Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oto nasz domek M 109/149

Recommended Posts

Kasiulinko, dzięki za zdjęcia karniszy, zwłaszcza w wykuszu koło kuchni. Cały czas się zastanawiam jak udekorować te okna. Bardzo cię proszę, jak tylko zawiesisz tam firanki, zrób im zdjęcie i zamieść na forum :D, może mnie natchniesz jakimś pomysłem. Ja muszę pomyśleć nad jakąś dobrą zasłoną od słońca, bo w południe tam strasznie mocno świeci. Może rolety rzymskie? Zobaczę, jak będzie wyglądało twoje rozwiązanie :D . Schody wejściowe bardzo ładne, już żałuję, że nie zrobiłam podobnych. U nas są mniejsze i można wejść na nie tylko z przodu. Obawiam się, że będą mało wygodne, zwłaszcza, że drzwi otwierają się na zewnątrz :-? . Jak będę komuś otwierała drzwi, to będzie chyba musiał zejść o stopień niżej, żeby się drzwi otworzyły, muszę sprawdzić. Trudno, już są wylane, więc nie będziemy kombinować. :evil:

• Odpowiedzi 574
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I ja się przywitam wreszcie, bo śledzę ten dziennik uważnie :D . Po pierwsze gratuluję wam uroczego domku. Ja wraz z mężem planuje budowę może nie podobnego, ale zbliżonego.

I od razu pytania: :lol: Kasiulinko, zauważyłam że macie okna na kluczyk :p . Powiedz mi proszę, gdzie je zamawialiście? Czy są dużo droższe? Czy macie również szyby wzmacniane? Właśnie takiego rozwiązania szukamy, ale jakoś nie mogłam dogrzebać się na stronach producentów wzmianek o takich zameczkach, więc jeśli możesz, czekam na info :wink: .

mimona witamy w naszych progach :)

Okna zamawialiśmy w firmie Delta. Kluczyki zrobiliśmy we wszystkich oknach na parterze. Dodatkowo są tam też wzmocnione szyby. Było to droższe ale już nie pamiętamy ile. Ceny teraz są i tak na pewno inne więc może coś na ich stronie będzie. http://www.deltaokna.pl

duśkaJeszcze pewnie trochę wody upłynie zanim założę te firanki, ale doczekać się już nie mogę :lol: Schody to pomysł męża i pęka z dumy jak się komuś podobają ':wink:'

Mieliśmy trochę kombinowania z tym wykuszem. Trzeba było przecinać karnisze ale w rezultacie wyszło ładnie. Na każde okno oprócz firanki mamy zamiar założyć też rolety. Powolutku szukam inspiracji i wykusz jest dla mnie priorytetem w tym względzie. [/b]

Kasiulinko schodki wejściowe bardzo ładne i orginalne :)

My planujemy takie jak Duśka opisuje ale w takim razie musimy się jeszcze zastanowić lub zrobić większe/szersze niż zakładaliśmy.

Co do okien też czekam z niecierpliwością na dekoracje - oglądałam niektóre pomysły tu na forum ale mało co mi się podobało. Narazie stawiam na żaluzje (drewniane to moje marzenie) ale co będzie finalnie ?

Okna w wykuszu chyba jak dla wszystkich i dla mnie są wyzwaniem :lol:

ps. Kasiulinko piękny avatar !!

Duśka:

Schody wejściowe bardzo ładne, już żałuję, że nie zrobiłam podobnych. U nas są mniejsze i można wejść na nie tylko z przodu. Obawiam się, że będą mało wygodne, zwłaszcza, że drzwi otwierają się na zewnątrz :-? . Jak będę komuś otwierała drzwi, to będzie chyba musiał zejść o stopień niżej, żeby się drzwi otworzyły, muszę sprawdzić. Trudno, już są wylane, więc nie będziemy kombinować. :evil:

Sprawdziłam, schody są na szczęście na tyle szerokie, że spokojnie można otworzyć drzwi wejściowe i jeszcze zostaje sporo miejsca :D . Ulżyło mi.

Witamy po świętach :)

U nas od wczoraj robi się podłoga na dole :lol: Zamieszczam zdjęcia z wczoraj.

http://i42.tinypic.com/1tv2pt.jpg

http://i42.tinypic.com/282lt9y.jpg

Od wtorku rozpoczyna się montaż schodów. Zamówiliśmy już lampy do salonu i meble do pokoju drugiej córki. Czuję, że coraz bliżej do końca i nie mogę się już doczekać.

Tym razem to podłoga drewniana :) tylko na górze robiliśmy panele.

Podłoga to dąb, nazwa "rumba"

Oj, ciężko będzie wytrzymać wiedząc że domek prawie gotowy czeka. Pocieszające jest jednak to, że prawie codziennie jesteśmy w domu.

Po zamontowaniu schodów biorę się za sprzątanie i powolutku można przewozić rzeczy zimowe. ':lol:'

Na razie jednak nie mamy mebli do salonu i szamba więc jeszcze trochę przed nami. Nie wspominam nawet o przestrzeni pod schodami bo tam jeszcze nic nie zamówione. Meble do gabinetu bierzemy z mieszkania bo doskonale tam będą pasować, domówiliśmy tylko biurko i szafę, więc przynajmniej to mamy z głowy.

Jutro zakładają nam drzwi na dole bo czekaliśmy aż skończą podłogi. Jutro zamieszczę zdjęcia skończonej podłogi.

czar_ni - Czy kupiliście już działkę? Napisz co u was?

pozdrawiam

Tym razem to podłoga drewniana :)

(...)

czar_ni - Czy kupiliście już działkę? Napisz co u was?

pozdrawiam

No właśnie jakaś wyjątkowa jak na panel mi się wydawała - naprawdę piękna !! z niecierpliwością czekam na dalsze zdjęcia i przepraszam za nazwanie jej panelem :p. Można spytać o koszt? Mieliśmy mieć podłogę drewnianą ale z jesionu - boję się trochę ,że to będzie za miękkie drzewo jak na salon no i odpadło by też ogrzewanie podłogowe - chociaż co do tego zaczeliśmy się łamać czy jest ono tam potrzebne. Niemniej jednak rozglądamy się za alternatywnymi materiałami na podłogę w salonie. Czytałam tu na forum o podłogach drewnianych typu Woodentic ale cena ok 200 zl/m to dla nas cena lekko zaporowa.

Co u nas? 24 kwietnia mamy termin notariusza więc do tego czasu jeszcze musieliśmy trochę przystopować . Dom staje się coraz bardziej realny i coraz większego pietra mam z tego tytułu. Czy poradzimy sobie ze wszystkim ? Czy zmieścimy się w budżecie ?? :roll:

Mam pytanie jak macie rozwiązane ogrzewanie w kuchni ? Nie jest to wielkie pomieszczenie i chcemy je - tak jak Wy zabudowac meblami praktycznie całkiem. Potrzebny tam kaloryfer ? Czy wystarczy w wykuszu ?

Wow :) to gratuluję, że tak szybko zaczynacie. 24 kwietnia to bardzo bliski termin ':lol:' Czy jest to termin sprzedaży domku o którym wcześniej wspominaliście, czy już termin formalności zakupu działki? napisz coś więcej.Jeśli działki, to jaką wielkość udało się wam znaleźć?

Co do naszej kuchni to mamy tam ogrzewanie podłogowe. Myślę, że spokojnie wystarczy, tym bardziej, że wykusz blisko. Komfort jaki daje stopom ciepełko z podłogi nie równa się temu z kaloryfera a i ściana z kaloryferem trudna do wykorzystania.

Podłoga nie jest z tych najdroższych - ok 80 zł za metr

80 zł za metr to super cena jak za drewnianą podłogę. My myślimy o desce barlineckiej. Mamy obecnie taką w salonie w mieszkaniu i po kilku latach wygląda jak nowa (pomimo dzieci :D i ich zabawek) nie elektryzuje się jak panele, więc stwierdziliśmy, że na podłogę w salonie to tylko Barlinek. Ale ta twoja podłoga Kasiulinko też jest śliczna. Co to za firma i gdzie można takie cuś zobaczyć i pomacać? :D

Czar_ni, zdjęcia będą, ale muszę pojechać na działkę a będzie to pewnie nie wcześniej niż w weekend. U mnie to na razie te schody są tylko wylane a drzwi tymczasowe, więc nie wygląda to tak pięknie jak u Kasiulinki.

Wow :) to gratuluję, że tak szybko zaczynacie. 24 kwietnia to bardzo bliski termin ':lol:' Czy jest to termin sprzedaży domku o którym wcześniej wspominaliście, czy już termin formalności zakupu działki? napisz coś więcej.Jeśli działki, to jaką wielkość udało się wam znaleźć?

No niestety to dopiero termin zbycia nieruchomości. Działek jest sporo -ze względów finansowych patrzymy głównie za 10 arowymi chociaż nie ukrywam ,że chciałoby się więcej :( Teraz po świętach musimy zacząć dzwonić i się umawiać na oglądanie. Nie chcieliśmy wcześniej ,żeby nie zapeszyć ;)

Co do naszej kuchni to mamy tam ogrzewanie podłogowe. Myślę, że spokojnie wystarczy, tym bardziej, że wykusz blisko. Komfort jaki daje stopom ciepełko z podłogi nie równa się temu z kaloryfera a i ściana z kaloryferem trudna do wykorzystania.

też myśleliśmy nad podłogówką w tym miejscu lub wcale ale całkowita rezygnacja z ogrzewania w kuchni to chyba jednak nie jest najlepszy pomysł.

Duśka można spytać jak Wy to rozwiązaliście?

Podłoga nie jest z tych najdroższych - ok 80 zł za metr

piękna jest !! a cena zaskakująco niska jak na ten efekt

My myślimy o desce barlineckiej. Mamy obecnie taką w salonie w mieszkaniu i po kilku latach wygląda jak nowa (pomimo dzieci :D i ich zabawek) nie elektryzuje się jak panele, więc stwierdziliśmy, że na podłogę w salonie to tylko Barlinek.

czy każdy barlinek jest sobie równy ? czy też zalezy to od ceny ? pytam bo mamy 2 psy w tym jeden duży i boję się ,żeby tej salonowej podłogi szybko nie zajechać a ,że planujemy dziecko to będzie już ekstremalne wykorzystanie podłogi. Zastanawiałam się tam nad panelami z myślą używania ich przez kilka lat i zmiany.

Czar_ni, zdjęcia będą, ale muszę pojechać na działkę a będzie to pewnie nie wcześniej niż w weekend. U mnie to na razie te schody są tylko wylane a drzwi tymczasowe, więc nie wygląda to tak pięknie jak u Kasiulinki.

nie spieszy sie - jak narazie mamy dalej niż bliżej do podejmowania decyzji jakie mają być schodki do domu niemniej jednak z jakiegoś Twojego wcześniejszego opisu wywnioskowałam ,że będziecie mieć coś podobnego do tego co ja chcę : wejście z jednej strony - reszta barierki ?

czar_ni Wielkie gratulacje. Jak kasa jest na koncie to już można działać. Rzeczywiście trudno podjąć decyzję o zakupie działki. Tam przecież całe życie będzie się mieszkać. Tak sobie teraz pomyślałam jak to było u nas. U nas to była decyzja chwili :D . Pamiętam mąż dzwoni i pyta - Kasia, działki są na sprzedaż -kupujemy? -została ostatnia.Jeszcze tego samego dnia pojechaliśmy obejrzeć i od razu się zdecydowaliśmy. Czyste szaleństwo. nie mieliśmy żadnego zamiaru budowy domu. Tylko tak, aby móc gdzie sobie gdzieś pojechać. A potem jak była działka to zaczęliśmy szukać projektu. kupiliśmy projekt to postanowiliśmy zalać fundamenty i tak do dnia dzisiejszego krok po kroku. Oj, fajnie tak powspominać :) Ogólnie mogę stwierdzić, że budowanie domu to wielka przygoda.