Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy styropian 10' wystarczy?

Gość neta2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie przeglądałem http://www.muratordom.pl i znalazłem to:

Pytanie

Buduję dom jednorodzinny. Ściany mają grubość jednego bloczka z betonu komórkowego (zwykły biały "suporex"). Chcę je ocieplić styropianem. Nie wiem, jaka jest odpowiednia grubość ocieplenia. Słyszałem, że wystarczy 10 cm. Choć nie chcę przepłacać, to jednak jeśli to konieczne, wolę dołożyć kilka centymetrów styropianu, bo wiem, że raz wydane pieniądze na ocieplenie zwrócą się w kosztach ogrzewania.

Odpowiedź

10-centymetrowa izolacja termiczna jest wystarczająca do ocieplenia ściany z bloczków z betonu komórkowego grubości 24 cm. Zakładając, że jest murowana z bloczków odmiany 600 i na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną, po ociepleniu będzie miała współczynnik przenikania ciepła U = 0,28 W/(m2*K), czyli mniejszy niż wymaga się od warstwowych ścian zewnętrznych. Nie warto zwiększać grubości warstwy styropianu ponad 10 cm. Wprawdzie izolacja 12-centymetrowa to tylko dodatkowe 3 zł na m2, ale wynikające z tego zyski z oszczędności na ogrzewaniu będą tak niewielkie, że inwestycja ta zwróciłaby się dopiero po 15 latach.

To jak to z nami inwestorami jest - przesadzamy ze swoimi 12-16 cm styro czy nie ?

Nie wiem na jakiej podstawie współczynnik przenikania ciepła dla takiej ściany wyszedł ekspertowi równy 0,28 W/(m2*K), ale to jeszcze mogę sobie wytłumaczyć, przyjęciem bardzo optymistycznych włąsciwości materiału.

Obliczyłem taką samą ścianę i wyniki moich obliczeń to 0,324 W/(m2*K) dla ściany ocieplonej styropianem gr. 10 cm i 0,283 W/(m2*K) dla tej samej ściany ale ocieplonej 12 cm. styropianu.

Różnica w współczynnikach przenikania ciepła wynosi 0,041 W/(m2*K).

Zakładając do obliczenia zużycia energii do ogrzewania ilość stopniodni równą 4000 (taka wartość jest przyjęta np. w projekcie typowym Muratora D44 Dom z gankiem) otrzymujemy róznicę ilości ciepła przenikającego przez oba rodzaje ścian równą 4000*24/1000*0,041=3,9 kWh/rok. Przy cenie jednej kWh równej 0,20 zł (nocna taryfa) oszczędność roczna na ogrzewaniu wyniesie 0,78 zł. Przy róznicy w cenie obu ścian równej 3,0 zł/m2 zwrot kosztów nastąpi po niecałych 4 latach.

Dla gazu ziemnego wartość ta moze nieco się zwiększyć, ale skąd ekspertowi wyszło 15 lat nie wiem ?

Ja to bym takiego eksperta (na wszelki wypadek nie podpisał się pod swoimi "wypocinami") na pysk z roboty wylał.

PS. Ne jestem w żaden sposób związany z producentami lub dystrybutorami materiałów ociepleniowych.

Tak sobie przeglądałem http://www.muratordom.pl i znalazłem to:

Pytanie

Buduję dom jednorodzinny. Ściany mają grubość jednego bloczka z betonu komórkowego (zwykły biały "suporex"). Chcę je ocieplić styropianem. Nie wiem, jaka jest odpowiednia grubość ocieplenia. Słyszałem, że wystarczy 10 cm. Choć nie chcę przepłacać, to jednak jeśli to konieczne, wolę dołożyć kilka centymetrów styropianu, bo wiem, że raz wydane pieniądze na ocieplenie zwrócą się w kosztach ogrzewania.

