Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wniosek o warunki zabudowy

Zenon Ćwik

Recommended Posts

Chcę wystąpić o WZ, nie mając jeszcze projektu. Powiem więcej, nie mając nawet podejrzeń jak ten dom będzie wyglądał:) krótko mówiąc, nie wiem czego chcę, ale na pewno chcę takie WZ, aby w przyszłości móc się w nie wpasować i stąd pytanie:

czy można określić parametry budynku w następujący sposób?

ilość kondydnacji: 1-3

długość: 0-20 m

szerokość 0-20m

technologia wykonania: tradycyjna murowana lub drewniana szkieletowa

odprowadzenie ścieków : szambo lub przydomowa oczyszczalnia ściekow

zapotrzebowanie na wodę 3-5 m3/os

opcjonalnie: podpiwniczenie i poddasze użytkowe....

itp, itd....

wolno robić takie zapisy, zabezpieczające szeroki wachlarz rozwiązań na przyszłość??

Nie chciałbym za rok występować o te warunki ponownie....

z góry dziękuję za wszelką pomoc,

z.

zacznij od przeczytania definicji § 3.rozporządzenie bo musisz używać poprawnych sformułowań

całe rozporządzenie jest tu

a ja bym podawała max, bo jakoś 0metrów mi nie pasuje, czasem min jak trzeba ale ja tu jestem kiepski doradca

No właśnie, masz rację co do terminologii - nie pomyślałem o tym. Ale przyznasz, że trudno jest tak to opisać by nie zawężać sobie możliwości? Liczę na opinie forumowiczów:)

pewnie trudno, nie wiem, bo chyba jestem na tym forum jedyną niebudującą :D

ale zawsze radzę przemyśleć wniosek, bo szkoda czasu

np z tego co napisałeś o kndygnacjach od 1-3 to trudno mi trochę laikowi zorientować się czy ty chcesz nadziemne czy w tym jest podziemna, co z użytkowym poddaszem

powinieneś pisać precyzyjnie nap ...do dwóch konygnacji nadziemnych, w tym z dopuszczeniem poddasza użytkowego oraz z dopuszczeniem kondygnacji podziemnej, tak mi się wydaje bo nie wczytywałam się w rozporządzenie

albo np poziom posadowienia - jeśli płaski teren to pomiń, ale jeśli skarpa to napisz na jakiej mw rzędnej bo wtedy będzie wiadomo co chcesz - czy wrzynasz się w skarpę czy podniesisz poziomu parteru

co do pokrycia dachu? :D pojęcia nie mam ale może np w nawiązaniu do zabudowy w sąsiedztwie jeśli tam są różne materiały, jest jeszcze sporo konsekwencji finansowych, np garaż wbudowany i garaż przylegający chyba ???? coś jest na rzeczy, ograniczeń typu odległości szambo i oczyszczalnia, dla oczyszczalni musisz mieć dużą działkę i nie musi być pozwolenie na budowę

ale co ja się mądrze, masz to sobie wyobrazić oświetlenie, dojazd, ścieki.........................i tak masz napisać żeby było czytelne ale bez detali tam gdzie nie chcesz

pewnie trudno, nie wiem, bo chyba jestem na tym forum jedyną niebudującą :D

ale zawsze radzę przemyśleć wniosek, bo szkoda czasu

np z tego co napisałeś o kndygnacjach od 1-3 to trudno mi trochę laikowi zorientować się czy ty chcesz nadziemne czy w tym jest podziemna, co z użytkowym poddaszem

powinieneś pisać precyzyjnie nap ...do dwóch konygnacji nadziemnych, w tym z dopuszczeniem poddasza użytkowego oraz z dopuszczeniem kondygnacji podziemnej, tak mi się wydaje bo nie wczytywałam się w rozporządzenie

albo np poziom posadowienia - jeśli płaski teren to pomiń, ale jeśli skarpa to napisz na jakiej mw rzędnej bo wtedy będzie wiadomo co chcesz - czy wrzynasz się w skarpę czy podniesisz poziomu parteru

co do pokrycia dachu? :D pojęcia nie mam ale może np w nawiązaniu do zabudowy w sąsiedztwie jeśli tam są różne materiały, jest jeszcze sporo konsekwencji finansowych, np garaż wbudowany i garaż przylegający chyba ???? coś jest na rzeczy, ograniczeń typu odległości szambo i oczyszczalnia, dla oczyszczalni musisz mieć dużą działkę i nie musi być pozwolenie na budowę

ale co ja się mądrze, masz to sobie wyobrazić oświetlenie, dojazd, ścieki.........................i tak masz napisać żeby było czytelne ale bez detali tam gdzie nie chcesz

No masz absolutnie rację, ja tak tylko palnąłem te 1-3 kondygnacje. Ograniczenia odległościowe to już osobna sprawa - łącznie mam 1 ha do dyspozycji, wiec mam tę pewność że się zmieszczę. Chodziło mi bardziej o fakt, czy w ogóle jest możliwe tak szeroko i niejednoznacznie opisywać parametry. Jak mnie ktoś w tym utwierdzi, zacznę pisać dbając o odpowiednią urzędowo - budowlaną "poetykę" :) Mam "ambicję" napisać tak, by dało się z tego zbudować zarówno domek jednorodzinny jak i kościół wielowyznaniowy;). No, trochę mnie poniosło....:)

• 4 months później...
Na początku musisz znać wymiary działki,potem złoż wniosek do wodociągów,energetyki ,gazowni o warunki przyłączenia ,potem proponuję upatrzeć sobie jakiś domek z gotowych projektów a potem udaj sie do gminy po wniosek o WZ ,wypełnij wniosek (o pomoc popros panią z gminy lub architekta lub sama,to żadna trudność -łatwizna)+mapki wg załącznika WZ

Witam

Mam pytanko, może ktoś będzie wiedział i mi pomoże, kupiłam działkę na której powstanie domek jednorodzinny, właściciel tych działek złożył wniosek o warunki zabudowy i dostał tą decyzję, teraz jak już ja z mężem jesteśmy właścicielami to teraz żeby dostać decyzję na budowę musimy mieć WZ na siebie, w starostwie powiedzieli mi że muszę zrobić przeniesienie WZ na właścicieli obecnych czyli na nas a jak się udałam do gminy to oni wywalają oczy i mówią ze to się załatwia w gminie, więc gdzie mam w końcu złożyć ten wniosek o przeniesienie.

Pozdrawiam

• 7 months później...

czy ktos sie orientuje jak wpisuje sie we wniosku parametry techniczne-tj. zapotrzebowanie na wode(m3/dobe), energie elektr.(kW) cieplna(kJ), gaz(m3/dobe- kociol gazowy, kuchenka 4 palnikowa itp), ilosc odprowadzanych sciekow (m3/dobe)-dla domu jednorodzinnego

z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje i pomoc!!!!

• 1 month później...
czy ktos sie orientuje jak wpisuje sie we wniosku parametry techniczne-tj. zapotrzebowanie na wode(m3/dobe), energie elektr.(kW) cieplna(kJ), gaz(m3/dobe- kociol gazowy, kuchenka 4 palnikowa itp), ilosc odprowadzanych sciekow (m3/dobe)-dla domu jednorodzinnego

z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje i pomoc!!!!

nikt widzę nigdy nie składał takowego wniosku :roll: :wink: wiec sama sobie odpowiem....może trochę pożytku będzie i komuś się przyda:

woda- ok. 5 m3/dobę

gaz- 3,7 m3/dobę

energia elektr.- 14 kW