Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czosnek marynowany? jak?


bratki

Recommended Posts

Jest taka pyszna przystawka: Ząbki czosnku, z ziołami, lekko kwaskowe, w oliwie, ew z odrobiną suszonych pomidorów.

 

Można toto kupić w słoiczkach (np. Ole ma nawet kilka wariantów). Ale jak patrzę na skład, to głównie tablica Mendelejwa :cry:

 

Jadałam wersję nie konserwowaną na południu. Jeszcze smaczniejsza.

 

Czy ktoś z was wie jak to można samemu zrobić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dompodsosnami sama tu nie zajrzy to nie omieszkam :)

 

Póki co dzięki zielonooka za czosnek w oliwie - musi być pycha (sama robię coś takiego jak: feta w kostkę + mnóstwo posiekanego czosnku + mnóstwo ziół prowansalskich + oliwa żeby przykryła. Zawsze ma być na kilka dni i zawsze zjem całe od razu.:oops: Ale mogę to jeść tylko gdy jestem sama w domu, bo taki w oliwie wymaga, by kompania też lubiła czosnek :)

 

Ten o którym napisałam jest jakoś tak zakwaszony, że choć ma lekko czosnkowy smak, to jednak nie śmierdzi tak okrutnie. W każdym razie mąż ze mną po nim rozmawia i nie wygania z domu :oops: :oops: :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nigdy sama nie robiłam marynowanego czosnku, aczkolwiek noszę się z takim zamiarem

pewnie będę się posiłkować przepisami z netu ;)

oto kilka z nich (sama pewnie już je przestudiowałaś :) ):

http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/czosnek_marynowany/

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2237

 

i wąteczek na ten temat:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=65937

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wow ! izat, świetne te przepisy :) dzięki!

 

Zwłaszcza tu z winem: http://www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=7121

 

Mam wrażenie że te są najbliższe tego co jadłam na południu. Był kwaskowy, ale nie walił w nos tak octem na chama, jak polskie marynaty ze sklepu. Co prawda kupowałam na wagę i już zalewy nie było, tylko ząbki oblepione oliwą z ziołami, ale wcześniej musieli coś mu zrobić na kwaśno. Pewnikiem to winko tak mi przypadło :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...