dosiair 09.06.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Witam.Chciałam się dowiedziec o taką sprawę,wybudowałam dom na działce którą dostałam w darowiznie i posiadam na tą działkę akt notarjalny,dom mam już odebrany.A potrzebny mi jest jakis dokument że ten dom jest moja własnością, gdzie taki dokument mogę znaleść czy wystarczy tylko ten dokumen z odbioru.Proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 09.06.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 dosiair a to dobre pytanie, my dopiero budujemy i nawet nie wiedziałam, że jest jeszcze potrzebny jakiś dokument, że to mój dom ( przecież na mojej działce - to czyj niby miałby być ) Kurczę ta biurokracja nas wykończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 09.06.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 według mnie to powinny wystarczyć te dwa dokumenty łącznie - akt własności czyli umowa darowizny oraz odbiór budynku gdzie będziesz wpisana jako "sprawca" no jakby ktoś się strasznie upierał to możesz jeszcze przy pomocy nieco skomplikowanych procedur geodezyjno - wieczystoksięgowych ujawnić sobie domek w księdze wieczystej i będzie komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisandrzej 13.06.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Jeżeli jesteś włąścicielem gruntu to automatycznie i budynku.Wszystko co stoi na działce jest jej nierozerwalną częścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 15.06.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam.Chciałam się dowiedziec o taką sprawę,wybudowałam dom na działce którą dostałam w darowiznie i posiadam na tą działkę akt notarjalny,dom mam już odebrany.A potrzebny mi jest jakis dokument że ten dom jest moja własnością, gdzie taki dokument mogę znaleść czy wystarczy tylko ten dokumen z odbioru.Proszę o informację. Własność nieruchomości opisana jest w księdze wieczystej w działe drugim. Księgi wieczyste prowadzone są przez Sąd Rejonowy. Jeżeli dom jest odebrany to z zaświadczeniem o dopuszczeniu budynku do użytkowania oraz z aktualnym wypisem i wyrysem z rejestru gruntów składasz wniosek o ujawniene budynku w księdze wieczystej. Ujawnienie budynku może trochę potrwać. Na pewno uzyskujac pozwolenie na budowę musiałaś być już właścicielem nieruchomości wpisanym w dziale drugim księgi wieczystej. A w kodeksie cywilnym napisano, że kto jest właścicielem gruntu to jest też właścicielem naniesień (budynków, budowli, drzew, krzewów itp). Oczywiście nie dotyczy to gruntu w użytkowaniu wieczystym gdzie właścicielem jest skarb państwa lub gmina, a naniesienia są własnością użytkownika wieczystego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts