KL1719502340 10.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Witam,Wylałem dziś ławy fundamentowe i zastanawiam się nad izolacją ściany z bloczków fundamentowych. W projekcie mam izolację- poziomą ścian fundamentowych 2x papa termozgrzewalna- pionową ścian fundamentowych obustronnie abizol Czy to dobre rozwiązanie, nie chcę ślepo wierzyć w to, co w projekci ...Jaką funkcję spełnia Abizol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.06.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Taką samą, jak papa na poziomych powierzchniach. Problem w tym, że papa spadnie z pionowych powierzchni - a więc zostaje Abizol, Izolbet czy inne świństwo/smarowidło z piekła rodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KL1719502340 10.06.2008 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Papa podobno szybko się "pokruszy", wykonawca twierdzi, że lepsza folia. Mówi też, że smarowidła na izolacje pionowe nie mają sensu, bo wilgoć i tak może " najść" od spodu przez ławę - ma rację? dla mnie to brzmi logicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.06.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 na poziomą wystarczy papa podkładowa 2x na lepiku na zimno (np. izolbet-k), i nic się nie pokruszy, brednie jakieś, zresztą papa w tym przypadku pełni rolę jakby zbrojenia, właściwą izolacją jest lepik, możesz dać oczywiście papę termo ale koszt większy a działanie to samo,smarowidła oczywiście mają sens, poczytaj na necie czy forum żeby miec pojęcie o izolacjach p/wilgociowych i pwodnych, odpowiednich smarowidłach do każdego z nich, i kolejna brednia majstra z wilgocią podchodzącą spod ławy - przeciez po to właśnie robisz izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianą fund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.06.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 na poziomą wystarczy papa podkładowa 2x na lepiku na zimno (np. izolbet-k), i nic się nie pokruszy, brednie jakieś No, chyba że ktoś będzie ją chciał pokruszyć Ale nie łatwe będzie miał zadanie, jak to już będzie zasypane A poważniej - w necie jest sporo materiałów n/t powodów, dla których warto robić izolację p/wilgociową i sposobów, jak należy to robić. Wydrukuj i daj majstrowi, niech poczyta - bo najwyraźniech chłopina po prostu nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KL1719502340 10.06.2008 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 czyli 2x papa termozgrzewalna (cytat z projektu) mam rozumieć jako izolacja pozioma na ławie i na ścianie fundamentowej, a nie jak pierwotnie pomyślałem podwójna warstwa papy na ścianie fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.06.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Podwójna na ławie i podwójna na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KL1719502340 10.06.2008 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 no właśnie, w takim razie w moim projekcie nie ma mowy o izolacji poziomej na ławie fundamentowej, a rozumiem, że być powinna dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 10.06.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Jest konieczna. W przeciwnym wypadku izolacja pionowa rzeczywiście ma niewielki sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts