Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zakładam nowy, wspólny post z proźbą o wymianę doświadczeń na temat niezbędnych, minimalnych i optymalnych czasów technologicznych na budowch. Pozwoli to na precyzyjniejsze planowanie naszych inwestycji i harmonogramów.

Moje propozycje:

- czas schnięcia tynków CW ...

- czas schnięcia tynków gipsowych ...

- czas schnięcia posadzek ...

- czas dojrzewania betonu - ławy fundamentowe ...

- czas dojrzewania chudziaka ...

- schnięcie więźby dachowej z drewna mokrego ...

- osiadanie budynku ...

https://forum.murator.pl/topic/103219-czasy-technologiczne-tynki-posadzki-wi%C4%99%C5%BAby-etc/

Zakładam nowy, wspólny post z proźbą o wymianę doświadczeń na temat niezbędnych, minimalnych i optymalnych czasów technologicznych na budowch. Pozwoli to na precyzyjniejsze planowanie naszych inwestycji i harmonogramów.

Moje propozycje:

- czas schnięcia tynków CW ...

- czas schnięcia tynków gipsowych ...

- czas schnięcia posadzek ...

- czas dojrzewania betonu - ławy fundamentowe ...

- czas dojrzewania chudziaka ...

- schnięcie więźby dachowej z drewna mokrego ...

- osiadanie budynku ...

1. 1 rok

2. nie wiem , nigdy nie sprawdzałem

3. 2-3 miesiące

4. dojrzewają jabłka :wink:

5. j.w.

6. 3 lata

7. 5-10 lat

1. 1 rok

3. 2-3 miesiące

4. dojrzewają jabłka

5. j.w.

6. 3 lata

7. 5-10 lat

zaraz, zaraz, coś mi tu nie pasi tynki cementowo wapienne (o grubości 1-1,5cm) rok ? a posadzka o grubosci 5-6cm tylko 2-3 miesiące ?

tzn ze jak teraz sie wytynkuje to będę mógł ten tynk pomalować i wprowadzić się za rok ? a te domy co budują w 6 miesiecy to jak ? :)

1. 1 rok

3. 2-3 miesiące

4. dojrzewają jabłka

5. j.w.

6. 3 lata

7. 5-10 lat

zaraz, zaraz, coś mi tu nie pasi tynki cementowo wapienne (o grubości 1-1,5cm) rok ? a posadzka o grubosci 5-6cm tylko 2-3 miesiące ?

tzn ze jak teraz sie wytynkuje to będę mógł ten tynk pomalować i wprowadzić się za rok ? a te domy co budują w 6 miesiecy to jak ? :)

1rok trwa pełne wyschnięcie tynku , wylasowanie - oczywiście malować można dużo wcześniej.

Z wylewkami jest podobnie ale po 2-3 miesiącach można robić docelową podłogę - można i po3 tygodniach przy osuszaczach.