Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o koszt architekta - 4000 to drogo?

qwerty01

Recommended Posts

Jestem tu pierwszy raz na forum i od razu potrzebuje Waszej pomocy. Staram się o pozwolenie na budowę, właśnie jestem po spotkaniu z architektem (MCprojekt Piaseczno) trochę przeraził mnie koszt projektu zagospodarowania działki i adaptacja projektu to koszt 4000,- w tym pracownia zajmuje się też zalatwieniem trzech dokumentów w Piasecznie (raczej standardowe sprawy). Ma doprowadzić sprawę do odbiory pozwolenia na budowę.

Dajcie proszę znać czy to uczciwa cena, a może macie kogoś godnego polecenie w okolicach Tarczyna?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co to znaczy "standardowa sprawa" ? Jeśli z załatwieniem wszystkich pozwoleń ZUDów, zjazdów itp - to bardzo tanio.

w tych 4000,- mieści się:

- projekt zagospodarowania działki

- lokalizacja budynku na działce z wizytą i prezentacja położenia budynku

- obsługa komunikacyjna (jakiś papierek chyba z gminy)

- zaświadczenie z melioracji

- szambo

- adaptacja

- wniosek o pozwolenie na budowe i jego złożenie - finał po jego odbiorze

(reszta dokumentów jest po mojej stronie)

Przepraszam za mało fachową terminologie ale dopiero zaczynam :-)

A kto załatwia ten drobiazg czyli papiery potrzebne do pozwolenia na budowę ( takie tam przyłacza, decyzje, zjazdy itp...) ?

Cytat:

Gromadzenie potrzebnych dokumentów należy rozpocząć w wydziale architektury urzędu miasta, gminy lub dzielnicy. Tam uzyskamy wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, a jeśli takiego nie ma – decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (działki).

Dokumenty te mogą zawierać szczegółowe informacje i wymagania dotyczące wyglądu domu, dachu, kąta nachylenia połaci, wysokości budynku, a nawet materiałów wykończeniowych i wielkości terenów zielonych.

Następnie zleca się uprawnionemu geodecie wykonanie aktualnej mapy sytuacyjno-wysokościowej, przeznaczonej do celów projektowych (w skali 1:500). Pomoże to w dokładniejszym określeniu kosztów przyszłej budowy (robót ziemnych, długości przyłączy instalacyjnych itp.). Należy również dołączyć warunki techniczne dostawy mediów:

wody i odbioru ścieków (uzgodnione z okręgowym lub miejskim zakładem wodociągów i kanalizacji),

energii elektrycznej (uzgodnione z dzielnicowym, okręgowym lub miejskim zakładem energetycznym),

gazu (uzgodnione z dzielnicowym, okręgowym lub miejskim zakładem gazowniczym).

W razie braku możliwości przyłączenia budynku do którejś z sieci, trzeba będzie przedstawić rozwiązanie alternatywne (w przypadku np. kanalizacji – projekt szamba lub przydomowej oczyszczalni ścieków).

W Wydziale Geodezji i Ewidencji Gruntów urzędu gminnego, dzielnicowego lub miejskiego trzeba uzyskać wyciąg z mapy ewidencyjnej gruntów – zazwyczaj jest to mapa w skali 1:1000.

Gdy na działce są skomplikowane warunki terenowe lub gruntowo-wodne, niezbędna może okazać się ekspertyza (opinia) geologiczna, ewentualnie tylko oświadczenie projektanta o geotechnicznych warunkach posadowienia budynku.

Uzgodnienie zjazdu z drogi (projekt)

Bios

Czasem jeszcze spis roślin (drzew ) na działeczce ( u mnie chcieli :))

A kto załatwia ten drobiazg czyli papiery potrzebne do pozwolenia na budowę ( takie tam przyłacza, decyzje, zjazdy itp...) ?

Warunki przyłączy, wypis z planu zagospodarowania, mapki geodezyjne, wyłączenie z produkcji rolnej - załatwiam ja

Warunki przyłączy, wypis z planu zagospodarowania, mapki geodezyjne, wyłączenie z produkcji rolnej - załatwiam ja

Edytowałam.

Jeśli Ty załatwiasz wszystko powyżej to sam sobie złóż wniosek :):) Szkoda kasy :)

Edytowałam.

Jeśli Ty załatwiasz wszystko powyżej to sam sobie złóż wniosek :):) Szkoda kasy :)

Nie wiem czy wystarczy to do określenia kosztu tych prac ale jak sądzisz ile w moim przypadku powinno to kosztować?

Projekty przyłączy:

gaz - 500

woda - 500

kanalizacja - 500

1500 total

za załatwienie z ZUD - 200 za każde (600 total)

geodeta za naniesienie na mapę - 300 (za 3 kreski)

Za adaptację z tego co pamiętam 2000 - ale po znajoomści, która średnio mi wyszła na dobre :)

Nas kosztowało 7300 .Architekt załatwiał wszystko.W tej cenie jest też badanie gruntu.Od początku zdawaliśmy sobie sprawę,że architekt nie robi tego za friko i będzie nas to trochę więcej kosztować ,ale niestety brakuje nam czasu,żeby samemu za wszystkim latać. Inny architekt w naszej miejscowości bierze za to samo 12000 :o

Nas kosztowało 7300 .Architekt załatwiał wszystko.W tej cenie jest też badanie gruntu.Od początku zdawaliśmy sobie sprawę,że architekt nie robi tego za friko i będzie nas to trochę więcej kosztować ,ale niestety brakuje nam czasu,żeby samemu za wszystkim latać. Inny architekt w naszej miejscowości bierze za to samo 12000 :o

Mamy podobną sytuację.

Dostaliśmy wstępny cennik:

1. Mapa-1200-1500

2. Geologia-1500-2000

3. Adaptacje-2000-3000 +gosp.500

4 .Projekt zb. gaz.-1500

4. Projekt oczyszczalni-1500

5. Projekt elektr.-1500

6 .Wyłaczenie-500-700

razem- 12 000 + 22% vat

Nie wiem czy jest szansa, że ktoś to zrobi taniej... :-?

Mamy podobną sytuację.

1. Mapa-1200-1500

2. Geologia-1500-2000

4 .Projekt zb. gaz.-1500

5. Projekt elektr.-1500

6 .Wyłaczenie-500-700

razem- 12 000 + 22% vat

Na waszym miejscu szukała bym taniej.Jak widać u nas jeden chce 7000.a drugi za to samo 12000.My płaciliśmy bez vatu, bez faktury.W ten poniedziałek złożyliśmy komplet dokumentów o PZnB,a dzisiaj już mamy do odebrania PZnB. Więc bardzo szybko.

niestety brakuje nam czasu,żeby samemu za wszystkim latać.:o

Mamy podobną sytuację.

1. Mapa-1200-1500

2. Geologia-1500-2000

4 .Projekt zb. gaz.-1500

5. Projekt elektr.-1500

6 .Wyłaczenie-500-700

razem- 12 000 + 22% vat

Do wykonania budynku potrzebne są usługi projektowe (projekt, nadzór, itp.)

Stanowią one ok 10% wartości budynku. Jest to normalne i występuje na całym świecie.

Oczekiwanie się, że ktoś to zrobi taniej jest równoznaczne z oczekiwaniem na współfinansowanie budowy. A chyba nie o to chodzi. Projekt powinien być optymalny jeśli chodzi o koszty budowy i eksploatacji. I za taki projekt trzeba po prostu właściwie uhonorować jego wykonawcę.

Mamy podobną sytuację.

1. Mapa-1200-1500

2. Geologia-1500-2000

4 .Projekt zb. gaz.-1500

5. Projekt elektr.-1500

6 .Wyłaczenie-500-700

razem- 12 000 + 22% vat

no to sie nie dziwie, ze co dom to idzie pół banki,

skoro juz na poczatku wyrzuca sie kase w bloto ....

w tych 4000,- mieści się:

- projekt zagospodarowania działki

- lokalizacja budynku na działce z wizytą i prezentacja położenia budynku

- obsługa komunikacyjna (jakiś papierek chyba z gminy)

- zaświadczenie z melioracji

- szambo

- adaptacja

- wniosek o pozwolenie na budowe i jego złożenie - finał po jego odbiorze

(reszta dokumentów jest po mojej stronie)

Czyli za te 4000 istotne rzeczy, które robi Twój architekt to wytyczenie budynku, adaptacja projektu i projekt szamba.Więc to chyba sporo chce za to, reszte możesz zrobić sam bez problemu, spróbuj ponegocjować lub poszukać kogoś kto za te same pieniądze zrobi Ci więcej z tych rzeczy o których pisała Nefer.

Ja właśnie dostałem wycenę 3 700 netto za adaptację projektu, projekt zagospodarowania działki i tzw. skompletowanie wszystkich dokumentów i przygotowanie wniosku o pozwolenie na budowę.

Mam wątpliwości co do kompletowania dokumentów, ponieważ to akurat już dostarczam sam architektowi.

Jeżeli przyjąć koszt adaptacji ok. 2- 2,5 tys. to projekt zagosp. działki wyniesie mnie 1,7 - 1,2 tys. zł netto, no nie wiem?

Czy jest sens brać fakturę i płacić VAT?

Andrzej

Wrocław