blasfemia 10.06.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Witam serdecznie Mam domek drewniany, sporo robiłem w nim sam, m.in. instalację elektryczną. Nie robiłem puszek/rozetek nad każdym punktem lecz kilka (cztery) "centralnych" puszek połączeniowych, wszystkie kable w peszlu, plus sporo peszla pustego/zapasowego oraz sporo wolnego miejsca w rozdzielni. Przyszedł czas na system alarmowy, peszel na kable mam już pociągnięty, położenie czujek i pozostałych elementów instalacji zaplanowałem sobie wcześniej. Czujek, centrali, klawiatur itd. itp. jeszcze nie mam. Pierwotnie zamierzałem wykonać system alarmowy całkowicie niezależnie od instalacji elektrycznej. Jednak teraz zastanawiam się nad wykorzystaniem centrali alarmowej do automatyzacji niektórych zdarzeń w domku. Z tego co gdzieś przeczytałem/usłyszałem, centrala Integra firmy Satel posiada sporo możliwości do wykorzystania w tym kierunku. Chciałbym zacząć od wykorzystania czujek ruchu do wyłączania oświetlenia po wyjściu osoby np. z kuchni. Nie wiem jednak, czy mogę wykorzystać system alarmowy do czegoś takiego, system alarmowy to instalacja tzw. niskonapięciowa, natomiast instalacja elektryczna u mnie to oczywiście 230V, włączniki światła standardowe a nie jakieś dzwonkowe, nie mam żadnych przekaźników bistabilnych i innych tego typu bajerów. Specjalistą od elektryki/elektroniki nie jestem, z wykształcenia jestem księgowym, z zamiłowania programistą, z elektryki to tylko tyle liznąłem, żeby zrobić instalację i wyposażyć rozdzielnię w podstawowe aparaty (kilka różnicówek, lampki kontrolne, gniazdko awaryjne, wył. nadprądowe). Dlatego proszę o pomoc i odpowiedź przede wszystkim na pytanie: czy mogę wykorzystać system alarmowy do automatyzacji części elementów instalacji elektrycznej (głównie oświetlenie ale nie tylko) jeżeli instalację elektryczną już mam wykonaną. Jeżeli musiałbym wymieniać włączniki światła, wymieniać kable to dam sobie z tym spokój, aż tak bardzo mi na tym nie zależy, ale może sda się to jakoś zrobić? Z poważaniemMarcin.D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.06.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Witaj Oczywiście, że możesz wykorzystać system alarmowy do sterowania lampami, gniazdkami (ogólnie 230V), ale musisz zdecydowanie przerobić swoją instalację. Pollega to np. na ty, że lampa którą chcesz załączać nie tylko wyłącznikiem, ale także systemem alarmowym musi być załączana przekaźnikiem, A więc obok swojej rozdzielni elektrycznej musisz zabudować drugą rozdzielnię z przekaźnikami (albo przekaźniki umieścić w dotychczasowej rozdzielni, ale nie polecam). Przekaźnikiem załączasz lampę, a przekaźnik możesz załączać- wyłącznikiem, albo centralką alarmową.Oczywiście wymaga to prowadzenia kabli-od przekaźnika do lampy, od centralki do przekaźnika, od wyłącznika do przekaźnika. Trochę jest tych kabli , dlatego najprościej takie rzeczy robić już przy projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blasfemia 12.06.2008 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Dzięki za odpowiedź Co to prowadzenia kabli to nie ma problemu. W tej chwili mam zrobioną instalację elektr. na parterze, nie robię puszek nad każdym włącznikiem, gniazdkiem itd. lecz kilka puszek/skrzynek centralnych. Akurat kable od pomieszczeń na parterze, w których chciałem zastosować czujki do załączania oświetlenia (a właściwie do wyłączania światła zostawionego przez dzieci), zbiegają się w skrzynce tuż przy rozdzielni, położyłem też trochę pustego peszla na ewentualne przyszłe modyfikacje. Na poddaszu instalacji jeszcze nie zrobiłem. Co do przekaźników. Co to za przekaźniki? Jaka jest nazwa "handlowa"? I dlaczego nie poleczasz ich montażu w rozdzielni elektrycznej? Mam sporo wolnego miejsca w rozdzielni. Kolejne pytanie dotyczy włączników świtłą. Mam zakupione i częściowo zainstalowane zwkłe tradycyjne włączniki (klawiszowe, niektóre pojedyncze, niektóre podwójne). Czy przy zaproponowanym przez Ciebie rozwiązaniu takie tradycyjne włączniki mogą być zastosowane, czy muszę kupić inne? Słyszałem gdzieś nazwę włącznik chwilowy (dzwonkowy), ale te włączniki to chyba są do instalacji całkowicie niskonapięciowej. Z góry dzięki za odpowiedzi Z poważaniemMarcin.D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.06.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Nie ma problemu z Twoimi wyłącznikami. Mogą być takie jak masz. Tylko jak załączysz mim światło, to centralka i tak go nie wyłączy. Aby móc np. Załączyć światło wyłącznikiem, a wyłączyć centralką, potrzebujesz wyłącznika typu dzwonkowego.Zanim przystąpisz do prac, narysuj sobie schemat.Dlaczego nie polecam stosowania tego w rozdzielni głównej- żeby nie mieszać, niskiego i wysokiego napięcia. A ile masz miejsca w swojej?Musisz tam wsadzić trafo, prostownik, (bo centralka dysponuje jedynie napięciem stałym więc takie też muszą być przekaźniki) przekaźnik...Jak również zobacz jakie funkcje twoja centralka (lub Twoja przyszła centralka) oferuje.Z doświadczenia wiem, że zwykły czujka ruchu nie zawsze sygnalizuje obecność.Jak np. usiądziesz przy gazecie, to po 40 sekundach czujka stwierdzi brak osoby i wyłączy Ci światło... pomachasz ręką i się zapali, ale czy to jest wygodne?... Generalnie zainteresuj się domami inteligentnymi, dobre okablowanie to podstawa. Ja żałuję że nie mam np. sterowania żaluzjami zdalnego... Brakuje jednej małej wiązki do pełni szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blasfemia 13.06.2008 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Dzieki za info Decyzja zapadla: na razie instalacja elektryczna bedzie na zwyklych wlacznikach, alarmowa bedzie calkowicie niezaleznie, tylko do funkcji typowo alarmowych. Nie mam teraz czasu, i przede wszystkim pieniedzy zeby sie bawic w inteligentne instalacje, a chce sie jak najszybciej wprowadzic. Okablowanie do obu instalacji prowadze w peszlach (domek mam drewniany ocieplany od wewnatrz wełna, wykonczenie to płyty gipsowo-kartonowe, mam więc sporo miejsca do chowania instalacji pod płytami). Do kazdej puszki instalacyjnej (gniazdka, wlaczniki) poprowadze dodatkowe peszle, tak aby kiedys w przyszlosci moznabylo wciagnac tam inne okablowanie. Domek mam nieduzy, prosta bryla, dodatkowego peszla bedzie nieduzo, a peszel nie jest specjanie drogi. W rozdzielni elektrycznej zamontowanej na parterze bede mial sporo wolnego miejsca. Centrala alarmowa (plus akumulatory, mogul gsm i inne takie) bedzie zainstalowana w szafce w pomieszczeniu na poddaszu uzytkowym, niemal tuz nad rozdzielnia elektryczna. Odleglosc od rozdzielni elektrycznej do szafki z centrala alarmowa bedzie wynosila ok. 2 m. , poprowadze miedzy nimi kilka kawalkow peszla, na przyszle ewentualne polaczenia miedzy obu "sterowniami". Dodatkowo scianke dzialowa, w ktorej bedzie schowana szafka z centrala alarmowa, zrobie tak zeby w przyszlosci mozna bylo wyciac kawalek plyty gipsowo-kartonowej i wsadzic tam druga szafke czy to na przekazniki, czy inne ustrojstwo zalezne od wybranej w przyszlosci koncepcji nadania mojemu domkowi modnej ostatnio inteligencyji Z pozdrowieniami Marcin.D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 13.06.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 to rozsądne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.06.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Szanowni Panowie, nie da się zrobić inteligentnej instalacji elektrycznej na przewodach tradycyjnej instalacji. Gdyby połozyć wcześniej czwarty przewód w instalacji to byłoby to możliwe. jest tu na forum sporo watków na ten temat w dziale "wymiana doświadczeń". o instalacjach alarmowych też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 20.06.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Nikt o tym nie mówi aby na zwykłej sieci robić sieć inteligentną. Wstawka o sieci inteligentnej była tylko po to, aby pokazać, że możliwości są większe- w tym konkretnym przypadku blasfemia miał możliwości poprowadzenia dodatkowych kabli. A co sterowania przez sieć- da się to zrobić, ale na rynku nie widziałem gotowego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts