Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Policzyłem sobie ile będzie m2 ściany (16,3m2) przez co to przemnożyć jaki współczynnnik aby wiedzieć ile zamówić bloczków z BK na ściankę działową ?

a - szerokość pustaka

b - wysokość pustaka

1m2 : (a x b)

I jak tu nie być za matmą na maturze ;)

Na upartego zawsze można to sobie narysować w odpowiedniej skali. Wtedy też będziesz wiedzieć ile i jakich odpadów będzie. Bo nie zawsze czysta matematyka się nada. Bo odpadów może być sporo, których nie da sie wykorzystać w dalszej części murowania. Ale to już dla wprawnych graczy.

Zawsze trzeba pamiętać o marginesie bezpieczeństwa. Aedifico dał 2%. Można do 10% w przypadku materiałów, które się nie zmarnują.

Ewentualnie w przypadku materiałów, które łatwo dokupić, można najpierw obliczyć pi razy oko i potem dokupić już konkretną ilosć braków. Ja tak zrobiłem u siebie stawiając dwie ścianki na dole. Najpierw mniej więcej pomierzyłem, przeliczyłem i wyszło mi n sztuk. Tyle zamówiłem i zacząłem murować. Na koniec zostało mi 2 rzędy do wymurowania i już konkretnie wylliczyłem ile brakło. Tyle przywieźli i po całym murowaniu zostały tylko odpady, któych nie dało się wykorzystać ponownie.

Ja bym kupiła 115 szt. (590 x 240 x 240), ale maturę dawno zdawałam :roll:

:-?

Dokładnie jakoś tak wychodzi. 16,3m2 / (0,59*0,24) daje nam 115,11 sztuk.

Atomic liczył dla spoiny 1,5cm i wtedy miał 105,95.

Ale niestety nie wiemy jak Malobert chce tą ścianę murować - na klej czy na zaprawę. Bo jak na klej, to spoina jest pomijalnie cieńka.

Nie znamy też wymiarów otworu, więc nie wiemy jakie będą odpady. Dlatego wstępnie można kupić 115 sztuk i potem dobrać, jeżeli braknie.

dzięki za lekcję matematyki :)

najbardziej profesjonalnie podszedł do tematu Barbarossa

a teraz przy okazji, może ktoś pamięta ile pustaczków o gr 12cm wchodzi na typową paletkę ?

a teraz przy okazji, może ktoś pamięta ile pustaczków o gr 12cm wchodzi na typową paletkę ?

a może odpal gogelki w dowolnej przeglądareczce i będziesz znał odpowiedź ?

:roll:

Na paletę wchodzi 96 szt pustaków BK "12"

Na paletę wchodzi 96 szt pustaków BK "12"

no niekoniecznie, moze być też 80szt.