Odpowiedź

10-centymetrowa izolacja termiczna jest wystarczająca do ocieplenia ściany z bloczków z betonu komórkowego grubości 24 cm. Zakładając, że jest murowana z bloczków odmiany 600 i na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną, po ociepleniu będzie miała współczynnik przenikania ciepła U = 0,28 W/(m2*K), czyli mniejszy niż wymaga się od warstwowych ścian zewnętrznych. Nie warto zwiększać grubości warstwy styropianu ponad 10 cm. Wprawdzie izolacja 12-centymetrowa to tylko dodatkowe 3 zł na m2, ale wynikające z tego zyski z oszczędności na ogrzewaniu będą tak niewielkie, że inwestycja ta zwróciłaby się dopiero po 15 latach.

To jak to z nami inwestorami jest - przesadzamy ze swoimi 12-16 cm styro czy nie ?

Ww "ekspertyza" jest dostępna pod adresem http://www.muratordom.pl/logo_budowa.gif .

Nie wiem na jakiej podstawie współczynnik przenikania ciepła dla takiej ściany wyszedł ekspertowi równy 0,28 W/(m2*K), ale to jeszcze mogę sobie wytłumaczyć, przyjęciem bardzo optymistycznych włąsciwości materiału.

Obliczyłem taką samą ścianę i wyniki moich obliczeń to 0,324 W/(m2*K) dla ściany ocieplonej styropianem gr. 10 cm i 0,283 W/(m2*K) dla tej samej ściany ale ocieplonej 12 cm. styropianu.

Zakładając do obliczenia zużycia energii do ogrzewania ilość stopniodni równą 4000 (taka wartość jest przyjęta np. w projekcie typowym Muratora D44 Dom z gankiem) otrzymujemy róznicę ilości ciepła przenikającego przez oba rodzaje ścian równą 4000*24/1000*0,041=3,9 kWh/rok. Przy cenie jednej kWh równej 0,20 zł (nocna taryfa) oszczędność roczna na ogrzewaniu wyniesie 0,78 zł. Przy róznicy w cenie obu ścian równej 3,0 zł/m2 zwrot kosztów nastąpi po niecałych 4 latach.

Dla gazu ziemnego wartość ta moze nieco się zwiększyć, ale skąd ekspertowi wyszło 15 lat nie wiem ?

Ja to bym takiego eksperta (na wszelki wypadek nie podpisał się pod swoimi "wypocinami") na pysk z roboty wylał.

PS. Ne jestem w żaden sposób związany z producentami lub dystrybutorami materiałów ociepleniowych.

Tekst z 01-Paź-2003 14:05 jest mojego autorstwa (niestety zostałem wylogowany).

PS Zanim mnie ktoś zlinczuje niech przeliczy, czy nie mam przypadkiem racji.

No to może ekspert Muratora, jeszcze raz przeliczy, Pomiędzy wynikiem HenoK a eksperta jest trochę pieniędzy. 4 a 15 lat to stanowczo za duża róznica w obliczeniach.

No to może ekspert Muratora, jeszcze raz przeliczy, Pomiędzy wynikiem HenoK a eksperta jest trochę pieniędzy. 4 a 15 lat to stanowczo za duża róznica w obliczeniach.

Wysłałem e-maila do redakcji MuratorDom z prośbą o odpowiedź w tej sprawie.

BZDURY SZANOWNY KOLEGO PISZECIE I NIEPOTRZEBNIE INNYM W GŁOWACH MIESZACIE !.

Starty ciepła pomieszczeń nie zależą w całości od Współczynnika przenikania cipła ścian, gdyż pod uwagę należy wziąść jescze:

1) położenie ścian względem stron swiata

2) straty ciepła przez strop/stropodach/dach/

3) Straty ciepła przez podłogę

4) Straty ciepła przez otwory okienne

5) straty ciepła przez otwory drzwiowe

6) straty ciepła przez wentylację

tak więc straty ciepła przez sciany stanowią UŁAMEK ogólnych strat ciepła !!. często mmniej niż 25% !!!. co oznacza, że z Twoich 4 lat robi się własnie lat 15 !!!.

przepraszam za wykrzykniki, ale nie mogę wytrzymać jak laik podpiera się matematyką i może tym szkodę uczynić. Sam jestem za jak największą izolacyjnością ścian (za 10 lat wymyślą takie pewnie superciepłe szyby), i nie należę do "zakochanych w muratorze" (patrzcie inne moje posty), ale tutaj spotykamy ewidentny błąd logiczny.

Zacznijmy od początku

1) lambda BK600 kładzionego na klej

w stanie suchym =0,16,

średniowilgotnym = 0,21,

wilgotnym =0,25

kładzionego na zaprawę w stanie średniowilgotnym =0,3,

wilgotnym =0,35

labbda styropianu =0,04

U=1/Rt

Rt = Rsi + R1 + R2 + … + Rn + Rse

R = d/λ

przy przenikaniu w poziomie Rse=0,04, Rsi=0,13

R styropianu dla 10cm=2,5 dla 12cm=3,0

R BK600 odpowiednio =1,5/1,43/0,96 dla kleju i 0,686/0,80 dla zaprawy

U BK 600 na klej wynosi odp suchy/śr wilgotny/wilgotny

Styropian 10cm 0,240 0,272 0,286

Styropian 12cm 0,214 0,239 0,250

Styropian 15cm 0,185 0,203 0,211

U BK 600 na zaprawę wynosi odp śr wilgotny/wilgotny

Styropian 0,10 0,299 0,310

Styropian 0,12 0,260 0,268

Styropian 0,15 0,218 0,223

Tak więc widzicie, że już określając samo U można podać różne liczmy i mieć mimo to rację :)

W bilansie mojego domu przy U ściany 0,214 i 0,240 różnica w zapotrzebowaniu rocznym na ciepło wychodzi 550 kWh/rok.

Licząc, że 1kWh propanu wychodzi po 0,20zł daje to 110zł/rok. Przy powierzchni ścian 250m2 dodatkowe 2cm ocieplenia to 5m3. Cena m3 styropianu 140zł brutto - inwestycja zwraca się po 6-7 latach

PS wiem, że czasem kredyt dusi, ale zdrowiej przy bk wychodzi wełna

ufffff, chyba wyczerpałem temat :)

Bartku dziękuję za poparcie moich wyliczeń, ale spróbuję sam obronić swoje wypowiedzi.

BZDURY SZANOWNY KOLEGO PISZECIE I NIEPOTRZEBNIE INNYM W GŁOWACH MIESZACIE !.

Starty ciepła pomieszczeń nie zależą w całości od Współczynnika przenikania cipła ścian, gdyż pod uwagę należy wziąść jescze:

1) położenie ścian względem stron swiata

tak więc straty ciepła przez sciany stanowią UŁAMEK ogólnych strat ciepła !!. często mmniej niż 25% !!!. co oznacza, że z Twoich 4 lat robi się własnie lat 15 !!!.

przepraszam za wykrzykniki, ale nie mogę wytrzymać jak laik podpiera się matematyką i może tym szkodę uczynić. Sam jestem za jak największą izolacyjnością ścian (za 10 lat wymyślą takie pewnie superciepłe szyby), i nie należę do "zakochanych w muratorze" (patrzcie inne moje posty), ale tutaj spotykamy ewidentny błąd logiczny.

mrtn Ja swoje wnioski wyciągnałem na podstawie konkretnych wyliczeń. Z Twojego wyliczenia jedynie pierwszy punkt "położenie ścian względem stron swiata" ma coś wspólnego z tematem, który w tym wątku jest poruszany. Pozostałe punkty tj :

nie wpływają na to ile ciepła przeniknie przez ściany.

Moje obliczenie jest co prawda uproszczone ale doskonale oddaje rząd wielkości zwrotu nakładów finansowych na dodatkowe 2 cm ocieplenia.

Żeby upewnić się jeszcze co do poprawności swoich wyliczeń zrobiłem analizę wpływu dodatkowego ocieplenia dla domu D44 Dom z gankiem.

Tym razem jest to pełna analiza programem OZC z uwzglednieniem tych elementów, które wylicza mrtn. Obliczenia wykonałem dla danych ze stacji meteorologicznej w Koszalinie.

Dla ściany zewnętrznej z gazobetonu "600" na zaprawie c.-w. ocieplonej styropianem 10 cm obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła roczne wyniosło 34,30 GJ (9527 kWh) z czego przez straty przez ściany zewnętrzne wynoszą 15,15 GJ.

Dla takich samych warunków ale przy ociepleniu 12cm roczne zużycie ciepła do ogrzewania wyniosło 32,82 GJ (9117 kWh) z czego straty przez ściany zewnętrzne wyniosły 13,53 GJ.

Różnica w zapotrzebowaniu na ciepło wynosi 410 kWh przy cenie 0,20 zł/kWh (II taryfa - ogrzewanie energia elektryczną) róznica w kosztach wyniesie 82 zł/rok.

Powierzchnia ścian zewnetrznych w tym domu wynosi 119,7 m2. Daje zmniejszenie kosztów w przeliczeniu na 1 m2 ściany w wysokości 0,69 zł/m2. Przy koszcie inwestycyjnym (podaje za Bartkiem) 0,02*140=2,80 zł/m2 zwrot nakładów nastąpi po 2,46 roku. Można oczywiście do tego doliczyć oprocentowanie kredytu, ale ciagle jest to inny rząd wielkości niż 15 lat.

Jeżeli nazywasz mnie laikiem, to przedstaw swoje wyliczenia, które potrafią obronić Twoje zdanie.

No coż chwilę pomilczałem ... najwyższy czas przyznać się z pokorą do błędu. Sprawdziłem wyliczenia HenoK, nie posiadałem co prawda pełnych danych - ale sposób wyliczenia muszę uznać za prawidłowy. Tym bardziej że z wyliczeń wynkia to o czym mówiłem przez ściany ucieka tylko 25-45 % ciepła.

No cóż dla - powyższego wyliczenia Henok - uzyskane wyniki są prawidłowe. I w przypadku przyjętych założeń (nie wszystkie były dla mnie dostępne) mogę uznać że dla konkretnego przypadku czas zwrotu inwestycji na dodatkowe ocieplenie - 4 lata jest realny.

Natomiast chiałbym zwrócić uwagę, że zależnie od konstrukcji domu wyniki te mogą różnić się znacząco. Prosze zobaczyć wyliczenie Bartt.

Jestem w stanie wyobrazić sobie dom w którym przez ściany ucieka na tyle mało ciepła, zeby inwestycja zwracała się 15 lat. ALE TAK JUŻ SIĘ NIE BUDUJE !!!. Przyznaję że >>kilka<< lat minęło od mojego dyplomu (nie pracuję w branży) i moja intuicja obliczeniowa okazała się przestarzała. To samo niestety mogło przydarzyć się Redaktorowi Muratora. Ja maiłem odwagę przyznać się do błędu.

Wniosek taki: W dzisiejszych czasach kiedy to odzyskuje się ciepło z wentylacji (a nawet ścieków), dba o prawidłowe naswietlanie wnętrza a co drugi II-rzędny robotnik nie ucieka na hasło: mostek termiczny - może okazać się ważny każdy centymetr izolacji.

I tak jak dotychczas za ekonomiczną granice uważałem 10-12 cm styropianu, tak teraz (po dyskusji i ponownych wyliczeniach) jestem w stanie zaakceptpwać nawet 15 cm stropianu na Maxie jako wartośc popartą logiką i ekonomicznie uzasadnioną.

Przepraszam oficjalnie - HenoK !

pozdrawiam Marcin

No coż chwilę pomilczałem ... najwyższy czas przyznać się z pokorą do błędu. Sprawdziłem wyliczenia HenoK, nie posiadałem co prawda pełnych danych - ale sposób wyliczenia muszę uznać za prawidłowy. Tym bardziej że z wyliczeń wynkia to o czym mówiłem przez ściany ucieka tylko 25-45 % ciepła.

No cóż dla - powyższego wyliczenia Henok - uzyskane wyniki są prawidłowe. I w przypadku przyjętych założeń (nie wszystkie były dla mnie dostępne) mogę uznać że dla konkretnego przypadku czas zwrotu inwestycji na dodatkowe ocieplenie - 4 lata jest realny.

Natomiast chiałbym zwrócić uwagę, że zależnie od konstrukcji domu wyniki te mogą różnić się znacząco. Prosze zobaczyć wyliczenie Bartt.

Jestem w stanie wyobrazić sobie dom w którym przez ściany ucieka na tyle mało ciepła, zeby inwestycja zwracała się 15 lat. ALE TAK JUŻ SIĘ NIE BUDUJE !!!. Przyznaję że >>kilka<< lat minęło od mojego dyplomu (nie pracuję w branży) i moja intuicja obliczeniowa okazała się przestarzała. To samo niestety mogło przydarzyć się Redaktorowi Muratora. Ja maiłem odwagę przyznać się do błędu.

Wniosek taki: W dzisiejszych czasach kiedy to odzyskuje się ciepło z wentylacji (a nawet ścieków), dba o prawidłowe naswietlanie wnętrza a co drugi II-rzędny robotnik nie ucieka na hasło: mostek termiczny - może okazać się ważny każdy centymetr izolacji.

I tak jak dotychczas za ekonomiczną granice uważałem 10-12 cm styropianu, tak teraz (po dyskusji i ponownych wyliczeniach) jestem w stanie zaakceptpwać nawet 15 cm stropianu na Maxie jako wartośc popartą logiką i ekonomicznie uzasadnioną.

Przepraszam oficjalnie - HenoK !

pozdrawiam Marcin

Przeprosiny przyjmuję :) .

Inny przykład podałem w wątku 12 czy 15 cm styropianu? - wynika z niego wyraźnie, że nie każda ilość ocieplenia musi mieć uzasadnienie ekonomiczne.

Idałem było by wybrać losowo kiladziesiąt projektów (losowo, ale z wagą na realizacje - znaczy im więcej realizacji projektu tym większa szansa jego wylosowania), każdy w kilku wariantach ścian i obliczyć starty ciepła dla ocieplenia od 5 do 35 cm.

Taki multiwykres byłby mnamciuś i dyskusje nie były by potrzebne, ale kto to zrobi :-).

Pozdrawiam I dziękuję za dyskusję Marcin

HenoK:

Przeglądałem stare roczniki Muratora i w numerze 2 z 2001 roku w dziale Murator pomaga znalazłem dokładnie słowo w słowo tę samą wypowiedź, którą cytowałem wyżej z M.dom. Tu jet jednak mały ślad - kto to napisał - w nawiasie są inicjały (r l).

Może jest to więc kwestia czasu przez ponad 2,5 roku zmieniły się nieco relacje cen, stąd to co wtedy mogło mieć okres zwrotu 15 lat obecnie - zgodnie z moją analizą - ma ten okres dużo krótszy.

Szkoda tylko, że sami musimy się tego domyślać, a nie zostało to wyjaśnione przez Redakcję MuratorDom.

Swoja drogą przy wielu tekstach w Internecie przydałaby się informacja o tym kiedy zostały opracowane - Forum Muratora jest u chwalebnym wyjątkiem - dokładnie wiadomo przez kogo i kiedy dany tekst został napisany.

W Redakcji nie pracują przysłowiowe kucharki i chyba redaktorzy powinni wiedzieć czy tekst jest świeży czy już zaczyna trącić myszką. Przykładowo - jakby ktoś w piśmie komputerowym CHIP cytował porady z początku 2001 roku bardzo szybko pismo by "zdechło". Muratordom nie powinien pewnych rzeczy przenosić bez aktualizacji merytorycznej ponieważ część Forumowiczów to ludzie zakręceni pozytywnie na puncie swojej budowy i kitu sobie wcisnąć nie dadzą.... Sam Murator ich tego nauczył. Nara