pierwek 09.06.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Witam W tej chwili jest takie prawo że można nie zapłacić podatku od sprzedaży mieszkania (w którym jesteśmy zameldowani przynajmniej od 12 mcy) jeżeli w ciągu roku od sprzedaży zameldujemy się w nowym swoim mieszkaniu - ta ulga prawdopodobnie zniknie w 2009r ponieważ zniknie obowiązek meldunkowy (gdzieś o tym czytałem) teraz pytanie - a co jeżeli sprzedam część nieruchomości w której jestem obecnie zameldowany? np tylko 1 pokój z mieszkania jakie obecnie posiadam i przeznaczę te pieniądze na wykończenie domu? - co wtedy z podatkiem od sprzedaży tego pokoju? I zamelduje się w nowym domu? Pytanie 2 jak przeprowadzić taką operację sprzedaży? W księdze wieczystej mieszkania mam wpis że w skład tej nieruchomości wchodzi mieszkanie 2 pokojowe i pokój na poddaszu - ten pokój chciałbym sprzedać sąsiadce... jak to wygląda - wykreśla się ten pokój z mojej księgi a dopisuje do jej? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 13.06.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 we wszelkich sprawach podatkowych BARDZO POLECAM INFORMACJĘ PODATKOWĄ [państwową]tel.0 801-055-055 od 7:00do 18:00 za to płacimy z naszych podatków... przygotuj sobie zestaw pytań i wariantów i specjalista podatkowy wszystko ci ładnie opowie miej coś do pisania bo mówi szybko... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 22.06.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Taka sprzedaż jest niemożliwa, gdyż pokój nie stanowi (tak sądzę )odrębnej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.06.2008 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 wszystko można sprzedać - kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 24.06.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Nikt Ci nie zabroni.Tylko umowa będzie dotyczyła świadczenia niemożliwego do spełnienia. Jeśli pokój, który chciałbyś sprzedać nie jest odrębną nieruchomością (a stanowi tylko jako izba część składową lokalu) musiałbyś najpierw ustanowić odrębną własność pokoju (izby) jako odrębnej nieruchomości. Inaczej będzie jak u Barei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.06.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 mam w KW taki zapis że mieszkanie składa się z 2 izb na parterze i jednej na poddaszu - nie widzę problemu żeby wykreślić z mojej KW ten pokój na poddaszu a dopisać ten pokój do KW sąsiadki przecież nie będę zakładał oddzielnej KW dla pokoju żeby go sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts