mysweetbabys 11.06.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 witam,o podlogowce jest sporo na tym forum ale cięzko mi znaleść odpowiedz na moej pytanie jaki kocioł wybrać aby dobrze współpracował z podłogówką .czy jest jakas roznica czy moze byc np.z pleszewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.06.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Witaj!Ja też będę miał kocioł stałopalny i podłogowe.Przeczytałem prawie wszystko na ten temat i ciężko coś konkretnego znaleźć. Jeśli chcesz żeby piec współpracował dobrze z podłogówką to postaw bufor!Usprawni to prace kotła a poza tym masz więcej możliwości wyregulowania. Ja kupię piec uniwersalny, jeszcze nie wiem jaki ale nie martwi mnie to zbytnio,musi mieć w miarę duży zasyp i najlepiej żeby był przystosowany do podłączenia dmuchawy i sterownika.Powinien spalać wszystko co tam wsypię!Reszta to dobra instalacja,mieszacze itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 16.06.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Piec na paliwo stale i ogrzewanie podlogowe kiepsko wspolpracuja. Trzeba instalowac wymeinnik ciepla bo nie puscisz goracej wody w rury podlogowe. Nie lepiej zalozyc piec gazowy albo inny ktory moze pracowac w nizszych temp. albo do pieca na stale paliwo zalozyc normalne grzejniki? Moze sie okazac ze przekombinowales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.06.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Piec na paliwo stale i ogrzewanie podlogowe kiepsko wspolpracuja. Trzeba instalowac wymeinnik ciepla bo nie puscisz goracej wody w rury podlogowe. Następne odkrywcze stwierdzenie. Widze, że znasz się na wszystkim No cóż jako "oszołom" twierdzę, że w tym tym przypadku (pogrubione) wymiennik ma "trochę" inne zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 16.06.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 U kolegi hydraulik zastosował "sprzęgło hydrauliczne" (cokolwiek to znaczy) i piec doskonale współpracuje z instalacją mieszaną tzn. podłogówka na parterze i grzejniki na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.06.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Zapytam przy okazji ..... O jaki wymiennik chodzi?Jeśli o płytowy to jak można go zastosować i czy jest sens gdy jest tylko jedno żródło ciepła( kocioł) ?? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 16.06.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 U kolegi hydraulik zastosował "sprzęgło hydrauliczne" (cokolwiek to znaczy) i piec doskonale współpracuje z instalacją mieszaną tzn. podłogówka na parterze i grzejniki na górze. Wydaje mi się że to może być zawór mieszajacy termostatyczny do podłogówki - u mnie tak będzie. Na grzejniki czwórdrożny a do podłogówki mieszający termostatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 16.06.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Sprzegło hydrauliczne to kawał rury z czterem króćcami.Po prostu mieszają sie tam dwa obiegi: mały - kotła i duzy - instalacji co, takie rozwiazanie powoduje równą prace kotła. Oprócz sprzegła, przy podłogówce trzeba dac zawór termostatyczny mieszający.Ogólnie sprzegło jest dobrym roziązaniem, ale w domach jednorodzinnych stsuje sie zamias tego zawory czterodorgowe lub trójdrogowe. A połaczenie kotła na paliwo stałe z podłogówką to obecnie nie jest jakiś duży problem, nawet bez bufora ciepła... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 16.06.2008 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 w naszym przypadku grzanie gazem odpada bo niema możliwości podłączenia,prąd zadrogi biznes do grzania wiec zostaje kocioł,a jaki jest koszt takiego zaworu trojdrogowego lub czterodrogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts