Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to załatwić?

Zenon Ćwik

Recommended Posts

Witam,

Proszę o radę co mam zrobić?

Kupiłem maleńkie gospodarstwo rolne w samym środku wsi bez MPZP- z lewej sąsiad, z prawej sąsiad (wieś o zabudowie łańcuchowej, rozproszonej). Gospodarstwo składa się z trzech działek, jedna za drugą:

- pierwsza najbliżej drogi (39a)- wg Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego zapis dla niej brzmi: tereny zagrodowe, mieszkaniowe niskiej intensywności, tereny usługowe,, tereny zabudowane i zagospodarowane o zdegradowanej strukturze, zagospodarowane do rehabilitacji. Działka na terenach zainwestowanych - stoi ma niej chałupa i kurniki. Działka kończy się 1,5 m stromą skarpą.

- druga (25a, IVa - grunty orne)i trzecia(31b - grunty orne) przylegająca do pierwszej, na skarpie - wg. SUiKZP - teren użytków rolnych.

W czym problem?

Chałupa, która stoi na działce nr 1 nadaje się wyłącznie do pchnięcia. Działka przylega do drogi, a za drogą płynie strumyk, któremu zdarzyło się wylać i chatę podtopić - stąd stawianie nowego domu w tym samym miejscu to nonsens. Trzeba się przenieść z domem na działkę nr 2 która jest 1,5 m wyżej!

pytanie: jak to administracyjnie przeprowadzić? zcalać działki? odralniać? Występować o warunki zabudowy?

z góry dziękuję za wszelką pomoc!

występouj z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy na rozbiórkę i budowę w ramach istniejącego siedliska rolniczego na wszystkich działkach, na załączonej mapie dokładnie pokaż co chcesz zrobić, opisz wniosek też dokładnie.

Rehabilitacja nie oznacza odtworzenia w tym samym miejscu, chyba że zabytek

występouj z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy na rozbiórkę i budowę w ramach istniejącego siedliska rolniczego na wszystkich działkach, na załączonej mapie dokładnie pokaż co chcesz zrobić, opisz wniosek też dokładnie.

Rehabilitacja nie oznacza odtworzenia w tym samym miejscu, chyba że zabytek

Rozumiem, że urząd nie potraktuje tej działki (użytek rolny) w oderwaniu od faktu, że to część całości gospodarstwa? Popraw mnie jeśli nie zrozumiałem: mam dla całego gospodarstwa wystąpić o warunki zabudowy, pokazując lokalizację nowego budynku na działce nr 2 i rozbiórkę chatki na działce nr 1 - podpierając się faktem, że to w ramach istniejącego siedliska rolniczego?

z.

dokładnie tak

we wniosku wymieniasz nr wszystkich działek które dotyczą inewstycji w ramach istniejącego gospodarstwa

We wniosku standardowym jest zazwyczaj punkt na końcu, który dotyczy zabudowy zagrodowej, podajesz te dane o całości gospodarstwa

zobacz wniosek w internecie albo wrzuć w google BIP(nazwa Twojej gmny) i tam poszukaj

dokładnie tak

we wniosku wymieniasz nr wszystkich działek które dotyczą inewstycji w ramach istniejącego gospodarstwa

We wniosku standardowym jest zazwyczaj punkt na końcu, który dotyczy zabudowy zagrodowej, podajesz te dane o całości gospodarstwa

zobacz wniosek w internecie albo wrzuć w google BIP(nazwa Twojej gmny) i tam poszukaj

uffff............

A ja już miałem czarne myśli i procedury - scalania, odralniania i bóg wie czego jeszcze. Ale to logiczne - jest gospodarstwo z ruderą - to niech sobie rolnik ustawi nowy dom tam gdzie mu wygodniej (oczywiście w zgodzie z prawem budowlanym).

Ponieważ zajmuję sie na co dzień budownictwem, naoglądałem się już wielu absurdów prawnych, stąd moje przerażenie:)

dziękuję i pozdrawiam serdecznie,

z.

Moim zdaniem, będzie to nowa zabudowa zagrodowa podlegająca wszystkim rygorom w tym zakresie ("bycia" rolnikiem, średni areał).

Być może "scalenie" gruntów było by rozwiązaniem - przy bardzo przychylnym stanowisku gminy.

W tym wypadku "bezboleśnie" można tylko remontować lub przebudować istniejący budynek

Moim zdaniem, będzie to nowa zabudowa zagrodowa podlegająca wszystkim rygorom w tym zakresie ("bycia" rolnikiem, średni areał).

Być może "scalenie" gruntów było by rozwiązaniem - przy bardzo przychylnym stanowisku gminy.

W tym wypadku "bezboleśnie" można tylko remontować lub przebudować istniejący budynek

hm....nie bardzo byłoby jak tworzyć "nową" działkę zagrodową z użytku rolnego w oderwaniu od całości sytuacji - na obecnej działce z domkiem są media i dostęp do drogi gminnej - jeśli by patrzeć na faktu przesunięcia się z domem na "środkową" działkę gospodarstwa, musiałbym dokonać chyba podziału działki nr jeden celem wyodrębnienia drogi dojazdowej itd.

Jeśli patrzę przez pryzmat całości gospodarstwa - zmienia się lokalizacja domu - warunki brzegowe (media i dostęp do drogi gminnej) pozostają niezmienne. - tylko dojście do budynku będzie dłuższe:)

czy się mylę?

To nie tak. Po scaleniu nic się nie zmieni - zamiast 3 działek będzie jedna - zabudowana, a w ramach jednej działki mogą być większe możliwości "manewru". Nie znam szczegółowych zapisów studium, ale bardzo często jest tak, ż studium określa obszar np. 50m od drogi.

To nie tak. Po scaleniu nic się nie zmieni - zamiast 3 działek będzie jedna - zabudowana, a w ramach jednej działki mogą być większe możliwości "manewru". Nie znam szczegółowych zapisów studium, ale bardzo często jest tak, ż studium określa obszar np. 50m od drogi.

Hmmm...no nic, wybiorę się do gminy - i się okaże:) ale zacznę chyba od "sprytnego" przygotowania wniosku o wydanie warunków zabudowy - zgodnie z radą Dusi. zasadniczo, scalić to jeszcze je zdążę:)

pozdrawiam serdecznie,

z.

dlatego radzę w jednym wniosku rozbiórka i budowa

Siwy gminy na szczęście powoli odchodzą od tych idiotyzmów

Zenon wystąp, jak będzie kłopot to pisz

No więc znalazłem na stronce BIP wniosek o wydanie warunków: http://bip.paczkow.pl/pliki/druki/druk6.doc i zaraz pojawiły się wątpliwości - o ile sam opis przedsięwzięcia to stosunkowo proste, następuje szereg "trudnych" pytań: od rodzaju pokrycia dachowego po zapotrzebowania na media itp.

Pytanie: czy macie może jakaś "ściągę" jak bezpiecznie wypełnić te punkty? nie chciałbym wpaść w pułapkę, że ograniczę się np. do np papy na dachu, a zachce mi się później dachówki, lub zapiszę sobie szambo, a zapragnę wybudować przydomową oczyszczalnie....Póki nie mam projektu, trudno jest odpowiadać na tak szczegółowe pytania...

i jeszcze pytanie o mapkę: ma to być wyrys z ewidencji gruntów?...czy jakaś poglądowa?

wdzięczny będę za pomoc,

z.

U mnie było tak, że pani z urzędu dyktowała mi mniej więcej co mam pisać, żeby było jak najogólniej, bo działkę sprzedawaliśmy i nie chcieliśmy robić konkretnie pod jakiś projekt. To było jakoś tak:

"zamierzam wybudować: budynek mieszkalny o dachu dwu lub wielospadowym o kącie nachylenia 20-45 stopni, wysokość w kalenicy do 9m, szerokość elewacji do 16m, [związane z szerokością działki]" więcej nie pamiętam.

U nas było prosto bo tzw. "obsługa infrastrukturalna"[kanalizacja, wodociągi, prąd]- wszystko "z istniejących sieci"

Dołączasz mapkę, [nieaktualizowaną z urzędu - chyba 40 zł.. dajesz ksero do wniosku] na którym obrysowujesz 4m od każdej z granic (z tyłu dałam trochę więcej) i zakreśliłam to kreskami jako pole zabudowy.

a moją działkę [granice] oznaczyłam na żółto zakreślaczem.

Nic więcej nie pisaliśmy, żeby nie zawężać.

[Ojciec na wsi pisał, że szambo lub oczyszczalnia, gdzie dołączył od firmy od oczyszczalni taki wzór i też bez problemu dali to lub to.]

i to wszycho...

Dostałam decyzję gdzie jest określone:

-budynek mieszkalny jednorodzinny oraz budynek gospodarczy [chociaż nic o tym gospodarczym nie pisaliśmy]

-5m linia zabudowy

-powierzchnia zabudowy budynkiem do 160 mkw [na działce 900]

-powierzchnia biologiczna czynna [...trawka...] jaki %powierzchni ma być

[dla mnie bzdura-czy to znaczy że nie moge wybrukować sobie całej działki...] u mnie podali min. 60%

-dach dwu lub wielospadowy, pokrycie dachówka lub materiałem dachówkopodobnym [zależało klientowi na tym dachówkopodobnym, bo chce dać gont więc może to warto napisać we wniosku] o nachyleniu połaci 22-45st., wysokość górnej krawędzi elewacji do 4,5 m, kalenicy dachu do 9m, szerokość elewacji 16m

-obsługa inwestycji -wszystko z istniejących sieci.

nic nie pisaliśmy o garażu ale to chyba ozncza, że musi być wtedy w bryle budynku, chociaż to może być ten gospodarczy...

a co ciekawe podali że "miejsca parkingowe w miarę potrzeb na działce (1-2m.p)". Czyli na ulicy nie parkowac....hi hi.... i nie moze być więcej niż dwa.... hi hi

Nam pomógł ktoś w urzędzie żeby to sklecić może też trafisz na kogoś takiego.

Pozdrowionka

teraz zobaczyłam ten twój wniosek... o matko jaki dokładny....

u mnie były do wypełnienia 3 linijki...

"podać nazwę budynku-budowli"- budynek mieszkalny

"bliższe określenie zamierzenia"- to wszystko co pisałam

"obsługa infrastrukturalna"- instalacje z istn. sieci

Ty masz co wymyślać....

:roll:

Pozdr