Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o koszt architekta - 4000 to drogo?

qwerty01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się skąd się biorą takie ceny. Czy to ludzie się dają tak naciągać czy też architekci czują potrzebę spełnienia (nie chce nikogo obrażać :wink: )

Ja za projekt indywidualny pełny tzn taki z którym pojechałem po PnB, zapłaciłem 8tys zł. Załatwiane to było w tamtym roku więc raczej w okresie największej gorączki.

Aha - projekt robiony w Krakowie jak by ktoś chciał pytać gdzie.

przepraszam ale to jest jakis kosmos.

Ja zapłaciłem 1950 zł za plan zagospodarowania działki i adapatacje projektu (wykreśliłem garaż z projektu)

Resztę załatwaiłm sam:

1. Mapa do celów projektowych - 600 zł

2. melioracja 50 zł.

3. wypis z planu - 50 zł

4. warunki przyłącza - prąd 130 zł, woda 50 zł.

Wszystko w Grodzisku Mazowieckim.

Ja za gotowy projekt dałam 1891zł + adaptacja 800zł (najdrożej w mieście) +3 mapki 59zł +plan zagospodarowania 70zł (do tegp mapka geodezyjna 10zł) + wypis 12zł + geodeta 600zł razem =3442zł. A pozwolenie na budowę nic nie kosztuje - przychodzi się z kompletem dokumentów i po około 1,5-2 tygodni odbiera osobiście decyzję zatwierdzajacą. Potem dochodzi dziennik budowy - ten z urzędu kosztuje 4 zł.

U mnie rok temu adaptacja projektu gotowego kosztowała 800 zł. Projekt gotowy 1200 zł, geolog 1000 zł. Wszystkie formalności załatwiałem sam. Zgoadzam się z przedmówcami, z Nefer. jeśli masz płacić 4000 zł za tak naprawdę bieganie po urzędach, to sobie odpuść i sam załatwiaj poszczególne dokumenty i formalności, a wyjdzie Ci dużo taniej.

Pozdr,

ja zapłaciłam 2800 w tym roku. dałam gotowy projekt do adaptacji trzeba było doprojektować kilka rzeczy kilka innych wywalić do tego zagospodarowanie działki zjazd przyłącza wszystkie. Nie wiem czy to drogo czy tanio bo zależało mi na czasie a nie chciałm szukać kilka miesięcy. pewnie można by taniej

Za projekt indywidualny razem z zagospodarowaniem działki zapłaciłem w maju 4000zł (instalacje tylko minimum potrzebne do PNB). Faktem jest, że nad koncepcją nie było dużo pracy, bo w zasadzie wszystko podaliśmy jak na tacy. PNB już uzyskane, a projekt w opinii kilku osób znających się na rzeczy poprawny.

Całkowita powierzchnia domu ponad 270m2.

Witam serdecznie wszystkich:)

Niewiedza to straszna rzecz :-? My zaufaliśmy architektowi poleconemu przez znajomego,oddaliśmy mu zakupiony gotowy projekt. Miał w nim nanieść 3 poprawki i załatwić wszystkie pozwolenia na budowę za cenę 3500zł. Bardzo się ucieszyliśmy bo miał to nam załatwić profesjonalista. Tu podkreślę :ODDALIśMY MU PROJEKT W LISTOPADZIE 2007 A JESZCZE NIE MAMY POZWOLENIA NA BUDOWE :cry:

Mąż go "zbeształ" to teraz nie odpowiada na telefony.I co Wy na to? On ma być naszym kierownikiem budowy?

Nie wiemy co robić

Dla Renarka!

Ja na Twoim miejscu zabrałabym swoje dokumenty i załatwiła wszystko sama. A kierownik budowy? W zasadzie każdy urzędnik ze Starostwa zajmujący się pozwoleniami ma pozwolenie na bycie kierownikiem budowy.

My idąc do Urzędu i nie znając nikogo, kto wart byłby uwagi - jeśli chodzi o projektanta czy kierownika budowy - ofen pytaliśmy się, który w mieście jest wart polecenia i potem , na korytarzu dowiadywaliśmy się o kontakty - mogliśmy wtedy wybierać wśród tych, którzy z Urzędami dobrze trzymają i nie robią problemów.

Sama dokumenty załatwiłam w niecałe 2 miesiące z uprawomocnieniem się decyzji - pozwoleniu na budowę. :wink:

Dla Renarka!

Ja na Twoim miejscu zabrałabym swoje dokumenty i załatwiła wszystko sama. A kierownik budowy? W zasadzie każdy urzędnik ze Starostwa zajmujący się pozwoleniami ma pozwolenie na bycie kierownikiem budowy.

Pudło.

Żaden urzednik ze Starostwa nie ma prawa (pomimo posiadania uprawnień) pełnić żadnej funkcji na żadnej budowie na swoim terenie.

1. Adaptacja projektu 1500 zł w tym:

- plan zagospodarowania terenu,

- podłączenie wody, gazu, prądu,

- projekt szamba ekologicznego,

2. osobiście załatwiłem:

- warunki podłączenia wody - 73 zł.

- warunki podłączenia prądu - 147 zł,

- decyzja o warunkach zabudowy przepisanie - 50 zł,

- ustalenie zjazdu z drogi - gratis,

- wniosek o odrolnienie ziemi pod budynek - gratis,

- mapka zasadnicza 50 zł,

- mapka do wyłączenia gruntu (geodeta- po znajomości) - 50 zł

Te ostanie to i tak koszty które trzeba ponieść a zajmują naprawdę mało czasu, więc po co płacić ?

Też miałem propozycję za 3000 zł plus VAT dokładnie za to samo co w punkcje 1. Trzeba poszukać popytać a wyjdzie dużo taniej !

Witam, dziś odebrałam projekt od architekta -3530 zł :p zagospodarowanie , adaptacja ,zmiany (likwidacja 2 okien i przeniesienie 3; wyprostowanie ściany; zrobienie daszku na zatrzałach) ,wszystkie przyłącza. Jestem zadowolona bo myślę że z ceną nie jest źle :wink:

Powiem tak likwidacja, przeniesienie okna, nie wymaga zgody ani zmian w projekcie przez architekta, Wyprostowanie ściany i zrobienie daszku wymaga zgody projektanta domu i nic nie kosztuje jeśli nie wymaga przeliczeń konstrukcyjnych domu. ja mam podobnie cena za architekta 1500 zł, gdybym chciał jakąś zmianę konstrukcyjna to 200 zł, za każdą zmianę.

• 5 years później...

Architekt:

Adaptacja projektu gotowego

Projekty przyłączy

Projekt zagospodarowania działki

Projekt wjazdu na posesję

CAŁOŚĆ 3500 ZŁ (brutto)

Geodeta:

Mapa do celów projektowych

Wytyczenie budynku

Inwentaryzacja powykonawcza

CAŁOŚĆ 2300 zł (netto)