Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co w pierwszej kolejności decyduje o wyborze projektu:  

152 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co w pierwszej kolejności decyduje o wyborze projektu:

Recommended Posts

Dałem funkcjonalność wnętrza, a przede wszystkim

- garaż w bryle

- spiżarnia przy kuchni

- gabinet na parterze

- duża łazienka na górze

- 3 pokoje na górze

- miejsce na garderobę

- prosta bryła

- odpowiednie usytuowanie pomieszczeń na dole - kuchnia od frontu, salon od tyłu

- schody nie w salonie

- zaplanowany kominek

Ja też wybrałam funkcjonalność wnętrza, aczkolwiek wygląd zewnętrzny domu jest dla mnie równie ważny. Nie chciałabym mieszkać w funkcjonalnym domu, który mi się nie podoba z zewnątrz, ale też nie zamieszkałabym w pięknym domu nie spełniającym wewnątrz moich wymagań.

Mogłabym w zasadzie podpisać się pod wszystkim tym co wskazał Trociu. Może za wyjątkiem spiżarki, moja nie jest w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni, aczkolwiek blisko i uważam to za wygodne rozwiązanie.

Dodałabym jeszcze osobne pomieszczenie na pralnio-suszarnię - jak dla mnie niezbędne.

Ja postawiłam na "tylko ten". Dla mnie "tylko tym" mógł zostać projekt, w którym spełnione były wszystkie kryteria z ankiety a oprócz tego to irracjonalne przekonanie. Baaaardzo długo szukaliśmy projektu, który spełniałby wszystkie warunki. Nie było :cry: Mam projekt indywidualny i żadnych zastrzeżeń :)

nasz domek przede wszystkim musiał mieć małą powierzchnię i układ pomieszczeń pasujący do usytuowania naszej działki.

Potem przychodziła kolej na:

garaż w bryle budynku,

kuchnia i pomieszczenie gospodarcze blisko garażu i wejścia,

łazienka z oknem.

To co znaleźliśmy idealnie spełnia nasze wymagania. Niestety minusem jest duża odległość łazienki od kotłowni.

Budujemy Zenita z pracowni Domowe Klimaty.

marta

• 4 weeks później...
*powierzchnia domu

*funkcjonalność wnętrza + użytkowe poddasze

*garaż w bryle domu

*wygląd zewnętrzny

*wc na dole z oknem

*sypialnia na poddaszu od strony ogrodu

podpisuje sie rekami, nogami i czym tam jeszcze da się pisać. Za wyjątkiem sypalini na ogród. Tę lokalizację zagrabiło podstepnie dziecko. My mamy na ulicę. mało uczęszczana ale jednak ulicę

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mój dom musiał mieć :

1. oddzielne mieszkanie 2 pokoje, kuchnia łazienka

2. mieścić sie na działce o 17 m wjeździe ( i nie na jej końcu

3. mieć garaż 2 stanowiskowy w bryle.

Ponieważ niewiele projektów posiada te 3 cechy - szukanie trwało długo :)

• 2 weeks później...

Ja dodam, że projekt, a w zasadzie dom, musi mieć "to coś".

Funkcjonalnośc wnętrza to podstawa ale oko też powinno być "na czy zawiesić".

Poza tym, według mnie, o klasie projektu świadczy ilośc zmian nanoszonych po jego zakupie.

Jeśli przy takiej obfitości biur projektowych i ich "produktów" na kupionym projekcie wykonujemy dziesiątki zmian , to cos jest nie tak (pomijam zmiany związane z WZ).

Ale o gustach się nie dyskutuje.Trzeba je uszanować.

Inaczej w całym kraju wszystkie domy będą jednakowe. a tego chyba nie chcemy?

pozdrowienia dla inwestorów ;)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Zawrcanie głowy z ta funkcjonalnością, wiadomo ze dom musi być funkcjonalny i że dla każdego oznacza to cos troszkę innego.

Jak szukałam projektu miałam kilka rzeczy które dom musi mieć koniecznie:

- uzytkowe poddasze bez różnicy poziomów dachu czy podłogi mimo dachu 2 spadowego złamanego w L lub T (obniżenie stropu, lub dachu nad garażem z miejsca wykluczało projekt)

- kuchnię z widokiem na furtkę i ogród (czyli okna na 2 ścianach)

- garaż na 2 samochody

- pokój gościnny na dole

- sypialnię rodziców po przeciwnej stronie 2 bliźniaczych sypialni dla dzieci (im dalej tym lepiej :wink: )

- przestronny, jasny wiatrołap

- brak długich wąskich krętych, ciemnych korytarzyków i nieregularnych w kształcie pokoi

- schody w zamkniętej klatce schodowej a nie na środku salonu

Dodatkowe zachęty to:

- spiżarnia, garderoba, taras, kominek, otwarta biblioteczko-pracowna na poddaszu, spore pomieszczenie gospodarcze, oszczędna bryła domu z zewnątrz

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
My mamy nietypowe potrzeby, musza być dwa pokoje na parterze ( ze względu na chore osoby) i trzy sypialnie na górze. Dlatego na pierwszym miejscu musi być brana pod uwagę funkcjonalność. Potem wielkość domu i oczywiście koszty budowy. Wszystko musi współgrać z sobą. :wink: