Zenon Ćwik 09.06.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Witam,Proszę o radę co mam zrobić?Kupiłem maleńkie gospodarstwo rolne w samym środku wsi bez MPZP- z lewej sąsiad, z prawej sąsiad (wieś o zabudowie łańcuchowej, rozproszonej). Gospodarstwo składa się z trzech działek, jedna za drugą:- pierwsza najbliżej drogi (39a)- wg Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego zapis dla niej brzmi: tereny zagrodowe, mieszkaniowe niskiej intensywności, tereny usługowe,, tereny zabudowane i zagospodarowane o zdegradowanej strukturze, zagospodarowane do rehabilitacji. Działka na terenach zainwestowanych - stoi ma niej chałupa i kurniki. Działka kończy się 1,5 m stromą skarpą.- druga (25a, IVa - grunty orne)i trzecia(31b - grunty orne) przylegająca do pierwszej, na skarpie - wg. SUiKZP - teren użytków rolnych. W czym problem?Chałupa, która stoi na działce nr 1 nadaje się wyłącznie do pchnięcia. Działka przylega do drogi, a za drogą płynie strumyk, któremu zdarzyło się wylać i chatę podtopić - stąd stawianie nowego domu w tym samym miejscu to nonsens. Trzeba się przenieść z domem na działkę nr 2 która jest 1,5 m wyżej! pytanie: jak to administracyjnie przeprowadzić? zcalać działki? odralniać? Występować o warunki zabudowy?z góry dziękuję za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 09.06.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 występouj z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy na rozbiórkę i budowę w ramach istniejącego siedliska rolniczego na wszystkich działkach, na załączonej mapie dokładnie pokaż co chcesz zrobić, opisz wniosek też dokładnie. Rehabilitacja nie oznacza odtworzenia w tym samym miejscu, chyba że zabytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenon Ćwik 09.06.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 występouj z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy na rozbiórkę i budowę w ramach istniejącego siedliska rolniczego na wszystkich działkach, na załączonej mapie dokładnie pokaż co chcesz zrobić, opisz wniosek też dokładnie. Rehabilitacja nie oznacza odtworzenia w tym samym miejscu, chyba że zabytek Rozumiem, że urząd nie potraktuje tej działki (użytek rolny) w oderwaniu od faktu, że to część całości gospodarstwa? Popraw mnie jeśli nie zrozumiałem: mam dla całego gospodarstwa wystąpić o warunki zabudowy, pokazując lokalizację nowego budynku na działce nr 2 i rozbiórkę chatki na działce nr 1 - podpierając się faktem, że to w ramach istniejącego siedliska rolniczego? z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 09.06.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 dokładnie takwe wniosku wymieniasz nr wszystkich działek które dotyczą inewstycji w ramach istniejącego gospodarstwaWe wniosku standardowym jest zazwyczaj punkt na końcu, który dotyczy zabudowy zagrodowej, podajesz te dane o całości gospodarstwazobacz wniosek w internecie albo wrzuć w google BIP(nazwa Twojej gmny) i tam poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenon Ćwik 09.06.2008 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 dokładnie tak we wniosku wymieniasz nr wszystkich działek które dotyczą inewstycji w ramach istniejącego gospodarstwa We wniosku standardowym jest zazwyczaj punkt na końcu, który dotyczy zabudowy zagrodowej, podajesz te dane o całości gospodarstwa zobacz wniosek w internecie albo wrzuć w google BIP(nazwa Twojej gmny) i tam poszukaj uffff............ A ja już miałem czarne myśli i procedury - scalania, odralniania i bóg wie czego jeszcze. Ale to logiczne - jest gospodarstwo z ruderą - to niech sobie rolnik ustawi nowy dom tam gdzie mu wygodniej (oczywiście w zgodzie z prawem budowlanym). Ponieważ zajmuję sie na co dzień budownictwem, naoglądałem się już wielu absurdów prawnych, stąd moje przerażenie:) dziękuję i pozdrawiam serdecznie, z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.06.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Moim zdaniem, będzie to nowa zabudowa zagrodowa podlegająca wszystkim rygorom w tym zakresie ("bycia" rolnikiem, średni areał).Być może "scalenie" gruntów było by rozwiązaniem - przy bardzo przychylnym stanowisku gminy. W tym wypadku "bezboleśnie" można tylko remontować lub przebudować istniejący budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenon Ćwik 09.06.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Moim zdaniem, będzie to nowa zabudowa zagrodowa podlegająca wszystkim rygorom w tym zakresie ("bycia" rolnikiem, średni areał). Być może "scalenie" gruntów było by rozwiązaniem - przy bardzo przychylnym stanowisku gminy. W tym wypadku "bezboleśnie" można tylko remontować lub przebudować istniejący budynek hm....nie bardzo byłoby jak tworzyć "nową" działkę zagrodową z użytku rolnego w oderwaniu od całości sytuacji - na obecnej działce z domkiem są media i dostęp do drogi gminnej - jeśli by patrzeć na faktu przesunięcia się z domem na "środkową" działkę gospodarstwa, musiałbym dokonać chyba podziału działki nr jeden celem wyodrębnienia drogi dojazdowej itd. Jeśli patrzę przez pryzmat całości gospodarstwa - zmienia się lokalizacja domu - warunki brzegowe (media i dostęp do drogi gminnej) pozostają niezmienne. - tylko dojście do budynku będzie dłuższe:) czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.06.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 To nie tak. Po scaleniu nic się nie zmieni - zamiast 3 działek będzie jedna - zabudowana, a w ramach jednej działki mogą być większe możliwości "manewru". Nie znam szczegółowych zapisów studium, ale bardzo często jest tak, ż studium określa obszar np. 50m od drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 09.06.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 dlatego radzę w jednym wniosku rozbiórka i budowaSiwy gminy na szczęście powoli odchodzą od tych idiotyzmów Zenon wystąp, jak będzie kłopot to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenon Ćwik 09.06.2008 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 To nie tak. Po scaleniu nic się nie zmieni - zamiast 3 działek będzie jedna - zabudowana, a w ramach jednej działki mogą być większe możliwości "manewru". Nie znam szczegółowych zapisów studium, ale bardzo często jest tak, ż studium określa obszar np. 50m od drogi. Hmmm...no nic, wybiorę się do gminy - i się okaże:) ale zacznę chyba od "sprytnego" przygotowania wniosku o wydanie warunków zabudowy - zgodnie z radą Dusi. zasadniczo, scalić to jeszcze je zdążę pozdrawiam serdecznie, z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.06.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 To prawda. Koszty wystąpienia o WZ są "znikome", a odpowiedź (decyzja) może wiele wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenon Ćwik 09.06.2008 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 cóż, jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję. Obiecuję dać znać jak mi poszło - człowiek się całe życie uczy;)pozdrawiam,z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenon Ćwik 10.06.2008 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 dlatego radzę w jednym wniosku rozbiórka i budowa Siwy gminy na szczęście powoli odchodzą od tych idiotyzmów Zenon wystąp, jak będzie kłopot to pisz No więc znalazłem na stronce BIP wniosek o wydanie warunków: http://bip.paczkow.pl/pliki/druki/druk6.doc i zaraz pojawiły się wątpliwości - o ile sam opis przedsięwzięcia to stosunkowo proste, następuje szereg "trudnych" pytań: od rodzaju pokrycia dachowego po zapotrzebowania na media itp. Pytanie: czy macie może jakaś "ściągę" jak bezpiecznie wypełnić te punkty? nie chciałbym wpaść w pułapkę, że ograniczę się np. do np papy na dachu, a zachce mi się później dachówki, lub zapiszę sobie szambo, a zapragnę wybudować przydomową oczyszczalnie....Póki nie mam projektu, trudno jest odpowiadać na tak szczegółowe pytania... i jeszcze pytanie o mapkę: ma to być wyrys z ewidencji gruntów?...czy jakaś poglądowa? wdzięczny będę za pomoc, z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.06.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 szukaj/pytaj w dziale dokumenty własne np tu http://forum.muratordom.pl/wniosek-o-wz,t97586.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 13.06.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 U mnie było tak, że pani z urzędu dyktowała mi mniej więcej co mam pisać, żeby było jak najogólniej, bo działkę sprzedawaliśmy i nie chcieliśmy robić konkretnie pod jakiś projekt. To było jakoś tak:"zamierzam wybudować: budynek mieszkalny o dachu dwu lub wielospadowym o kącie nachylenia 20-45 stopni, wysokość w kalenicy do 9m, szerokość elewacji do 16m, [związane z szerokością działki]" więcej nie pamiętam.U nas było prosto bo tzw. "obsługa infrastrukturalna"[kanalizacja, wodociągi, prąd]- wszystko "z istniejących sieci" Dołączasz mapkę, [nieaktualizowaną z urzędu - chyba 40 zł.. dajesz ksero do wniosku] na którym obrysowujesz 4m od każdej z granic (z tyłu dałam trochę więcej) i zakreśliłam to kreskami jako pole zabudowy.a moją działkę [granice] oznaczyłam na żółto zakreślaczem.Nic więcej nie pisaliśmy, żeby nie zawężać.[Ojciec na wsi pisał, że szambo lub oczyszczalnia, gdzie dołączył od firmy od oczyszczalni taki wzór i też bez problemu dali to lub to.]i to wszycho...Dostałam decyzję gdzie jest określone:-budynek mieszkalny jednorodzinny oraz budynek gospodarczy [chociaż nic o tym gospodarczym nie pisaliśmy]-5m linia zabudowy-powierzchnia zabudowy budynkiem do 160 mkw [na działce 900]-powierzchnia biologiczna czynna [...trawka...] jaki %powierzchni ma być [dla mnie bzdura-czy to znaczy że nie moge wybrukować sobie całej działki...] u mnie podali min. 60%-dach dwu lub wielospadowy, pokrycie dachówka lub materiałem dachówkopodobnym [zależało klientowi na tym dachówkopodobnym, bo chce dać gont więc może to warto napisać we wniosku] o nachyleniu połaci 22-45st., wysokość górnej krawędzi elewacji do 4,5 m, kalenicy dachu do 9m, szerokość elewacji 16m-obsługa inwestycji -wszystko z istniejących sieci. nic nie pisaliśmy o garażu ale to chyba ozncza, że musi być wtedy w bryle budynku, chociaż to może być ten gospodarczy...a co ciekawe podali że "miejsca parkingowe w miarę potrzeb na działce (1-2m.p)". Czyli na ulicy nie parkowac....hi hi.... i nie moze być więcej niż dwa.... hi hi Nam pomógł ktoś w urzędzie żeby to sklecić może też trafisz na kogoś takiego.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 13.06.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 teraz zobaczyłam ten twój wniosek... o matko jaki dokładny.... u mnie były do wypełnienia 3 linijki... "podać nazwę budynku-budowli"- budynek mieszkalny "bliższe określenie zamierzenia"- to wszystko co pisałam "obsługa infrastrukturalna"- instalacje z istn. sieci Ty masz co wymyślać.... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts