Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

i tak to kiedyś nastąpi na stałe

duduś

Recommended Posts

Za tydzień moje 18 letnie dziecko opuści nas z mężem na całe 2 miesiące,( pierwszy raz na tak długo) już w tej chwilu nie wyobrażam sobie tych 2 letnich miesięcy ( bez mojej "małej " córeczki )a to przecież wstęp przed całkowitym opuszczeniem rodziców, najbardziej wścieka mnie to że mąż robi wrażenie jakby wcale sie tym nie przejmował. JAK JA SOBIE Z TA PUSTKA PORADZĘ ( do tego sama sie zgodziłam na ten wyjazd ) Napiszcie proszę o Waszych doświadczeniach z opuszczaniem rodzinnego gniazdka przez dzieci!

ja już jestem PO takich doświadczeniach ....powiem tak -nie było łatwo ....cora zaraz po maturze ,po zdanych egzaminach oznajmiła ,że w ciemno wyjeżdża do Anglii :o i to praktycznie z dnia na dzień .....co mieliśmy zrobić :( z cieżkim sercem kupiliśmy funty -daliśmy kilka mundrości życiowych ...i pojechała 8) moj mąż tak jak Dudusia -udawał twardziela ,ale jak żegnaliśmy sie z córcią -łzy mu poleciały :cry:

Dzwoniliśmy do siebie codziennie -mieliśmy umowiona godzinę na rozmowy telefoniczne i codziennie rano sms ze swieżym info .....dalismy rade :D

...i Wy dziewczyny dacie radę :D kiedyś dzieciaki wyfruną z gniazda ,bo przecież dzieci nie dla siebie chowamy :D

Pobyt dzieci poza domem jest niezastąpiona szkołą życia - uczy samodzielności ,podejmowania decyzji , wydawania kasy , a pzrzede wszystkim języka . Moja Kaśka przez 2 miesiace była tylko w towarzystwie Anglików więc jej jezyk został dopracowany świetnie ( potem jeszcze raz wyjeżdżała d Anglii).

Dwa miesiące szybko miną - a dzieci wróca zadowolone i szczesliwe ....czego Wam z całego serca życzę :D

to niesprawiedliwe że trzeba wytrzymywać z "bachorami " przez całe ich zafajdane dojrzewanie a kiedy są już ludzcy to sobie idą w świat :wink:

mam dwie znajome z tym problemem , jedna ma pracę którą lubi , pasje, przyjaciół i nie ma syndromu pustego gniazda, a druga do tej pory żyła tylko dla gówniarza no i problem :-?

może to recepta??? ale trzeba by wcześniej zacząć

Mam tzw. rozdarcie sosny. :-?

Z jednej strony - jasne, że o to chodzi, żeby się usamodzielnił i był szczęśliwy.

Z drugiej strony - poczucie pustki jest nieuchronne. Boję się tej pustki, która może zdominować radość z usamodzielnienia Dziecka. :( Jesteśmy bardzo związani ze sobą. :roll:

Będzie MI ciężko. :(

Mam tzw. rozdarcie sosny. :-?

Z jednej strony - jasne, że o to chodzi, żeby się usamodzielnił i był szczęśliwy.

Z drugiej strony - poczucie pustki jest nieuchronne. Boję się tej pustki, która może zdominować radość z usamodzielnienia Dziecka. :( Jesteśmy bardzo związani ze sobą. :roll:

Będzie MI ciężko. :(

zobaczysz jak bedzie fajnie :lol: przyzwyczaisz sie... ...będzie zaje....ście :lol:

a potem tylko cisza ...ptaki ...noce takie parne i gorące ....i brak zahamowań :oops: mam za płotem żyto -tylko czekam aż podrośnie :oops:

Gość elutek
NIe ma nic fajniejszego jak patrzeć jak dzieciak staje na własnych nogach. Przecież po to się szarpiemy, nie?

również po to, Nefer, ale nie wyłącznie po to :)

chociaż może powiem za siebie: "szarpię się" nie tylko dla moich dzieci...

Gość elutek
Jestem dokładnie w tej samej sytuacji i wizja domu bez dziecka przeraża mnie. JAK MAM SOBIE PORADZIĆ?

Jak Wy sobie radziliście?

robisz we wrześniu imprezę i po zawodach :p

no, i po tej wrześniowej imprezie odliczasz 9 miesięcy i ...

znów masz w domu dziecko :D :wink:

NIe ma nic fajniejszego jak patrzeć jak dzieciak staje na własnych nogach. Przecież po to się szarpiemy, nie?

również po to, Nefer, ale nie wyłącznie po to :)

chociaż może powiem za siebie: "szarpię się" nie tylko dla moich dzieci...

Elutek - ja też nie TYLKO I WYŁĄCZNIE.

Ale po to je wychowuję, żeby świat miał z nich pożytek a one ze świata.

I mam nadzieję dożcyć chwili, gdy sobie pofruną.