Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe a kocioł na paliwo stałe

Recommended Posts

Witaj!

Ja też będę miał kocioł stałopalny i podłogowe.Przeczytałem prawie wszystko na ten temat i ciężko coś konkretnego znaleźć.

Jeśli chcesz żeby piec współpracował dobrze z podłogówką to postaw bufor!

Usprawni to prace kotła a poza tym masz więcej możliwości wyregulowania.

Ja kupię piec uniwersalny, jeszcze nie wiem jaki ale nie martwi mnie to zbytnio,musi mieć w miarę duży zasyp i najlepiej żeby był przystosowany do podłączenia dmuchawy i sterownika.Powinien spalać wszystko co tam wsypię!

Reszta to dobra instalacja,mieszacze itd.

Piec na paliwo stale i ogrzewanie podlogowe kiepsko wspolpracuja. Trzeba instalowac wymeinnik ciepla bo nie puscisz goracej wody w rury podlogowe. Nie lepiej zalozyc piec gazowy albo inny ktory moze pracowac w nizszych temp. albo do pieca na stale paliwo zalozyc normalne grzejniki? Moze sie okazac ze przekombinowales.

Piec na paliwo stale i ogrzewanie podlogowe kiepsko wspolpracuja. Trzeba instalowac wymeinnik ciepla bo nie puscisz goracej wody w rury podlogowe.

Następne odkrywcze stwierdzenie. :cry: Widze, że znasz się na wszystkim :o

No cóż jako "oszołom" :oops: twierdzę, że w tym tym przypadku (pogrubione) wymiennik ma "trochę" inne zadanie.

U kolegi hydraulik zastosował "sprzęgło hydrauliczne" (cokolwiek to znaczy) i piec doskonale współpracuje z instalacją mieszaną tzn. podłogówka na parterze i grzejniki na górze.

Wydaje mi się że to może być zawór mieszajacy termostatyczny do podłogówki - u mnie tak będzie. Na grzejniki czwórdrożny a do podłogówki mieszający termostatyczny.

Sprzegło hydrauliczne to kawał rury z czterem króćcami.

Po prostu mieszają sie tam dwa obiegi: mały - kotła i duzy - instalacji co, takie rozwiazanie powoduje równą prace kotła. Oprócz sprzegła, przy podłogówce trzeba dac zawór termostatyczny mieszający.

Ogólnie sprzegło jest dobrym roziązaniem, ale w domach jednorodzinnych stsuje sie zamias tego zawory czterodorgowe lub trójdrogowe.

A połaczenie kotła na paliwo stałe z podłogówką to obecnie nie jest jakiś duży problem, nawet bez bufora ciepła...

Pozdrawiam