Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOT?Y A SERWIS - oto jest pytanie !!!

nurni

Recommended Posts

Gość Pys

Podpowiedział mi to kiedyś znajomy z Anglii. Czy znacie skrót SABENA: Such A Blady Experience Never Again? W wolnym tlumaczeniu może to brzmiec: "nigdy więcej czegoś tak kiepskiego".

Hasło to pasuje do firmy De Dietrich. Kupując ich kocioł dział techniczny zapewnial mnie o jego zaletach. Niestety poźniej nawet serwisanci De Dietrich stwierdzali, że jest to nieudany model i ma błędy, których wyeliminować się nie da. Kiedy sprawa dotarła do dyrekcji we Wrocławiu serwisanci szybko zmienili swoją opinię na temat kotła. Centrala z Wrocławia twierdzi, że wszytko jest ok. :o :o

W szanującej się firmie taki bubel po prostu odkupionoby od klienta lub zaproponowanoby jakiekolwiek rozwiązanie. Ja tymczasem walczę z nimi od roku i nic (żadnego zainteresowania z ich strony aby rozwiązać problem). :x

Słusznie ktoś wcześniej "przypomniał" dewizę przysługującej firmie De Dietrich: sprzedać i zapomnieć.

Pomyślcie o tym przed zakupem nowego kotła. :evil:

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.

Część z was wychwala pod niebo serwis vaillanta z przykroscia musze stwierdzic ze te posty pochodza chyba od pracownikow firmy vaillant.

Dla przykładu.

Zadałem pracownikom vaillanta pytanie: Jak to jest w ich kotłach kondensacyjnych że przy parametrach instalacji 75/60 sprawność jest większa od 100 %. Odpowiedz otrzymalem "już" po tygodniu (w junkersie odpowiadali tego samego dnia). Pan mgr inż. Marek Krupka koordynator cc vaillant odpisał "Fakt sprawności kotła wynika z techniki kondensacji i budowy kotła "konstrukcji wymiennika - spaliny woda"". Jak bym taka odpowiedz dal na egzaminie z wymiany ciepla to by mnie profesor smiechem zabil i wywalil na zbity pysk. A tu proszę bardzo vaillant obalił prawa fizyki (dla niezorientowanych dodam ze proces kondensacji pary wodnej w spalinach zachodzi w temp poniżej 57C. Dodatkowo jeżeli spaliny mają oddawać ciepło to muszą mieć większą temperaturę niż temperatura wody w instalacji czyli 60c plus delta t która wynosi ok 5-10K).

Po takiej odpowiedzi moj wybór był bardzo prosty mam w tej chwili kociol kondensacyjny junkers cerasmart i serwisanta ktorego widzialem dwa razy. pierwszy raz na uruchomieniu i drugi raz jak w zeszlym tygodniu robil u mnie konserwacje

pozdrawiam wszystkich

Młody

Mnie natomiast Junkers - zarówno Centrala jaki i Serwis olewa. Chcę już grzać i każdy obiecuje przyjazd i nie dotrzymuje słowa. Kocioł blokuję się i potrzebna była interwencja serwisu. Na szczęście znalazłem sprytnego instalalatora i kocioł już chodzi. Uszkodzony był czujnik ciągu spalin. Taka polityka dbałości o klienta jast ze strony firmy nie do przyjęcia.

Proponuje zeby VPS odpowiedzial na pytanie "Goscia" o tę kondensację

przy 75/60 deg. Probowalem sobie to rozrysowac i jakos nie wychodzi,

temp. spalin by musiala byc jakies 70 deg C - wobec tego pytanie

jaka czesc pary wodnej moze wykondensowac w takiej temp. ?

Moze wybiore Vaillanta jak sie postara :)

hej - Krzysiek

Też stoję przed wyborem kotła. Długo dyskutowałem ze sprzedawcą, który sprzedaje kotły różnych firm i wniosek mam jeden. Zasadniczo bez znaczenia jakiej firmy, wszystkie mają wpadki; i tu cytował przykłady z życia..... Na moje jęki, że może jest jakiś pewniak, zamilkł.

I tak o to po dwóch miesiącach myślenia do tej pory nie wiem co kupić :cry:

Zjawisko kondensacji

Każdy z nas spotyka się ze zjawiskiem kondensacji na co dzień. Przykładem tego może być gotująca się woda w garnku na kuchni. Jeśli garnek jest nie przykryty, ucieka z niego para wodna a z nią cenna energia. Następnie para wodna skrapla się na zimnych powierzchniach jakimi są na przykład szyby, co jest zjawiskiem powszechnym. Z doświadczenia wiemy, że w garnku bez pokrywki woda zagotowuje się dużo dłużej.

Jeśli garnek jest przykryty, energia nie ucieka, a w efekcie woda podgrzewa się dużo szybciej.

Analogicznie jest z kotłami. Spaliny kotłów gazowych, w co trudno uwierzyć, w większości składają się z rozgrzanej wody. Nie widzimy jej, ale tam jest. W przypadku zwykłych kotłów jest ona tak rozgrzana, że jest przeźroczystym gazem.

Zwykłe kotły, nawet bardzo dobrej firmy, nie mają w sobie "pokrywki" a nasze pieniądze bezpowrotnie uciekają kominem. Dowodem na to jest temperatura komina, który w tym przypadku "aż parzy", osiągając często 200C.

Zupełnie odwrotnie jest w przypadku kotłów kondensacyjnych. Nie pozwalają one uciec parze wodnej poprzez komin w "niebo". Skrajnie oziębiając spaliny, wykraplają je czyli kondensują w swoim wnętrzu. I właśnie dlatego nazywają się "kotłami kondensacyjnymi". Temperatura pozostałych spalin wynosi zaledwie średnio 50C, a na samym kominie można swobodnie trzymać rękę, bez obawy o oparzenie.

Kocioł kondensacyjny opłaca się również w starej, nie zmodernizowanej instalacji grzewczej.

Jeśli będziecie pytać się szczegółowo swojego instalatora, na pewno dowiecie się, że kotły kondensacyjne najwięcej oszczędności przynoszą w instalacjach ogrzewania w których temperatura wody jest niska. Pokutuje przy tym mit, że kocioł kondensacyjny nadaje się tylko do specjalnie przygotowanej instalacji grzewczej, najlepiej ogrzewania podłogowego.

Jest prawdą, że pełna kondensacja w kotle kondensacyjnym zachodzi, gdy temperatura spalin zostanie obniżona do około 57C. Aby to osiągnąć, chociaż jedna część kotła powinna mieć temperaturę niższą niż owe 57C. Czy oznacza to, że typowa stara instalacja grzewcza przewidziana do pracy z temperaturą zasilania 90C i powrotu 70C (popularnie nazywana 90/70) nie nadaje się dla kotła kondensacyjnego? Nic bardziej błędnego! A to co najmniej z dwóch powodów.

Po pierwsze dlatego, że kotły kondensacyjne, poprzez swoją przemyślną budowę, chłodzą spaliny nie wodą wychodzącą na instalację grzewczą (czyli skrajnie owe 90C) tylko wodą powracającą z instalacji (czyli owe 70C). Częstokroć oznacza to, że temperatura spalin kotła kondensacyjnego jest niższa niż temperatura wody płynącej z niego do instalacji grzewczej. Po drugie dlatego, że typowy sezon grzewczy wymaga zupełnie innych i to niższych temperatur od 90C wody zasilającej instalację grzewczą. Przebieg temperatur na dworze i ilości dni typowego sezonu grzewczego w Polsce oraz odpowiednio potrzebne temperatury instalacji grzewczej dla tych warunków są od dawna znane. Dane te można znaleźć w prawie każdym podręczniku branżowym oraz normach. Dalej następujące opisy opierają się właśnie na tych ogólno dostępnych wiadomościach.

Stara instalacja potrzebuje temperatury zasilania 90C tylko w ekstremalnych warunkach, to znaczy wtedy, gdy na zewnątrz domu jest siarczysty mróz wynoszący -20C. Jednak takie warunki występują średnio jedynie tylko w ciągu 5 dni w roku. W pozostałe dni potrzebna temperatura zasilania instalacji grzewczej jest zdecydowanie niższa niż owe 90C.

Trudno w to uwierzyć, ale średnia temperatura sezonu grzewczego (czyli okresu w którym jest używane ogrzewanie) w Polsce wynosi zaledwie 2*C. Intuicyjnie więc wyczuwacie, że temperatura grzejników średnio jest dużo, dużo niższa od 90C. I nie mylicie się. Otóż średnio statystycznie temperatura zasilania grzejników w takiej starej instalacji wynosząca 60C lub mniej wystarcza w ciągu 90% sezonu grzewczego. Czyli temperatura powrotu z grzejników wynosi około 50C lub mniej. Ponieważ 50C to mniej niż graniczne 57C oznacza to, że pełna kondensacja, przy użytkowaniu takiej starej instalacji, zachodzi w ciągu 9 na 10 dni ogrzewania!!! Tylko w pozostałym 1 dniu na 10, zjawisko kondensacji występuje częściowo lub wcale.

Z powyższych rozważań wynika niezbicie, że nawet stara instalacja grzewcza w połączeniu z kotłem kondensacyjnym daje ogromne, niezaprzeczalne oszczędności. Oczywiście, gdy kocioł kondensacyjny pracuje w instalacji ogrzewania podłogowego (wymagającego niskich temperatur zasilania cały rok) możecie czerpać oszczędności nie tylko w ciągu 9 dni na 10, ale również w pozostały 1 dzień na 10 dni.

OK VPS, ale odpowiedz jest nie na temat ! Ja wiem co to kondensacja itp itd, wiem tez

co to wymiennik 2- czy wielostopniowy, przeciwprad cieplny itp !

Ja pytam: JAK JEST MOZLIWA sprawnosc katla EcoTEC 107 % (znormalizowana,

czyli w odniesieniu do wartosci opalowej), gdy temp. wody powrotnej z instalacji

bedzie 60 deg C ???

Jak woda powrotna ma 60 deg, to moze schlodzic spaliny do jakichs 70 deg C -

prostej fizyki/termodynamiki sie nie przeskoczy, natomiast w mocy pozostaje

moje pytanie - ILE pary w spalinach moze w tej temp. skondensowac ?

no to jak z tym jest ?

mimo wszystko i tak kupie kondensata, ale czy to Vaillant bedzie ...

pozdrawiam - Krzysiek

VPS dlaczego nienapiszesz: "ja u siebie w sali szkoleniowej vaillanta mam zamontowany kocioł kondensacyjny .....". Piszesz dokładnie te same słowa które można usłyszeć na infolinii vaillanta może to właśnie tam pracujesz. Piszesz wykonałem instalacje tu, wykonałem instalację tam jeżeli jesteś taki dobry jak o sobie piszesz to powinieneś mieć aktualnie pracy na 24 godziny na dobę. Ja niejestem tak dobry a czasu mi starcza tylko na tyle aby tu zajżeć raz na tydzień lub dwa.

pozdrawiam

Gościu

Jak chcesz zobaczyć moją kotłownię zapraszam. Podam adres na priv sam się przekonasz, że nie jest to kotłownia szkoleniowa Vaillanta.

Nie pracuję w firmie Vaillant.

Nigdy nie pisałem o sobie, że jestem dobry. Po prostu chcę się podzielić z innymi moim doświadczeniem i oczekuję również czegoś się dowiedzieć o instalacjach.

Na brak pracy na szczęście nie narzekam i nie pracuję 24 godz na dobę.

Choć przyznaję zmęczenie i brak czasu dla rodziny jest uciążliwe, lecz wolę to niż brak pracy i zleceń - doświadczyłem tego. Oby te czasy odeszły w zapomnienie.

Dzieki VPS, wreszcie cos konkretnego. Chyba nie rozumiem pojecia "temp.zasilania

60 deg. C" ... Bo w opisie Ecocompacta lub Ecoteca jest "107%' przy parametrach

75/60 deg - wydaje mi sie ze ustawiles zasilanie na 60 deg, czyli temp. powrotu miales

najwyzej 50 deg - wtedy nie ma problemu z kondensacja. Ustaw zasilanie tak, zeby

powrót mial 60 deg C, (pewnie zasilanie bedzie 70-75 deg C), zmierz ilosc kondensatu

i ilosc gazu zuzutego, wtedy damy rade policzyc ile pary wykondensowalo (z tego, co

moglo wykondensowac, zakladajac GZ50 i prawie czysty metan).

Aha - a moze to po prostu blad w opisie kotlów - zdarzyc sie moze kazdej, nawet

najlepszej firmie ...

hej

Krzysiek

VPS dlaczego nienapiszesz: "ja u siebie w sali szkoleniowej vaillanta mam zamontowany kocioł kondensacyjny .....". Piszesz dokładnie te same słowa które można usłyszeć na infolinii vaillanta może to właśnie tam pracujesz. Piszesz wykonałem instalacje tu, wykonałem instalację tam jeżeli jesteś taki dobry jak o sobie piszesz to powinieneś mieć aktualnie pracy na 24 godziny na dobę. Ja niejestem tak dobry a czasu mi starcza tylko na tyle aby tu zajżeć raz na tydzień lub dwa.

pozdrawiam

A Pan GOŚĆ to z konkurencji, prawda? Tak by wynikało z postów. Nieładnie tak anonimowo opluwać konkurencję http://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon2.gif.

Zapewne wszyscy forumowicze pozytywnie wypowiadający się o jakimś produkcie są pracownikami firm sprzedających te produkty http://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon1.gif. Paranoja.

Nie rozumiem, dlaczego przyczepiłeś się do VPS-a. Człowiek bezinteresownie udziela porad i informacji, a Ty masz mu za złe, że promuje produkty firmy, z którą współpracuje. Widocznie produkty tej firmy zna najlepiej.

Skoro Ty również jesteś instalatorem, to może zalogujesz się i zaprezentujesz poziom swojej wiedzy.

Panowie kilka uwag

Poniżej tekst z info Vaillanta na temat kotłów kondensacyjnych :

http://pl.vaillant.com/product.php?folder_default_tree=10002-10325-10357&folder_default_netfolderID=10446&folder_where_from=default&product_default_id=1747

"Wysoka sprawność średnioroczna wynikająca ze specjalnych procedur pracy kotła

109% - przy parametrach obliczeniowych ogrzewania podłogowego 40/30 °C

107% - przy parametrach obliczeniowych grzejników 75/60 °C

104% przy ładowaniu zasobnika VIH "

Słowem Klucz jest sprawność średnioroczna oznacza to, żę 70/60 są parametrami obliczeniowymi instalacji ( -20 C) a w ciągu sezonu kocioł pracuje praktycznie na dużo niższych parametrach ( regulator pogodowy )

• 5 years później...

podnoszę - post kilkuletni, ale temat wciąż aktualny

jakie macie doświadczenia z serwisem kotłów ? interesuje mnie okolica Warszawy (wschodnia)

rozważam zakup kotła firmy De Dietrich, ale podobno serwis nie najlepszy, za to serwis Viessmanna, Vallianta wychwalany - czy słusznie ?

pozdr

tyborek

Też sobie zadajęto pytanie. Od 4 sezonów grzewczych mam Broetje WBS-22.

Ciągle się psuje, a serwis ma całkowicie to gdzieś. Bardzo ostre awantury dopiero skutkują.

Przykład - jedna awaria ubiegłej zimy - przeszło dwa miesiące kocił funkcjonował z nieusuniętą usterką.

Przykład 2 - obecna zima - dwie awarie - po awanturach - pierwsza usunięta po kilku dniach - pomimo gwarancji na element, który się rozleciał - wsadzili mi używkę i kazali za to zapłacić. Oczywiśie kilka dni marznięcia w domu.

Druga awaria - usuwana pod moją nieobecność - również kilka dni oczekiwania i straszne awantury.

Nie polecam - serwis może doprowadzić do zawału.

Leszek