Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZAKUP DZIALKI : ZAMIAST 27 AROW JEST 46 GMINA CHCE DOPLATY

googulek

Recommended Posts

powracam zeby wam opisac jak poszlo.

.................................

Wojt w rozmowie z tesciem powiedzial ze on od nas nie chce zadnych pieniedzy, chce natomiast byc kryty wyrokiem sadu.

Gmina (wójt) ma „manko” i coś z tym fantem musi uczynić. „Samodzielnie” nic nie mogą, wobec tego chcą się podeprzeć wyrokiem (bez względu na wynik) w celu uporządkowania „kwitów” w gminie.

8) :lol:

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

naszych przygod ciag dalszy...

w ubieglym tygodniu zadzwonilam do wojta aby sie dowiedziec konkretnie czy planowana kanalizacja w naszej wsi bedzie przechodzic przez nasza dzialke. odpowiedz tak mnie zaskoczyla ze o malo nie upadlam z krzesla :o !

okazuje sie ze faktycznie rury przechodza przez nasza dzialke (krotki odcinek okolo 20 m), a moj ukochany tesc podpisal oswiadczenie ze wyraza zgode na te roboty instalacyjne :evil: pan wojt jeszcze dodal ze on kiedys proponowal tesciowi ze w zamian na pozwolenie przeprowadzenia tych rur on odstapi od zadan, no ale skoro tesc sie zgodzil sam, to dzis nie ma o czym rozmawiac :roll:

tesc ma pelnomocnictwo do rozpoczecia i prowadzenia budowy, ale nie ma prawa podejmowac takich decyzji bez konsultowania sie z nami. Powiedzialam wiec wojtowi ze oswiadczenie tescia nic nie znaczy. Zadzwonilam do firmy ktora zajmowala sie dokumentacja tej inwestycji. Poiformowalam ich o naszej sytuacji i zaznaczylam ze dopoki nie wyjasnimy sprawy z gmina dot. naszej dzialki, nie udziele zadnej zgody na jakiekolwiek roboty. w odpowiedzi dostalam maila w ktorym kierownik tej firmy radzi mi sie dobrze zastanowic gdyz przeze mnie 6 rodzin (plus my) nie bedzie mialo kanalizacji, ze sasiedzi beda wiec nie zadowoleni :-?

powiedzialam wojtowi ze nie podobaja mi sie jego metody, tesc jest starsza osoba, twierdzi ze dokument ktory dali mu do podpisania zostal mu przedstawiony jako zgoda na przylacze wiec pomyslal ze napewno bedziemy chcieli miec kanalizacje wiec podpisal. No ale nie w tym rzecze, zastanawiam sie dzis czy dobrze robie nie zgadzajac sie na te roboty, czy wogole mam prawo sie nie zagadzac

:roll:

jak ja bym chciala byc na miejscu i moc wszystkiego dopilnowac :-?

Szkoda ,że dopiero teraz wpadłem na ten temat.

Powiem krótko ja bym sprawę rozdmuchał w mediach i skończył raz na zawsze z panem wójtem. z doświadczenia ( nie swojego) wiem ,ze przyjazd telewizji czy innych mediów wspaniale działa w takich przypadkach. Oprócz tego zebrałbym to wszystko w jedna całość i złożył zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa. Ty jesteś czysta więc nic ci nie grozi a pan wójt będzie musiał się z tego wszystkiego wytłumaczyć. Bo widzę ,że raczej on się nie podda. Wiem łatwo się mówi łatwiej się robi ale uwierz mi powinno podziałać. A po drugie życie mnie nauczyło ,ze na takie spotkania ( w twoim wypadku z panem wójtem) chodzi się z dyktafonem ( w telefonie lub urządzeniem osobnym, ale dla mnie w telefonie jest the best). A nóż ciekawego coś powie. :D

Witajcie! Czytam... czytam...

I szlag mnie trafia :evil: Na działania osób, które są utrzymywane z naszych podatków... Osób, które mają ustanawiać prawo i stać na jego straży!!!

To urzędnik siedzi dla mnie w tym pi&p@#$$% urzędzie!!!

Ja chciałam zapytać googulka o wymiar podatku jaki opłacacie za grunt? Za jaki metraż itd.

Druga sprawa - czy jest instytucja, która może ustawić do pionu wójta? Gdzie można złożyć skargę na jego działania?

powiem szczerze ze myslelismy o naglosnieniu sprawy ale wydaje mi sie ze to juz ostateczny krok. Wciaz mam nadzieje ze ten koszmarny sen sie skonczy i za pare lat bedziemy sie z tego smiac :roll: po za tym nie chcialabym rodzicow meza stawiac w niezrecznej sytuacji, oni w koncu mieszkaja na miejscu i to oni musieliby sie z tym wszystkim ''uzerac'' gdyby doszlo do jakiegos rozglosu :-? w koncu to mala wioseczka, a wojt to wazna osoba :-?

boratom, odnosnie podatku to pamietam ze po zakupie dzialki pojechalismy do gminy wypelnic jakis wniosek o naliczenie podatku. Pan ktory sie tym zajmuje ''wprowadzil'' nas do bazy gminy i poinformowal ze dopoki budynek nie zostanie wybudowany i odebrany, podatku placic nie bedziemy. Teraz jak to pisze, to sie zastanawiam czy nie powinnam sprawdzic czy wszystko jest OK.

no dokładnie zapytaj bo możesz mieć kłopoty za niepłacenie podatków :( ja mam tak że aktualnie traktują moją działkę jako rolną więc płace podatek rolny jakieś śmieszne grosze a dopiero po odbiorze budynku zaczne płacić podatek od nieruchomosci wraz z dodatkiem od budynków ale płacę caly czas odkąd ją mam czyli jakieś 12 lat :wink:

Podstawę opodatkowania stanowi:

1)dla gruntów — powierzchnia w metrach kwadratowych,

2)dla budynków lub ich części - powierzchnia użytkowa w metrach kwadratowych mierzona po wewnętrznych ścianach na wszystkich kondygnacjach

Obowiązek podatkowy powstaje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstały okoliczności uzasadniające powstanie tego obowiązku. (Pierwszego dnia następnego miesiąca po zakupie

nieruchomości) .

Jeżeli okolicznością, od której jest uzależniony obowiązek podatkowy, jest istnienie budowli albo budynku lub jego części, obowiązek podatkowy powstaje z dniem 1 stycznia roku następującego po roku, w którym budowa została zakończona albo, w którym rozpoczęto użytkowanie budynku lub jego części przed ich ostatecznym wykończeniem.

Jeżeli w trakcie roku podatkowego zaistniało zdarzenie mające wpływ na wysokość opodatkowania w tym roku, a w szczególności zmiana sposobu wykorzystywania przedmiotu opodatkowania lub jego części, podatek ulega obniżeniu lub podwyższeniu, poczynając od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło to zdarzenie.

Osoby fizyczne, są obowiązane złożyć właściwemu organowi

podatkowemu informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych, sporządzoną na formularzu według ustalonego wzoru, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia okoliczności uzasadniających powstanie albo wygaśnięcie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od nieruchomości

Dobrze myślałaś to gmina nalicza podatki nie US

Podatki płaci się na podstawie ewidencji gruntów.

Są dwie ustawy które o tym mówią:

1. USTAWA z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych

2. USTAWA z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym

uff !

pani od podatkow w gminie mnie poinformowala ze nie place podatku bo jest to grunt rolny 5 klasy, wiec zwolniony od podatku. Mam nadzieje ze sie nie myli i ze nic innego nie wyjdzie ''w praniu''. Jak zaczne uzytkowac dom to mam 14 dni zeby zglosic to w gminie a oni nalicza podatek od nieruchomosci.