Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za niedługi czas majster będzie układał ogrzewanie podłogowe i tu mam teraz pytanie:

-ponoć przed przystąpieniem do prac mamy "zaizolować"(o ile to dobre określenie) ściane i posadzke środkiem -nieznam jeszcze nazwy ale ON poda mi ją.Potem warstwa z papy,folia i styropian,rury it.d. czy jest to prawidłowe rozwiązanie?!

https://forum.murator.pl/topic/103157-izolacja-przed-u%C5%82o%C5%BCeniem-ogrzewania-pod%C5%82ogowego/

witam

sporo troszke bylo o izolacji ,wiec troszke poszukaj

moge Ci troszke przyblizyc temat ale doczyac musz sam.

ja ta perwsza wylewke posmarowalem IZOHANEM taka czarna mazia rozcienczalna z woda ,pozniej na to folia razy 2 styropian na styropian folia i wylewka ,na okolo oczywiscie tasma tylatacyjna

co do papy to sa rozne zdania ale jesli nie masz wysokich wod gruntowych a bydynek masz dosc wysoko ustytuowany od gruntu to nie ma snsu klasc papy -moje zdanie

reszte doczytaj sam,milego ukladania

p.s. mam to juz za soba ,styropian uklada sie dosc latwo ale tylko tam gdzie podloga prosta ,jak sa rurki i inne niespodzianki to juz zaczynaja sie schody.folia to przeklenswo ale tez dalem rade(moze dlatego przeklenswo ze ukladalem sam)

a czy z tego izohana nie bedzie pozniej smierdziec w domu?

tez słyszalem podobna informacje ze po zrobieniu fundamentów i wylaniu płyty betonowej, niektórzy "bobowie" smaruja ja izohanem a dopiero pozniej murują sciany