Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zaizolować ścianę fundamentową ?

Recommended Posts

Witam,

Wylałem dziś ławy fundamentowe i zastanawiam się nad izolacją ściany z bloczków fundamentowych.

W projekcie mam izolację

- poziomą ścian fundamentowych 2x papa termozgrzewalna

- pionową ścian fundamentowych obustronnie abizol

Czy to dobre rozwiązanie, nie chcę ślepo wierzyć w to, co w projekci ...

Jaką funkcję spełnia Abizol?

na poziomą wystarczy papa podkładowa 2x na lepiku na zimno (np. izolbet-k), i nic się nie pokruszy, brednie jakieś, zresztą papa w tym przypadku pełni rolę jakby zbrojenia, właściwą izolacją jest lepik, możesz dać oczywiście papę termo ale koszt większy a działanie to samo,

smarowidła oczywiście mają sens, poczytaj na necie czy forum żeby miec pojęcie o izolacjach p/wilgociowych i pwodnych, odpowiednich smarowidłach do każdego z nich, i kolejna brednia majstra z wilgocią podchodzącą spod ławy - przeciez po to właśnie robisz izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianą fund.

na poziomą wystarczy papa podkładowa 2x na lepiku na zimno (np. izolbet-k), i nic się nie pokruszy, brednie jakieś

No, chyba że ktoś będzie ją chciał pokruszyć ;) Ale nie łatwe będzie miał zadanie, jak to już będzie zasypane :)

A poważniej - w necie jest sporo materiałów n/t powodów, dla których warto robić izolację p/wilgociową i sposobów, jak należy to robić. Wydrukuj i daj majstrowi, niech poczyta - bo najwyraźniech chłopina po prostu nie wie :(