że w ciągu ostatniego miesiąca podrożał ok. 60% tylko dlatego, że producenci mają sporo zamówień.

Kochani ja też ma bk 24 cm. Planowałem ocieplić styropianem gr. 15 cm. Koszty materiału nico większy a współczynniki znacznie korzystniejsze. W ostatniej chwili zmieniłem na 12 cm. Dleczego? A to za sprawą otworów okiennych. Czy ktoś z Was zastosował już te 15 cm, czy tylko planujecie? Przy takiej grubości okna są schowane bardzo mocno we wnękach co wpływa niekorzystnie na doświetlenie.

Do autora postu. Szkoda że nie dałeś tych 12 cm. Ale ja bym się nie przejmował.

Waldek

Gościu, z ciekawości zmierzyłem. U mnie w pracy mury zewnetrzne mają prawie 60 cm grubości. Okna są co prawda o wysokości powyżej standardu domowego, ale grubość ścian w żaden sposób nie zmniejsza ilości wpadającego do pokoju światła słonecznego. A co powiesz na domy parterowe z podcieniami?

Chodzi o umieszczenie okien. Przy ścianach dwuwarstwowych okna są licowane ze ścianą, a następnie wykonywane jest ocieplenie. Okna są więc "schowane" 10, 12 lub 15 cm. Wydaje mi się, że przy 15cm wygląda to nieciekawie. Chyba ma to też wpływ na ilość światła. Im grubszy mur, tym mniej światła dostanie się przez otwór. 60 cm ściana, to już rzeczywiście muuur!

Waldek

Gosciu, z tym doświetleniem to troche przesada, normalnie osadzone okna to jednak nie lukarna, tak na mój rozum :wink: to żeby grubosc muru miała istotny wpływ na ilosc swiatła słonecznego grubosc sciany musiałaby wynosic conajmniej metr. Wartoby zresztą zapytac Jeziera, on ma grubosc docieplenia 20 cm.

Dziękuje za rady, wybiore beton komorkowy 600, utwierdziliscie mnie w przekonaniu, swoja droga dlaczego ten styropian tak cholernie drozeje, moze wybiore "rakotwórczą" wełnę...

Gościu - agnikkrol napisał, ze ma ściany 24 + 12 cm BK + 8 cm styropian

Czyli 24 cm i 12 cm = 36cm (tyle jeszcze pamietam z lekcji matematyki)

A taka opcja w tym kalkulatorze jest.

Nie wiem jakiego rodzaju ma BK i jakiej gęstości styropian dlatego podałem link do samodzielnego preliczenia

P.s. Dokładniejszy kalkulator (uwzględniający m.in rodzaj i grubość tynków) był dołączony do wrześniowego wydania muratora.

Podumowując dyskusje.

Decyzja niestety nalezy do Ciebie, ale jeżeli masz ponieść dodatkowe koszty (nikt tu nie liczy jeżdżenie po hurtowni, wymieniania całej zabawy w doklejanie), achciałbyś już mieć po prostu scianę to nie przejmuj się tymi 10 cm.

10cm na suporeks daje całkiem przyzwoity wynik U = 0,27-,026 - czyli dosyć stosunkowo ciepłą ścianę - jezeli nie masz odzysku ciepła z wentylacji, ani superciepłochronnych okien to nawet zastosowanie 15 cm zamiast 10 bedzie praktycznie niezauwazalne (5% kosztów ogrzewania to margines błedu !). Więc nie przejmuj się za bardzo

W przypadku kiedy nastawiasz się na zaawansowaną ochronę cieplną (są tacy maniacy - sam nie wiem czy się do nich nie zapiszę) - czyli rekuperatory, pompy cieplne, okiennice, ustuowanie wiatrochronne itd.. wtedy ... cóż 15 cm do minimum.

Pozdrawiam Marcin

Gościu - agnikkrol napisał, ze ma ściany 24 + 12 cm BK + 8 cm styropian

Czyli 24 cm i 12 cm = 36cm (tyle jeszcze pamietam z lekcji matematyki)

A taka opcja w tym kalkulatorze jest.

Nie wiem jakiego rodzaju ma BK i jakiej gęstości styropian dlatego podałem link do samodzielnego preliczenia

P.s. Dokładniejszy kalkulator (uwzględniający m.in rodzaj i grubość tynków) był dołączony do wrześniowego wydania muratora.

Nie jestem ślepy. Piszę tylko, że nie ma ściany z BK24, a przy DW z BK24 to chyba najcześciej spotykana.

Gościu pisałem odpowiedź do konkretnego postu. Jeśli nie odnalazłeś w tym kalkulatorze "swojej" (jak przypuszczam) sciany to już inna sprawa. Ale na przyszłość pisz wyraźniej o co Tobie chodzi. Twój poprzedni wpis odebrałem jako zarzut niedbałego przeliczenia współczynnika k dla sciany agnikkrol-a

Pozdrawiam

Dziękuje za rady, wybiore beton komorkowy 600, utwierdziliscie mnie w przekonaniu, swoja droga dlaczego ten styropian tak cholernie drozeje, moze wybiore "rakotwórczą" wełnę...

A musisz ocieplić w tym roku ?

Koniec lata to najgłupsza pora na kupowanie ocieplenia. Jeśli nie planujesz przeprowadzki w tym roku to poczekaj 3-4 m-ce i kup styropian w styczniu, a ocieplaj na wiosnę. Będzie duuuuużo taniej :)

Nawet jezeli nie ma kolkow dostosowanych do styropianu 15cm to dobrze. Robimy otwor o srednicy kolka tegoz kolka na glebokosc np.5cm i wtedy mocujemy w tym miejscu kolkiem. Pozostala dziure wypelniamy pianka poliuretanowa. Plus - nie ma mostka termicznego. Pytanie: czy pianka nie zaszkodzi styropianowi?

Tak sobie przeglądałem http://www.muratordom.pl i znalazłem to:

Pytanie

Buduję dom jednorodzinny. Ściany mają grubość jednego bloczka z betonu komórkowego (zwykły biały "suporex"). Chcę je ocieplić styropianem. Nie wiem, jaka jest odpowiednia grubość ocieplenia. Słyszałem, że wystarczy 10 cm. Choć nie chcę przepłacać, to jednak jeśli to konieczne, wolę dołożyć kilka centymetrów styropianu, bo wiem, że raz wydane pieniądze na ocieplenie zwrócą się w kosztach ogrzewania.

Odpowiedź

10-centymetrowa izolacja termiczna jest wystarczająca do ocieplenia ściany z bloczków z betonu komórkowego grubości 24 cm. Zakładając, że jest murowana z bloczków odmiany 600 i na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną, po ociepleniu będzie miała współczynnik przenikania ciepła U = 0,28 W/(m2*K), czyli mniejszy niż wymaga się od warstwowych ścian zewnętrznych. Nie warto zwiększać grubości warstwy styropianu ponad 10 cm. Wprawdzie izolacja 12-centymetrowa to tylko dodatkowe 3 zł na m2, ale wynikające z tego zyski z oszczędności na ogrzewaniu będą tak niewielkie, że inwestycja ta zwróciłaby się dopiero po 15 latach.

To jak to z nami inwestorami jest - przesadzamy ze swoimi 12-16 cm styro czy nie ?

Tak sobie przegladam Wasze posty i te wszystkie kalkulatory.Nigdzie niema sciany z Kamienia.A ja takowa mam i sam juz nie wiem jaki styropian dac.!0 cm,12 czy moze 15.Czesc domu jest z cegly - dobudowana - a reszta z kamienia wapiennego.Budynek ma juz troche latek,jest otynkowany ale chcemy go jeszcze ocieplic.Ile styropianu dac zeby to mialo rece i nogi.

Aha i jeszcze jedno.Czy klej z zatopiona siatka mozna tylko malowac czy tez musi byc tynk.

I ocieplac teraz czy na wiosne.Ta jedna zime jeszcze przezyje.Styropian z cenami to szaleje jak nie wiem co.We wrzesniu byly 3 podwyzki a zapowiadali na poniedziaek jeszcze jedna.

Poizdrawiam

Adam

P.S.

Sciana z kamienia ma 60 cm grubosci z cegly jakies 40

Gość neta2

Witam Wszystkich!

Skoro tyle odpowiedzi sie uzbieralo, wiec wypada chyba pionformawac Was na co sie zdecydowalam. Pewnie jednym sie naraze, ale za to drudzy uznaja moja decyzje za dobra. Wiec zostaje przy tej dziesiatce i mam nadzieje, ze koszty ogrzewania nie beda az tak wysokie ja sie tego obawialam. W kazdym razie dzieki za pomoc w podjeciu decyzji!

Pozdrawiam

ps. juz spie dobrze ( do nastepnego problemu ) :D