snoopy429 09.06.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Witam Mam pytanie przymirzam się do wykonania ocieplenia i stoje przed dylematem na jakiej wysokosci ma być umieszczona listwa startowa? czy moge ja umieścić na wysokości ok 3-4 cm od fundamentu (który jest już zasypany wtedy ta wysokosc bylaby od ziemi.? Czy lepiej podnieśc się o ok 20 cm i ... no właśnie co pod listwą wykonać czy otynkować czy cieńszy styropian dac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 09.06.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 a ściany fundamentowe masz ocieplone ? powinny być ocieplone od samej ławy do końca , wtedy do poziomu ściany fundamentowej masz np. 10 cm styropianu , a wyżej tam gdzie się zaczyna ściana domu dajesz np. 12 czy 14 cm, powstaje cokół budynku w praktyce około 20 - 30 cm , wykańcza sie to potem np. płytkami klinkierowymi, czy tynkiem mozaikowym, listwa startowa rozpoczyna się tam gdzie ściana domu , jak nie masz ocieplonej ściany fundamentowej na wcześniejszym etapie , to pozostaje odkopać i ocieplić. ( ,miałem ocieplone ściany fundamentowe wcześniej, potem jak ocieplałem resztę, to bez żadnej listwy startowej, tylko oparłem styropian 12 cm , na 8 cm wystających ze ściany fundamentowej ,i po sprawie ) wg. mnie szkoda kasy na tę listwe , chyba że docieplasz już istaniejący budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 11.06.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Na podmorowke (wy to nazywacie nowomodnie: cokol) dajesz 8cm styropianu. Potem idzie listwa startowa, wyzej styropian 10cm. Zapewni ci to uskok dobrze prezentujacy sie wizualnie.Podmorowke pokrywasz plytkami, tynikem, czy czym ci sie podoba. Te grubosci styropianu wystarcza. Mozesz dac grubsze ale ulegniesz paranoi ktora tu czesc osob ma w glowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 11.06.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Na podmorowke (wy to nazywacie nowomodnie: cokol) dajesz 8cm styropianu. Potem idzie listwa startowa, wyzej styropian 10cm. Zapewni ci to uskok dobrze prezentujacy sie wizualnie.Podmorowke pokrywasz plytkami, tynikem, czy czym ci sie podoba. Te grubosci styropianu wystarcza. Mozesz dac grubsze ale ulegniesz paranoi ktora tu czesc osob ma w glowach. rozumiem, że chodzi Ci o podmurówkę... podmurówka to nie to samo co cokół. Dom stoi na cokole, na podmurówce to mozesz postawić ogrodzenie, dom i wiele innych dupereli. Zatem ściślej jest użyć moim zdaniem określenie cokół. Co do 10 cm styropianu, które doradzasz przykleić na ścianę to dlaczego twierdzisz, ze grubszy styropian to paranoja ? masz jakieś argumenty, ze 10 i ani centymetra wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 12.06.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Ok niech bedzie cokoli inne modne slowa. 10cm wystarczy zeby dom byl cieply. Grubszy to przeinwestowanie w stos. do korzysci. Zwykle jak cos robie, znajduje srodek cena-jakosc. Wezmy inna dyskusje w forum nt. domow pasywnych. Tam trzeba zalozyc styropian m.in. 15cm. Firmy niezorientowanemu wcisna wszystko. Tylko ze domu pasywnego nie da sie zbudowac w polsce ze wzgl. na klimat. Nawet w Niemczech tez nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.06.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 zapraszam do Poznania obejrzeć dom pasywny choćby przy Politechnice Poznańskiej. Przy okazji na tę samą Politechnikę zapraszam na wykład z fizyki budowli. Poza tym 15 cm to na dom energooszczędny nie pasywny. A różnica w cenie miedzy 15 cm a 10 cm styropianu to1500 PLN. Akurat tyle więcej zapłacisz za 1 sezon grzewczy gdy przykleiłeś 10 cm na swój dom. 1500 PLN przy kosztach budowy domu ca 400 000 to niewiele...Proponuję czytać jeszcze więcej i nie tylko forum... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 12.06.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Mozesz dac grubsze ale ulegniesz paranoi ktora tu czesc osob ma w glowach. a jaka grubosc welny sugerujesz na ocieplenie poddasza?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 12.06.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Na poddasze welna 25cm grubosci. Szer. krokwi zwykle jest 14cm, wiec 2 warstwy aby w sumie bylo tyle. Przy okazji: sciema na maxa, nie ma czegos takiego jak dom pasywny gdzies w poznaniu. Nazwac tak mozna, ale to nie jest dom pasywny. Prosze nie wprowadzac ludzi w blad. To nie ten klimat. Pasywny udaje sie stworzyc na pograniczu niemiec i francji oraz dalej na poludnie. Mozesz dac grubsze ale ulegniesz paranoi ktora tu czesc osob ma w glowach. a jaka grubosc welny sugerujesz na ocieplenie poddasza?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.06.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Na poddasze welna 25cm grubosci. Szer. krokwi zwykle jest 14cm, wiec 2 warstwy aby w sumie bylo tyle. Przy okazji: sciema na maxa, nie ma czegos takiego jak dom pasywny gdzies w poznaniu. Nazwac tak mozna, ale to nie jest dom pasywny. Prosze nie wprowadzac ludzi w blad. To nie ten klimat. Pasywny udaje sie stworzyc na pograniczu niemiec i francji oraz dalej na poludnie. Mozesz dac grubsze ale ulegniesz paranoi ktora tu czesc osob ma w glowach. a jaka grubosc welny sugerujesz na ocieplenie poddasza?? pozdrawiam http://www.put.poznan.pl/aktualnosci/2007041601 http://www.budynkipasywne.pl/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=5&page_id=51 http://www.budownictwopasywne.pl/Aktualnosci/Dom_pasywny_w_Smolcu.html http://www.budynkipasywne.pl/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=9&page_id=159 rozumiem, że wg Ciebie to wszystko ściema, Politechnika Poznańska wprowadza Polskę w błąd, WWW o domach pasywnych kłamie a "Misja specjalna" jest jedynym słusznym programem w tv pozdrawiam, PS. idąc tropem dlaczego 25 cm wełny a nie 15 ? Nie ulegasz przypadkiem "paranoi ktora tu czesc osob ma w glowach." ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 13.06.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Plucie jadem calkowicie chybione. Ladnie wszystko wyglada na papierze, co innego w praktyce. Male straty przez sciany, strop i podlogi. Co z oknami (zaraz uslysze ze okna tylko od poludnia i to tylko male)? Co z otwieraniem drzwi wejsciowych, co z brama garazowa, ktora trzeba otwierac? Inwestycja nie zwroci sie w czasie zycia uzytkownika. A jesli nie, to nie warto jej ponosic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 13.06.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 I jeszcze zapomnialem dodac ze tzw. dom pasywny (ktory nie istnieje w polsce), jest klitka z 2-3 oknami. Jak ktos ma wiekszy, nawet z ulgami ekologicznymi, nie dozyje czasu zwrotu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 13.06.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdują się w linkach, których pewnie nie pofatygowałeś sie poczytać, bo po co. pozdrawiam. z mojej strony to koniec dyskusji, bo dyskusja ma sens tylko wtedy, gdy obie strony stawiane przez siebie tezy podpierają argumentami, a Twoje argumenty sprowadzają się do "bo ja mam rację". PS. daleki jestem od "plucia jadem", które mi zarzucaszPS.2 Zwykle, zanim komuś coś zarzucę zastanawiam się, czy aby belka w moim oku nie jest większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts