Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkrętarka, wkręty do drewna.

kuba2000

Recommended Posts

Witam.To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że nie zostanie wyśmiany :) Otóż jestem nikim innym jak chyba laikiem a moje pytanie jest następujące:

Jeśli chcę jakiś drewniany przedmiot przymocować do innego drewnianego przedmiotu za pomocą wkrętu do drewna (przykładowo:szczebelkę do drabiny), to czy najpierw muszę wywiercić otwór za pomocą wiertła w tej szczebelce czy od razu mogę za pomocą wkrętarki montować wkręt? Pytam dlatego bo wczoraj fachowcy wstawiali u nas okno plastykowe(dokładnie do balkonu) i widziałem jak Pan najpierw wywiercał otwory w plastyku a potem wkrętarką wkręcał wkręt(łączący plastyk z plastykiem)

Aha jeszcze jedno: szukałem w necie ale nic nie mogę znaleźć.Może ktoś podać namiary do jakichś ogólnych zasad korzystania z wkrętarki czy wiertarko-wkrętarki?Bo nie chcę zacząć czegoś źle robić...

zależy od materiału i używanych wkrętów.

jak będziesz łączył elementy z miękkiego drewna (np sosna) - to od razu wkręt, jeśli twarde (dąb, drewno egzotyczne, czy inne materiały jak metal, plastik, itp) to lepiej nawiercić, większa szansa, że żaden z poszczególnych elementów nie pęknie.

Moim zdaniem jeżeli będziesz się decydował na wkrętarkę akumulatorową to lepiej wziąć tą z górnej półki i najlepiej, żeby miała 2 akumulatory na zmianę. Luksus, jeżeli będzie miała możliwość wpięcia do prądu i pracy bez baterii.

Inaczej skończyć się może, że w połowie pracy akumulator się skończy i trzeba będzie zakończyć pracę.

Dzięki za odpowiedzi.A co z bitami/grotami do wkrętarek? Czy jeśli nie nawierce to mogą one ulec uszkodzeniu?

A jeśli zdecyduję się na wiercenie to jakiego rozmiaru wiertła używać?Mniejszej średnicy od wkręta? Takiej samej?

Czy przed przystąpieniem do wkręcania wkręt mam najpierw lekko wpuknąć młotkiem ?

A jeśli zdecyduję się na wiercenie to jakiego rozmiaru wiertła używać?Mniejszej średnicy od wkręta? Takiej samej?

Jak przyjrzysz się rysunkowi poglądowemu powyżej, zobaczysz, że średnica otworu ma być zblizona do średnicy trzonu wkręta (czy jak to się fachowo nazywa) - tej części bez spiralki

Czy przed przystąpieniem do wkręcania wkręt mam najpierw lekko wpuknąć młotkiem ?

To zależy jakie masz wkręty. Ja ostatnio wkręcałem trochę wkrętów do płyty OSB. W przypadku uniwersalnych (takich żółtawych) wbicie lekkie wkręta powodowało, że łatwiej się wkręcał. Potem kupiłem czarne fosforyzowane i te wchodziły już jak w masło.

A co z bitami/grotami do wkrętarek? Czy jeśli nie nawierce to mogą one ulec uszkodzeniu?
Mogą ulec uszkodzeniu jeżeli będą złej jakości a wkręt będzie się kiepsko wkręcał. Wtedy bit zacznie się ślizgać po główce wkręta i może ulec uszkodzeniu.

Pamiętaj o dobrym dopasowaniu bit - wkręt - wtedy minimalizujesz możliwość ślizgania się a co za tym idzie uszkodzenia zarówno bit'a jak i główki wkręta.

Jeszcze ostatnia wskazówka, gdy już nawiercisz otwór pilotujący, możesz sfazować ten otwór tak, aby chowała się w nim główka wkrętu. Frezy do wiertarek lub ręczne, które do tego służą, można nabyć na przykład w Leroy-merlin. Połączenie będzie ładne, łeb schowany, a drewno pod nim nie będzie zgniecone.

Jeśli chodzi o mocniejsze połączenia, jak właśnie szczebelków w drabinie, to możesz rozważyć użycie tzw. konfirmatów, takich typowych wkrętów meblowych, z ampoulowym łbem. O tyle jest to wygodne, że za jakieś 15 złotych można kupić wiertło z nakładką frezującą, które pozwala na wywiercenie za jednym razem otworu z dwiema średnicami na całej długości (bo konfirmat tak ma) i na dodatek na koniec fazuje otwór właśnie pod łeb.

To ja też coś dopiszę

Jeśli chodzi o bity to tylko i wyłącznie firmowe np. Stanley. Wynalazki z promocji z marketu budowlanego zniszczą ci się po pół godziny pracy. Do płyt g-k są końcówki z ogranicznikiem, tak że łepek zawsze się chowa delikatnie pod poziomem płyty a nie wchodzi za głeboko

Jeśli chcę jakiś drewniany przedmiot przymocować do innego drewnianego przedmiotu za pomocą wkrętu do drewna (przykładowo:szczebelkę do drabiny), to czy najpierw muszę wywiercić otwór za pomocą wiertła w tej szczebelce czy od razu mogę za pomocą wkrętarki montować wkręt?

Jeśli masz zwykłe wkręty do drewna, lub bardzo twarde drewno to wiercisz najpierw. Jeśli masz wkrety typu spax, to możesz od razu wkręcać, chociaż nie uda się w bardzo twardym drewnie. Równiez jeśli element drewnianiy jest cienki i jest ryzyko pekniecia to lepiej wtedy tez nawiercic.

Do płyt g-k są końcówki z ogranicznikiem, tak że łepek zawsze się chowa delikatnie pod poziomem płyty a nie wchodzi za głeboko

Końcówki z ogranicznikiem, jak to wygląda, bo pierwszy raz słyszę?

Do płyt GK używam wkrętarki wysokoobrotowej ze sprzęgłem, co umożliwia regulację głębokości wkręcania wkrętu, ale końcówki (bity) są zwykłe.

Tak mniej więcej sobie wyobrażałem z Twojego opisu. Na pewno rozwiązanie dobre, jak ktoś nie ma odpowiedniej wkrętarki (która jednak swoja drogą polecam wszystkim chcącym samodzielnie przykręcać dużo płyt).

Przy płytach kg bardziej niż sprzęgło przydaje się wkrętarka z magazynkiem i ogranicznikiem :) Sprzęgło niestety trudno wyregulować tak, żeby dawało jednolite rezultaty, ale owszem działa jako tako.

Wyregulowałem raz na samym poczatku (3-4 wkrety na próbę) i całe poddasze zrobiłem.

to i ja przylacze sie do tematu sam metoda prob i bledow przykrecilem juz polowe domu plytami k/g ale najwiekszy problem mam z sufitami

ktoregos razu widzialem u jednego fachowca dlugi bit z oslona i wydaje mi sie ze nie bylo to sprzeglo tylko oslona ktora trzyma wkret na bicie (co zapobiega wkretowi ucieczke np na podloge :p ) w miare jak wkret chowal sie w plycie oslona zjezdzala w strone wkretarki

wie ktos moze o co mi chodzi i gdzie moge kupic cos takiego??

Przy płytach kg bardziej niż sprzęgło przydaje się wkrętarka z magazynkiem i ogranicznikiem :)

tego jeszcze nie widzialem co to jest i jak wyglada bo po nazwach moge sie domyslac do czego sluzy