Bartt 18.09.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Dostępne mi podręczniki czytelnie opisują zależność pomiędzy poziomem posadowienia fundamentów a typem podłoża - niewysadzinowy min. 50cm - wysadzinowy poniżej gł. przemarzania gruntu milczą zaś o regułach związanych z poziomem wód gruntowych. Jeśli ktoś je zna proszę o wspomożenie informacją lub stosownym linkiem Konkretnie mam tak: 30cm humusu, 30cm piasków średnioziarnistych, reszta w głąb piski gruboziarniste (czyli bardzo OK ) Niestety wiosną lustro wód gruntowych na poziomie 70-80cm. 1 - Pytanie jak najniżej można posadowić fundament. 2 - Co zmienić w jego konstrukcji by ew. móc posadowić go głębiej (np. ławy zastąpić płytą fundamentową?...) Szykuję się do merytorycznej dyskusji z konstruktorem i muszę mieć mocne podstawy i nie chcę by mnie zagadał wykorzystując brak wiedzy Z góry dziękuję za konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 19.09.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Cześć, Ja mam 30cm humus, 30 cm piasek i później glina, woda na wiosnę na -10 cm. W/g projektu posadowienie jest na -0,5 i obsypanie ziemią do +0,6. Nie wiem na ile to ważne - wierzch ław jest właśnie na -0,10 czyli na poziomie lustra wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczk 19.09.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 PN-81/B-03020: Głębokość posadowienia powinna spełniać następujące warunki: a) zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5 m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5 m wymaga uzasadnienia, b) w gruntach wysadzinowych głębokość posadowienia nie powinna być mniejsza od umownej głębokości przemarzania hz, którą należy przyjmować zgodnie z rys. 1, dla danej części kraju; głębokość przemarzania należy mierzyć od poziomu projektowanego terenu lub posadzki piwnic w nieogrzewanych budynkach; Do gruntów wysadzinowych zalicza się wszystkie grunty zawierające więcej niż 10% cząstek o średnicy zastępczej mniejszej niż 0,02 mm oraz wszystkie grunty organiczne, c) przy posadowieniu poniżej poziomu piezometrycznego wód gruntowych składowa pionowa (skierowana do góry) ciśnienia spływowego j nie powinna przekraczać (patrz norma); wymaganie to obowiązuje również w okresie wykonywania robót fundamentowych, d) przy występowaniu w podłożu gruntów pęczniejących lub warunków sprzyjających wysychaniu, nawilgacaniu lub zamarzaniu gruntów spoistych, należy stosować odpowiednie środki zabezpieczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts