Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam pewien problem. Mieszkam w domu jednorodzinnym i zamierzam zaprzestać ogrzewania wody latem poprzez piec na węgiel.

Przymierzam się do zakupu junkersa gazowego ale nie wiem, który z nich będzie ekonomiczniejszy.

1. Junkers gazowy który włącza się po odkręceniu kurka z ciepła wodą

2. Junkers gazowy ze zbiornikiem na wodę, który utrzymuje ustawioną temperaturę wody?

W domu mieszkają 4 osoby.

Proszę o porady.

https://forum.murator.pl/topic/103223-junkers-gazowy-czy-junkers-ze-zbiornikiem-na-wod%C4%99-ekonomia/

mąż mówi ze bardziej ekonomiczny jest zbiornik - mniej spala gazu. Tylko na 4 osobowa rodzinę trzeba spory zbiornik, zwłaszcza jak wszyscy korzystaja z ciepłej wody (np kąpia się) w bliskim czasie może nie nadążać z dogrzewaniem wody. W przepływowym może nie grzać odpowiednio wody przzy odkręceniu małego strumyczka. No i przepływowy przy każdym odkręceniu wody się odpala - ja nie lubie tych "wybuchów" ;) My mamy zbiornik, w bloku. W domku bym sie zastanawiała nad kolektorem słonecznym ;)

ja nie mam tego ani tego.

;)

Aktualnie mam SaunierDuvala - przepływowego i dlatego polecam.... ze zbiornikiem.

Ten co mam go nie ma. Pomimo że ma 24kW mocy coś nie bardzo wydala żeby podgrzać wodę jak się odkręci na full (ale w to w zimie ... jak woda zimna z kranu ma 3stopnie) w lecie daje radę.

Witam. Mam pewien problem. Mieszkam w domu jednorodzinnym i zamierzam zaprzestać ogrzewania wody latem poprzez piec na węgiel.

Przymierzam się do zakupu junkersa gazowego ale nie wiem, który z nich będzie ekonomiczniejszy.

1. Junkers gazowy który włącza się po odkręceniu kurka z ciepła wodą

2. Junkers gazowy ze zbiornikiem na wodę, który utrzymuje ustawioną temperaturę wody?

W domu mieszkają 4 osoby.

Proszę o porady.

jesli cztery osoby to lepszy komfort korzystania z c.w.u. zapewni kociol 1-funkcyjny z zasobnikiem (jakies 200L),

ewent. mocny kociol 2-funkcyjny (twoja opcja numer 1), np. 28kW przy duzym poborze wody,

osobiscie wybralbym 2-f,

junkers to nazwa producenta czy po prostu potoczna nazwa kotla gazowego ?

weź pod uwagę,

że to nie forum gospodyń domowych

gdzie "potoczne nazwy" jeszcze by od biedy uszły

tylko forum Gór Olimpu i Elit fachowości budowlanej :-?

to chcesz mieć ciepłą wodę w kranie czy żeby było tanio? może taniej byłoby grzać wodę w garnku na kuchence i myć sie w misce?

Korzyści:

1. oszczędność na instalacji

2. oszczędność na kotle który jest niepotrzebny

3. oszczędność na kominie który jest niepotrzebny.

4. oszczędność na wodzie

5. oszczędność na gazie

jak widzisz same korzyści...