Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co moze byc przyczyna spadku cisnienia na manometrze pieca kondensacyjnego w instalacji co?Dodam,ze w instalacje wpiety jest kominek z plaszczem wodnym, podlogowka -dol, grzejniki gora,zasobnik 300 l. oraz kondensacyjny piec.Cisnienie spada kilka mm na skali co 24 godz. Instalacja stoi,uzywamy wody cieplej tylko,czasem grzejac piecem,czesciej kominkiem....Robilem test z zamknieciem instalacji z samym zasobnikiem i z kominkiem,cisnienie stalo-spadlo po 20 godz. o 1-2 mm. Wode grzejemy rzadko,co drugi dzien,malo jej zuzywamy...Zanim temat rozkrwawie z instalatorami ,wole poznac potencjalne przyczyny.
https://forum.murator.pl/topic/103114-czemu-spada-cisnienie-wody-w-inst-co-na-manometrze-pieca/

może naczynie wyrównawcze jest uszkodzone/zamknięte,

może to przeciek,

może instalacja zapowietrzona

trzeba odpowietrzyć i sprawdzić ciśnienie na pompce do badania instalacji (z dużym manometrem)

zakrecajac odpowiednie zawory odcialem instalacje i sprawdzilerm zasobnik-kominek,zdarzaja sie podobno czasem przecieki na wymienniku kominka,tu chyba nie ma...ale cos chyba jest nie tak....

Czasem zdarza się nie zaciśnięta łączka na pexie.... próbę wytrzyma ale potem będzie ciekło. Zrób próbę na 10 barach to wtedy Ci wyjdzie.

Powodem może też być odpowietrzanie się podłogówki.... czasem ja się zrobi bąbel to 2 tygodnie się odpowietrza.

tak,tylko,ze wszystko u mnie juz dziala od 4 miesiecy,po zalaczeniu zaworu trojdroznego i paleniu kominkiem celem grzania cieplej wody ,tak sie zaczelo dziwnie robic,wczesniej cala instalacja chulala na piecu ,tylko grzanie co bez podpietego zasobnika,zauwazylem tez dziwna rzecz-grzejac w kominku cwu,grzeja sie rurki powrotne od co ,wiem,gdzie jest zasilanie i powrot,ale ostatnio sie tak porobilo,poza tym,dlugo bardzo zapowietrzala sie pompa od kominka do co i cwu-sterowanie termostatem z priorytetem grzania cwu....mam wszystko wykonczone juz i...nie ma przecieku :-),az boje sie mysle,gdyby byl....
Czasem zdarza się nie zaciśnięta łączka na pexie.... próbę wytrzyma ale potem będzie ciekło. Zrób próbę na 10 barach to wtedy Ci wyjdzie.

Powodem może też być odpowietrzanie się podłogówki.... czasem ja się zrobi bąbel to 2 tygodnie się odpowietrza.

Pragne ino zwrocic uwage, zeby przy probach szczelnosci z takimi barbazynskimi cisnieniami odlaczyc kocioł, naczynie wzbiorcze i sprawdzic PN grzejnikow :)

kombinuj i obserwuje dalej,na razie sam....o 10 to chyba ze sprezarka,przy 3 z kawalkiem zawor w piecu dzialac zaczal :-)

wlaczylem piec,obieg co z pieca ale bez grzania i co ciekawego-dopelnila sie instalacja co -slyszalem buglotanie-przelewanie sie wody w rurach od co , co swiadczy ,ze wody tam mniej jest-ubylo...Czemu?Nie wiem....mam wrazenie,ze kominek ostatnio przegotowalem,zapowietrzl instalacje,jesli nie...to ubytek faktycznie gdzies jest.....doallem wody do instalacji,wlaczylem pompy -od podlogowki i piecowa-co,zeby ruszyc wszystko w rurach na zimno,wylaczylem wszystko i obserwuje manometr.....

kombinuj i obserwuje dalej,na razie sam....o 10 to chyba ze sprezarka,przy 3 z kawalkiem zawor w piecu dzialac zaczal :-)

Zalezy od pompy.. moja nabila raz hydrofor 500l ponad 8 bar :)

Strach bylo potem kran otworzyc przy zrbiorniu ;)

Zalezy od pompy.. moja nabila raz hydrofor 500l ponad 8 bar :)

Strach bylo potem kran otworzyc przy zrbiorniu ;)

duzo urządzeń grzewczych moze ulec uszkodzeniu przy cisnieniach >3-4bar - np wspomniany piec ;) - wiec zalecam ostroznosci

Swoja droga czytam tak i sie zastanawiam, czy aby wlasciwie kominek ma obieg posredni z wymiennikiem ?

• 3 weeks później...
Sprawa sie powoli wyjasnia.Mam przeciek-plama na scianie w kotlowni.Tak podejrzewalem,ale te mysl odsuwalem jak najdalej.Jutro ekipa kuje sciane,podloge...coz...dobrze,ze wyszlo to w ogole,choc nie znamy konkretnego miejsca przecieku.Wg. mnie puscilo lacze pom. zasobnikiem a kominkiem.Cos zaczelo sie psuc po pierwszym grzaniu cwu kominkiem z pw.Bolesna sprawa,ale firma wszystko zrobi ...zobaczymy.