Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po weselichuuuu..... na upragnione wakacje!!!!

chioski

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Wszystko fajnie tylko brak piasku na plażach ( jedna na wyspie Brać i gdzieś tam jeszcze), czasem występujące kolczaste "zwierzątka" na które łatwo nadeptać o tej porze roku (wyjmowanie kilkudzięsięciu kolcy do przyjemnych nie należy), "dzikie tłumy". Do plusów zaliczył był piękne kobiety szczególnie w Makarskiej ( jak mówią są to potomkinie piratów - wysokie z czarnymi lokami :) ). Dla mnie dużo fajniejsza jest Bośnia; Chorwacja po trzech dniach się już nudzi - wszędzie to samo: skały, ukrop , morze. Miasteczka mają swój nieziemiski urok ale też tylko na parę dni-może to będzie dyletanctwo z mojej strony ale dla mnie wszystkie są "takie same" styl Kazimierza Dol. i Janowca i żaden Dioklecjan w Splicie (może bardzie Dubrownik, czy Trogil) do mnie też nie przemawia :). Zachwyt jest przez góra trzy dni poźniej "napięcie" opada. Nie daj Boże jeszcze nocleg bez klimatyzacji. Jedna jeszcze cecha słowiańkich ludów - tacy sami jak Polacy śmieciuchy - mi czarę przepełniła stara kanapa :) i dziesiątki pomniejszych rzeczy na głównej drodze na górę wznoszącą się nad Dubrownikiem na którą kiedyś prowadził wyciąg zniszczony w czasie wojny ( znaleźliśmy jeszcze "opakowanie" po minie przeciwpiechotnej). Ale na podróż poślubną może być jak w sam raz, dwoje kochających się ludzi magię i czar odnajdzie w każdym przecież miesjcu a w Chorawcji w sposób szczególny ( zachody słońca nad ciepłym morzem a nuż jeszcze uda się zobaczyć delfiny:)). Może jeszcze jeziora Pilitwickie :)

Pozdrawiam

hmmm, chorwacja....

kiepskie kamieniste plaże, pełno stworzeń w wodzie..., siostrze do dziś został ślad po jakiejś dziwnej rozgwieździe na ręce....

Grecja, tu się nie można nudzić, plaża, widok na góry, wycieczki stopem ku Olimpowi, mnóstwo zabytków, Meteory, wycieczki na wyspu, Saloniki,Athos.... wycieczka poślubna jak z marzeń....

Riwiera Makarska to IMHO jedno z najsłabszych miejsc w Cro - tłum ludzi, wąskie plaże, mieścinki mało urokliwe. Jeśli Chorwacja to zdecydowanie południowa Dalmacja (okolice Dubrovnika) lub okolice Zadaru.

A co do "śmieciuchowania" to osobiście uważam, że to bardziej domena narodów południowych niż słowiańskich. Mój ulubiony motyw to powystawiane na środek drogi, przepełnione kontenery na śmieci w Grecji i w południowych Włoszech.

dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi jak juz wspominałem wybieramy sie do malej miejscowości Klek - ma być cicho spokojnie przyjemnie i w miarę niedrogo ! oby tak bylo!!!

do Grecji trochę za daleko nie mamy na tyle czasu (niestety) oboje pracujemy i z urlopem klapa .

podobno najlepiej jechać w ciemno i nic nie bukować wcześniej bo można na miejscu trochę jeszcze sie potargować - zobaczymy jak to będzie dziękuje serdecznie i pozdrawiam