bzx 10.06.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 witam po moich doswiadczeniach średnio udanych z kuchniarzem, jestem na etapie szafy w przedpokoju, takiej z drzwiami przesuwnymi, lustrem, itd. to bedzie szafa o szerokości 200cm i głębokości 70cm (bo akurat mam na to miejsce w przedpokoju). chcialbym zapytac tutaj o porady na co powinienem zwrócić uwagę przy zamawianiu takiej szafy.. - sam system/firma - jest indeco, komandor, sevroll, raumplus.. czy jest tu jakaś różnica? pytałem stolarzy i w jakiejs firmie i kazdy korzysta z innego systemu.. - chcialbym miec lustro na jednych drzwiach - na co tutaj zwrócić uwagę? - grubość płyty - czy 18mm wystarczy? - ramki, rolki, uchwyty, półeczki, wieszaki... jakies tutaj myki? ... sorry za moze naiwne pytania ale chce byc przygotowany na rozmowę o szafach... dziekuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 10.06.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Ja mam wszystkie szafy robione w systemie sevroll. Działają bez zarzutu. Przy lustrach trzeba sobie wybrać : zwykłe, gold, przydymione, silver... i co tam jeszcze mają. Ja wybrałam zwykłe, w pozostałych moim zdaniem wygląda się jak upiór... Oprócz półek i drążków w środku mam tylko szuflady. Nic innego nie było nam potrzebne. Szuflady, jak szuflady, wysuwają się Listwa, za którą chwyta się owierając może mieć różne kształty. Najwygodniejsze są te najmniej ładne. Ja niestety chciałam miec ładnie Acha, płyta 18mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 10.06.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 jak masz głęboką szafę, a 70 cm spokojnie wystarczy to możeszz zastosować rozwiązanie jak u nas z lustrem. Chcieliśmy aby było, a jednocześnie przy zamkniętych drzwiach żeby nie było go widać i daliśmy prowadnicę na troje drzwi. Szafa jest z czarnego szkła a jak chcemy spojrzeć na facjatę tuż przed wyjściem z domu otwieramy jedne drzwi i co? lustrotym sposobem możesz mieć szafę jaką chcesz nie przejmując się czy lustro zgra się z drugimi drzwiami.Co do samego lustra to wybierz raczej standardowe, mamy też grafitowe w szafce na buty. Przejrzeć się można ale przekłamuje kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 10.06.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Na stronie komandora bodajże jest możliwość zaprojektowania sobie mniej więcej rozmieszczenia drzwi w szafie, półek chyba też. Jak chcesz być przygotowany do rozmowy to się zastanow co chcesz w tej szafie trzymać - ile miejsca potrzebujesz na ubrania wiszące długie, krótkie, ile płek... Ja bym nie polecala szuflad bo akurat u mnie nienajlepiej się sprawują, zwlaszcza na brzegach. Przy projektowaniu szafy zwróc też uwagę na to czy drzzwi po odsunięciu odslaniają Ci całą część, żeby nie było sytuacji,że do jednej części półki otwierasz jedne drzwi a do drugiej zupełnie z innej strony i wszystko trzeba przesuwać..a, ja jestem niezadowolona z lustra na calej wysokości szafy - strasznie się taką wielką taflę myje, ale ja mam do samego sufitu a u Ciebie chyba 2m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotp 13.06.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Pamiętaj, że sevroll, indeco, raumplus itd , to producenci elementów do szaf zaś same szafy produkują i montują lokalne zakłady (przedstawiciele tych firm). Najważniejsza jest tu jakosć materiałów ( maszyny do cięcia, okleiniarki, frezarki itp ) oraz fachowy montaż. Lepiej zdecyduj się na większą firmę bo takie mogą zagwarantować jakosć. Spotkałem się już firemkami wykorzystującymi logo np.komandor, indeco, czy inne przy czym materiał wykanczali ręcznie ( bo taniej ) a drzwi przesuwane składali z elementów na trawie przed zakładem produkcyjnym ( bo taniej ). Można to sobie wyobrazić : poszczerbione krawędzie, krzywe docięcia, porysowane elementy. Bardzo dużo da Ci rozmowa z projektantem, na jej podstawie bedziesz mógł wyciągnąć odpowiednie wnioski. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 15.06.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Napiszcie mi jak przygotować wnękę pod tą szafę: czy trzeba ją ładnie wyszpachlować i wymalować, czy też w tych systemach niemalowaną ścianę przysłaniają jakieś "plecy" z cienkiej płyty. Jak to wygląda?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 15.06.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Napiszcie mi jak przygotować wnękę pod tą szafę: czy trzeba ją ładnie wyszpachlować i wymalować, czy też w tych systemach niemalowaną ścianę przysłaniają jakieś "plecy" z cienkiej płyty. Jak to wygląda? Pozdrawiam Mozesz miec plecy z cienkiej plyty i mozesz miec gola sciane - wymalowana musi byc na tyle, zeby Ci nie brudzila ubran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotp 16.06.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Napiszcie mi jak przygotować wnękę pod tą szafę: czy trzeba ją ładnie wyszpachlować i wymalować, czy też w tych systemach niemalowaną ścianę przysłaniają jakieś "plecy" z cienkiej płyty. Jak to wygląda? Pozdrawiam najlepiej taką wnękę wytapetować, wystarczy kupić końcówkę tapety ( często zostaje w sklepie 1-2 rolki z kolekcji i są za symboliczne pieniądze ) . Z cienką płytą na plecach może być problem, zwłaszcza przy krzywych ścianach - odradzam. Jeżeli koniecznie chcesz plecy z płyty, to musi to być min płyta grubości 10 mm, ale zawsze zabierze to trochę miejsca w środku i podniesie koszt szafy. Cienką płytę na plecy dajemy w meblach przestawnych, bo w zabudowie stałej trudno o doskonały efekt. Oczywiście niektórzy dają na plecy cienką płytę , my tego nie robimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczolka 16.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Mam pytanie do osób posiadających szafy w sysyemie sevroll (- napisałam do nich i otrzymałam informację, że nie wykonują oni montażu szafy - jedynie sprzedają elementy do szaf jako takie np. wózki, prowadnice...) Czy ktoś z was podął się osobistego montażu takiej szafy? Niektórzy twierdzą, że to nie jest trudne... nie wiem ile w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotp 16.06.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Mam pytanie do osób posiadających szafy w sysyemie sevroll (- napisałam do nich i otrzymałam informację, że nie wykonują oni montażu szafy - jedynie sprzedają elementy do szaf jako takie np. wózki, prowadnice...) Czy ktoś z was podął się osobistego montażu takiej szafy? Niektórzy twierdzą, że to nie jest trudne... nie wiem ile w tym prawdy. Z doświadczenia wiem, że Ci którzy mówią że nie jest to trudne, nie mają o tym pojęcia, niestety teoria mija się z praktyką ... Kilka takich doświadczonych ekip monterskich już widziałem, nawet mieli narzędzia, pomocnika, transport itp. a na elementy szafy patrzyli jak sroka w gnat ! Najlepiej skorzystać z kompleksowej obsługi większej firmy. Poprawki będą o wiele kosztowniejsze niż kompleksowy zakup, nie wspominając o gwarancji. Uwierz mi, że to nie jest takie proste ( zwłaszcza pasowanie do krzywizn i estetyczny montaż. Wiele elementów trzeba pasować na miejscu. Wyobraź sobie osobę, która nie ma pojęcia o rzęźbie a ma wykonać atrakcyjny posąg ... Pewnie to zrobi,tylko jak to będzie wyglądać ... ? Zaufaj fachowcom, oni przez lata, codziennie się tym zajmują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda26 17.06.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 komandor robi swietne szafy, ja popełniłam bląd bo chciałam taniej i zrobiłam u jakiegos goscia spod warszawy mel czy jakos tak. tak to jest jak się chce zaoszczedzic to sie płaci dwa razy. bo juz laminat się odkleja w rogu, nie powiem nic o meblach kuchennych... z doswiadczenia nie polecam takich praktyk bo to juz nie sa tanie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotp 17.06.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 komandor robi swietne szafy, ja popełniłam bląd bo chciałam taniej i zrobiłam u jakiegos goscia spod warszawy mel czy jakos tak. tak to jest jak się chce zaoszczedzic to sie płaci dwa razy. bo juz laminat się odkleja w rogu, nie powiem nic o meblach kuchennych... z doswiadczenia nie polecam takich praktyk bo to juz nie sa tanie rzeczy i właśnie o to chodzi. Myślę , że więcej osób ma podobne doświadczenia. Owszem Komandor jest dużą firmą ale nie jest jedyny na rynku. A z tych większych firm , to Komandor ma najlepszy marketing i to wszystko, więc nie przesadzajmy z tym Komandorem bo są firmy starsze i lepsze od Komandora, które nie muszą się tak reklamować i mają wielu zadowolonych klientów . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markdottir 18.06.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 po pierwsze 70 cm na szafę z drzwiami pzresuwanymi to wcale nie tak dużo ja mam pełną szafę z plecami. taka mi sie bardziej podobała. do tego drzwi - lustra na całej powierzchni (żeby optycznie powiększyc przedpokój). System senator (podobno lepszy jakosciowo od komandora). jedyne do czego mogę sie przyczepic to to, ze odklejają sie na końcach te "szczoteczki" odbojowe. Projektowanie szafy zaczęłam od zastanowienia sie co w niej będe trzymać. Podzieliłam ja na pół (dwoje drzwi mam), żeby po otwarciu drzwi nie było problemu, ze mam dostęp tylko do połowy półki W srodku mam tylko drążek i półki. Jestem b. zadowolona. Jak chcesz mogę się pochwalić schematem wnętrza i efektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotp 18.06.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 po pierwsze 70 cm na szafę z drzwiami pzresuwanymi to wcale nie tak dużo ja mam pełną szafę z plecami. taka mi sie bardziej podobała. do tego drzwi - lustra na całej powierzchni (żeby optycznie powiększyc przedpokój). System senator (podobno lepszy jakosciowo od komandora). jedyne do czego mogę sie przyczepic to to, ze odklejają sie na końcach te "szczoteczki" odbojowe. Projektowanie szafy zaczęłam od zastanowienia sie co w niej będe trzymać. Podzieliłam ja na pół (dwoje drzwi mam), żeby po otwarciu drzwi nie było problemu, ze mam dostęp tylko do połowy półki W srodku mam tylko drążek i półki. Jestem b. zadowolona. Jak chcesz mogę się pochwalić schematem wnętrza i efektem. to nawet b.mało napewno fajnie wygląda ale z tym Senatorem to lekka przesada . . . obecnie wszyscy producenci systemów proponują podobny poziom jakościowy, niektóre elementy są nawet identyczne, żeby nie powiedzieć te same . . . zaś Komandor to wielki marketing i to wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaks 18.06.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Hmm tez mi sie marzy szfa z drzwiami przesuwnymi w przedpokoju, ale wneka ma tylko 50 cm glebokosci...czy to w ogole ma sens robic tak plytka szafe? Moze ktos takowa uzytkuje i moze powiedziec czy to sie sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotp 18.06.