pam 18.03.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Słyszałem wiele opinii że viessmany to "mercedesy" wśród kotłow. Z drugiej strony jeden z instalatorów twierdzi że ma ciągle problemy z usterkami (chodzi o jedną lokalizację ale bardzo duży obiekt publiczny). Prawdopodobnie wejdę w vieśka i ciekaw jestem czy ta opinia o nich się potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.03.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Życie pokazało, że nic nie jest pewne Kupiłem kondensacyjny kocioł Immergasa Zeus Victrix 24kW - z tego co pamiętam za połowę Vaillanta i ćwiartkę Viessmana. Kupując wiedziałem, że w trakcie 5-letniej gwarancji mogą paść dwa duperele - jakaś sonda i cośtam cośtam. Padło w ciągu pierwszego roku. Serwis jak do tej pory wzorowy - rekacja natychmiast lub nastepnego dnia. Mija 4 rok, zero problemów, ciepłej wody w opór, kocioł malutki i wisi, zasobnik 50 litrów i daje radę bez najmniejszego problemu. Więc jeśli miałbym polecać - to polecam . Za 10 lat pewnie będą kotły dużo lepsze i z większą sprawnością więc ten wywalę i bez żadnego bulu wymienię na lepszy. Ale gdybym wydał kupę kasy to pewnię byłoby mi żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyborek74 18.03.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Życie pokazało, że nic nie jest pewne Kupiłem kondensacyjny kocioł Immergasa Zeus Victrix 24kW - z tego co pamiętam za połowę Vaillanta i ćwiartkę Viessmana. Kupując wiedziałem, że w trakcie 5-letniej gwarancji mogą paść dwa duperele - jakaś sonda i cośtam cośtam. Padło w ciągu pierwszego roku. Serwis jak do tej pory wzorowy - rekacja natychmiast lub nastepnego dnia. Mija 4 rok, zero problemów, ciepłej wody w opór, kocioł malutki i wisi, zasobnik 50 litrów i daje radę bez najmniejszego problemu. Więc jeśli miałbym polecać - to polecam . Za 10 lat pewnie będą kotły dużo lepsze i z większą sprawnością więc ten wywalę i bez żadnego bulu wymienię na lepszy. Ale gdybym wydał kupę kasy to pewnię byłoby mi żal. Witam założyciela postu Ja mam wielką ochotę na De Dieticha, ale straszą mnie kiepskim serwisem Proszę o więcej przykładów "z życia" pozdr tyborek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 19.03.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 To może ja dorzucę swoje.... Jestem Autoryzowanym instalatorem Vaillanta, Serwisantem Buderusa i Imergasa.Powiem szczerze ... pierwsze słyszę żeby instalator w Vaillancie był serwisantem...Przynajmniej w Warszawie.... są chyba trzy firmy serwisowe i żaden zwykły instalator nie naprawia kotła na gwarancji. W Buderusie i Immergasie instalator który uruchamia kocioł przejmuje potem jego serwis gwarancyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 19.03.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No a co z viessmanem? Jak u nich z serwisem, kosztami itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 19.03.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No a co z viessmanem? Jak u nich z serwisem, kosztami itp? Po moich doświadczeniach z Vieśkami i Junkersami....... ja tego nie dotykam. Ale to moje subiektywne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 19.03.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Słyszałem wiele opinii że viessmany to "mercedesy" wśród kotłow. ... Też tak słyszałem, ceny kotłów serwisu i części również porównywalne do mercedesa . Wiele osób chwali te kotły bo nie ma z nimi problemów Przykład Rodzice kupili zamkniętą komorę Vieśka, kocioł chodził ok 4 lat bez serwisu, tylko uruchomienie, tak ładnie bezawaryjnie działał ę nawet zapomnieli co to jest serwisowanie kotła Niedawno był serwisant (sam zadzwonił do mamy) i o ile się nie mylę za 130-140 zł zrobił pełen przegląd Ponoć Viesiek wygląda zupełnie inaczej ze strony serwisowej. Tu pewnie skrol czy VPS mogą potwierdzić że Vaillant najprężniej działa na uwagi i sugestie serwisantów. Każde uwagi są analizowane i wprowadzane zmiany w kolejnych nowych kotłach by wygodniej było serwisantom robić swoje. W innych firmach nawet we Vieśku tak nie jest. Oczywiście nie ma to większego znaczenia dla użytkownika ale dobrze świadczy o firmie. Wiem to od mojego serwisanta. .. Kupiłem kondensacyjny kocioł Immergasa Zeus Victrix 24kW - z tego co pamiętam za połowę Vaillanta i ćwiartkę Viessmana. ... Potwierdzam, bardzo udany kociołek, kumpel z pracy ma i użytkuje, bardzo zadowolony. Co ważne bardzo duża wydajność na c.w.u jeśli wody zabraknie w zasobniku ( poniekąd małym ) to kociołek grzeje wodę jak podgrzewacz przepływowy. Tańszy serwis niż w Vaillancie równie sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyborek74 19.03.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A jak z kosztami serwisowania ? Doczytałam się w gwarancji De Dietricha, że "Uzyskanie gwarancji wymaga przeprowadzenia obowiązkowych płatnych przez użytkownika przeglądów gwarancyjnych i konserwacji w zakresie kotłów oraz pojemnościowych wymienników c.w.u. przeprowadzonych przez firmę autoryzowaną przez De Dietrich. Uzyskanie 5 lat gwarancji na wymienniki ciepła kotłów stojących, kotłów wiszących kondensacyjnych, panele solarne oraz na wszystkie pojemnościowe wymienniki c.w.u. wymaga 4 corocznych przeglądów." (cyt.) Czy to oznacza, że kupując kocioł kondensacyjny DD muszę przez pierwsze 5 lat dokonać w sumie 20 przeglądów ? Przy założeniu że wezwanie serwisanata kosztuje 300 zł, to mam na to wydać 6000 zł Jak jest w przypadku innych firm ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 19.03.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A jak z kosztami serwisowania ? Za serwis mojego Vaillanta płaciłem 300 zł, przyznam że troszkę bolało ale to ponoć normalna cena. Konieczna jest wymiana za każdym razem uszczelki pod palnikiem która kosztuje coś koło 50 zł. Kolega za serwis wspomnianego wyżej Imergasa zapłacił 200 zł. Pytanie tylko podstawowe co serwisy mają w planie serwisowym do wykonania za co płacimy i jak to się ma w poszczególnych firmach ...Uzyskanie 5 lat gwarancji na wymienniki ciepła kotłów stojących, kotłów wiszących kondensacyjnych, panele solarne oraz na wszystkie pojemnościowe wymienniki c.w.u. wymaga 4 corocznych przeglądów." (cyt.) Czy to oznacza, że kupując kocioł kondensacyjny DD muszę przez pierwsze 5 lat dokonać w sumie 20 przeglądów ? Pewnie źle to zrozumiałaś, wyraźnie w tekście jest o 4 przeglądach corocznych przez 5 lat, czyli 4 a nie 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 19.03.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Koszt przeglądu jest zależny od marki i rodzaju kotła.Między 200-350 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.03.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Motyla noga czas podnieść ceny za przeglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 19.03.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No a co z viessmanem? Jak u nich z serwisem, kosztami itp? Po moich doświadczeniach z Vieśkami i Junkersami....... ja tego nie dotykam. Ale to moje subiektywne zdanie A parasz się AFAIR Buderusem a to prawie ten sam pies co Junkers - no może nie produkcyjnie ale jeśli chodzi o grupę kapitałową. Produkcyjnie Buderus to właściwie bardziej holenderski Nefit niż firma na B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 19.03.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No a co z viessmanem? Jak u nich z serwisem, kosztami itp? Po moich doświadczeniach z Vieśkami i Junkersami....... ja tego nie dotykam. Ale to moje subiektywne zdanie A parasz się AFAIR Buderusem a to prawie ten sam pies co Junkers - no może nie produkcyjnie ale jeśli chodzi o grupę kapitałową. Produkcyjnie Buderus to właściwie bardziej holenderski Nefit niż firma na B. No tak wszystko należy do boscha... ale tu chodzi bardziej o względy handlowe. Zresztą nie da się robić wszystkiego..... i tak żeby poklikać w necie to muszę trochę pochorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts