Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż części nieruchomości - podatek

pierwek

Recommended Posts

Witam

W tej chwili jest takie prawo że można nie zapłacić podatku od sprzedaży mieszkania (w którym jesteśmy zameldowani przynajmniej od 12 mcy) jeżeli w ciągu roku od sprzedaży zameldujemy się w nowym swoim mieszkaniu - ta ulga prawdopodobnie zniknie w 2009r ponieważ zniknie obowiązek meldunkowy (gdzieś o tym czytałem)

teraz pytanie - a co jeżeli sprzedam część nieruchomości w której jestem obecnie zameldowany? np tylko 1 pokój z mieszkania jakie obecnie posiadam i przeznaczę te pieniądze na wykończenie domu? - co wtedy z podatkiem od sprzedaży tego pokoju? I zamelduje się w nowym domu?

Pytanie 2

jak przeprowadzić taką operację sprzedaży? W księdze wieczystej mieszkania mam wpis że w skład tej nieruchomości wchodzi mieszkanie 2 pokojowe i pokój na poddaszu - ten pokój chciałbym sprzedać sąsiadce...

jak to wygląda - wykreśla się ten pokój z mojej księgi a dopisuje do jej?

pozdrawiam

we wszelkich sprawach podatkowych BARDZO POLECAM

INFORMACJĘ PODATKOWĄ [państwową]

tel.0 801-055-055

od 7:00do 18:00

za to płacimy z naszych podatków...

przygotuj sobie zestaw pytań i wariantów i specjalista podatkowy wszystko ci ładnie opowie

miej coś do pisania bo mówi szybko...

Pozdr

• 2 weeks później...

Nikt Ci nie zabroni.

Tylko umowa będzie dotyczyła świadczenia niemożliwego do spełnienia. Jeśli pokój, który chciałbyś sprzedać nie jest odrębną nieruchomością (a stanowi tylko jako izba część składową lokalu) musiałbyś najpierw ustanowić odrębną własność pokoju (izby) jako odrębnej nieruchomości.

Inaczej będzie jak u Barei.