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Hmm tez mi sie marzy szfa z drzwiami przesuwnymi w przedpokoju, ale wneka ma tylko 50 cm glebokosci...czy to w ogole ma sens robic tak plytka szafe? Moze ktos takowa uzytkuje i moze powiedziec czy to sie sprawdza? głębokość to nie problem, dobrze że nie szerokość bo wówczas można tylko pomarzyć o . . . drzwiach uchylnych, które zresztą mogą wyglądać bardzo podobnie jak te przesuwane jeżeli odejmiemy od głębokości ok 80-100 mm ( tyle zajmują systemy jezdne z drzwiami ) to zostaje ok.400 mm ( ! ) to wystarczy na półki ( ubrania składamy w kostkę ) i rzeczy wiszące na wieszakach obróconych o 90 stopni ; to są wieszaki wysuwane . Wówczas na odzież nie patrzymy z boku , tylko od frontu ( na szerokość to ok.550-600 mm w świetle otworu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markdottir 19.06.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 po pierwsze 70 cm na szafę z drzwiami pzresuwanymi to wcale nie tak dużo ja mam pełną szafę z plecami. taka mi sie bardziej podobała. do tego drzwi - lustra na całej powierzchni (żeby optycznie powiększyc przedpokój). System senator (podobno lepszy jakosciowo od komandora). jedyne do czego mogę sie przyczepic to to, ze odklejają sie na końcach te "szczoteczki" odbojowe. Projektowanie szafy zaczęłam od zastanowienia sie co w niej będe trzymać. Podzieliłam ja na pół (dwoje drzwi mam), żeby po otwarciu drzwi nie było problemu, ze mam dostęp tylko do połowy półki W srodku mam tylko drążek i półki. Jestem b. zadowolona. Jak chcesz mogę się pochwalić schematem wnętrza i efektem. to nawet b.mało napewno fajnie wygląda ale z tym Senatorem to lekka przesada . . . obecnie wszyscy producenci systemów proponują podobny poziom jakościowy, niektóre elementy są nawet identyczne, żeby nie powiedzieć te same . . . zaś Komandor to wielki marketing i to wszystko . osoba, która zrobiła naszą szafę powiedziała, ze komandor to najniższa półka, senator srednia, ale nie najwyzsza. Ja sie na tym nie znam, mogę tylko powtórzyć opinię osoby, która takie szafy robi... Aha plecy są z cienkiej plecówki i to podobno wystarczy. wydaje mi się, że na "normalny" drążek w szafie z drzwiami suwanymi 70 cm to minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 19.06.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 a jak z jakością od INDECO???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotp 19.06.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 a jak z jakością od INDECO???? Trzeba pamiętać, że Indeco to grupa wielu zakładów stolarskich, większych bądź mniejszych. Indeco jest dostawcą systemów drzwi. Podobnie jest z innymi producentami drzwi ( Raum-Plus, Sevroll, itp ) . Często jest tak , że nawet stolarz prowadzący jednoosobową działalność może występować pod logiem większej firmy i używać nazwy np Indeco Wschód itp . . . Dlatego tak ważne jest aby wybierać duże, sprawdzone firmy, którym zależy na renomie i które na swój wizerunek pracują całymi latami. Każdy mebel jest inny mimo, że jest meblem : krzesło, sofa, biurko, zabudowa meblowa i lepiej zaufać fachowcom, ludziom którzy codziennie pracują w swojej branży i wciąż się udoskonalają. W większych firmach są ludzie, którzy dbają o rozwój, wprowadzanie nowości materiałowych i nowych technik montażu, a tzw.p.Heniu ( nikogo nie obrażając) nie ma powodu by cokolwiek w swojej pracy zmieniać . . . Wracając do tematu to w wielu województwach są firmy działające pod wspólnym logo, jednak ich oferta jakościowa może się różnić, bo jedni mogą się starać i angażować gdy drudzy jadą na opinii tych pierwszych i nabijają klientów w tzw.butelkę . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 19.06.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 czyli jednym słowem lepiej zdecydować się na firmę, która robi mi meble (jeśli będa OK) niż na niewiadoma firmę działająca pod szyldem którejś marki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts